Kontakt
Fra Rememberance Day på Whitehall i London, ved minnesmerket for de falne under 1. verdenskrig. Humanister i det britiske Forsvaret vil gjerne representere sitt livssyn sammen med den hvit- og rødkledde gjengen til venstre i bildet. Foto: Wikipedia, Sgt Dan Harmer, RLC
Men i Belgia fikk den nest største livssynsgruppa i Storbritannia legge ned krans.
Even Gran
Publisert: 24.06.2014 kl 10:29
Sist oppdatert: 24.06.2014 kl 13:32
Hvert år den 11. november markeres Remembrance Day i Storbritannia og andre deler av det tidligere britiske imperiet. Hensikten er å minnes de falne under 1. verdenskrig.
Ifølge tradisjonen skal representanter for alle de store trosretningene i Storbritannia være tilstede sammen med militær ledelse og det britiske kongehuset under seremonien, og legge ned hver sin krans.
I tre år på rad har Defence Humanists, som representerer humanister og ikke-troende i den britiske forsvaret, bedt om å bli representert sammen med de andre trosretningene under Remembrance Day. De har de ikke fått lov til.
Årsaken til avslagene er uklar. Defence Humanists sier de ikke blir trodd på at det er viktig for humanister og ikke-troende å bli tatt på alvor og inkludert i slike sammenhenger.
Defence Humanists har siden 2010 drevet en kampanje for å bli inkludert i seremonien. De ber folk skrive brev til politikere, argumentere for saken i lokalaviser og spre kampanjen i sosiale medier.
Hovedargumentet, i tillegg til at det er rimelig at de blir inkludert, er at humanister og ikke-troende er den nest største livssynsgruppen i Storbritannia og i Forsvaret.
– Mer enn 26.000 i Forsvaret krysset av for at de ikke har noen religion ved siste telling. Vi er den nest største livssynsgruppen etter kristendommen, som har vært i jevn nedgang de siste seks årene. Vi er åtte ganger større enn alle de ikke-kristne religionene til sammen, inkludert hinduer, muslimer, jøder og sikher. Disse gruppene utgjør bare ca. 3000, heter det på kampanjenettsiden "For all who serve".
De viser også til andre undersøkelser der mindre enn 20 prosent av de ansatte i Forsvaret føler at de har en sterk tilknytning til noen religion.
På grunn av dette mener Defence Humanists at de har rett til å representere sitt livssyn sammen med de andre livssynsrepresentantene under Rememberance Day.
– Vi vil ha en inkluderende markering, der alle som har vært med og kjempet og dødd blir respektert og anerkjent, understreker Defence Humanists.
I Belgia er politikken en annen. Der blir humanistorganisasjonene inkludert.
Den 21. juni ble det holdt en minneseremoni ved Tyne Cot Memorial i Zonnebeke, for å markere 100-årsdagen for starten på første verdenskrig.
Her ble Defence Humanists invitert til å legge ned en krans på minnesmerket sammen med representanter fra den belgiske humanistorganisasjonen De Mens, samt EHF og IHEU, melder British Humanist Association.
– Jeg er stolt over å kunne legge ned en krans for å hedre de som, til tross for at de ikke hadde noen religion, gjorde en like betydningsfull innsats i krigen som deres religiøse kolleger, sa David Cutrin fra Defence Humanists i en kommentar etter seremonien.
Informasjonssjef i British Humanist Association, Pavan Dhaliwal, sier at det er svært viktig for familiene til humanister som ofret livet, at deres slektninger blir anerkjent og hedret av de landene de kjempet for.
– Vi setter stor pris på at Defence Humanists ble invitert til den belgiske minneseremonien. Men dette minner oss også på den store avstanden mellom holdningene til ikke-religiøse i Storbritannia og resten av Europa, sier hun.
Dhaliwal oppfordrer britiske myndigheter til å vurdere saken på nytt og inkludere Defence Humanists i den britiske Rememberance Day.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.