Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kommunikasjonssjef i British Humanist Association, Pavan Dhaliwal, synes britiske politikere burde slutte å snakke om at Storbritannia er et "kristent land" når landets nasjonalkirke bare har rundt tjue prosent oppslutning. Her fra en den europeiske humanistkongressen i Bucuresti i mai 2013.
 Foto: Even Gran

Kommunikasjonssjef i British Humanist Association, Pavan Dhaliwal, synes britiske politikere burde slutte å snakke om at Storbritannia er et "kristent land" når landets nasjonalkirke bare har rundt tjue prosent oppslutning. Her fra en den europeiske humanistkongressen i Bucuresti i mai 2013. Foto: Even Gran

Nesten annenhver brite er ikke-religiøs

Stadig færre oppgir at de er troende i den vestlige verden. Så også i Storbritannia. Kun 52 prosent anser at de tilhører en religion i 2012. I 1983 svarte 68 prosent det samme.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2013 kl 15:31

– Religiøs identitet har vært i sterk nedgang over hele Storbritannia i løpet av de tre siste tiårene, sier kommunikasjonssjef Pavan Dhaliwal i British Humanist Association.

Hun oppfordrer den britiske regjeringen til å ta undersøkelsen på alvor og slutte å omtale Storbritannia som et «kristent land».

Resultatene kommer fra den årlige «British Social Attitudes Survey», og er basert på rundt 3000 strukturerte dybdeintervjuer.

– Det er liten tvil om at det har skjedd en vesentlig endring på det religiøse området. Det er en betydelig nedgang blant de som oppgir at de tilhører en spesiell religion, heter det i oppsummeringen.

Anglikanere mister folket

Hovedårsaken til nedgangen, er at Den anglikanske kirke har mistet oppslutning. I 1983 identifiserte 40 prosent seg med denne. I 2012 er det bare 20 prosent av befolkningen som oppgir å tilhøre denne. Samtidig viser undersøkelsen at som oppgir å tilhøre andre kristne trossamfunn enn den anglikanske Church of England har økt fra to til seks prosent.

– Storbritannias religiøse landskap har ikke bare blitt mindre. Det har også blitt mer sammensatt, heter det i rapporten.

Tallene viser at «ikke-religiøse» utgjør den desidert største livssynsgruppen i Storbritannia. 48 prosent plasserer seg her.

– I 1983 kunne Church of England, med sine 40 prosent oppslutning, fortsatt begrunne at de skulle være Storbritannias nasjonalkirke og at deres moralsyn skulle spille en rolle. Det kan de ikke lenger når de kun samler 20 prosent av befolkningen, heter det i pressemeldingen fra British Humanist Association, Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon.

Samme trend i mange andre land

I fjor ble det offentliggjort en internasjonal undersøkelse som viser at det ikke bare er i Storbritannia religion er på nedtur. Les mer her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus