Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Roy Brown fra IHEU ble stadig ble avbrutt av Egypt og Pakistan da han i mars 2008 ønsket å kritisere de muslimske landenes sharia-lover i FNs menneskrettighetsråd.

Roy Brown fra IHEU ble stadig ble avbrutt av Egypt og Pakistan da han i mars 2008 ønsket å kritisere de muslimske landenes sharia-lover i FNs menneskrettighetsråd.

Durban II blir mer spiselig

Etter at EU truet med boikott på onsdag, har den kontroversielle agendaen for FNs anti-rasismekonferanse Durban II nå blitt endret.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2009 kl 08:44

På onsdag ble det kjent at EUs 27 utenriksministre vurderte å boikotte FN-konferansen Durban II. Dette ble gjort for å legge press på FN, slik at den omstridte agendaen til anti-rasismekonferansen skulle endres.

Presset later nå å ha gitt resultater. Doune Porter, som er talskvinne for FNs menneskerettighetskommisær i Genéve, sier til danske Kristeligt Dagblad at ordet Israel nå har blitt fjernet fra utkastet til konferansen. Det samme gjelder forslaget om å gjøre religionskritikk til en menneskerettighetskrenkelse.

Vil forby religionskritikk

Grunnen til at konferansen er omstridt, er at den arrangeres av FNs menneskerettighetsråd. Dette er et organ som mange hevder er dominert av muslimske diktaturer og andre land som har et frynsete rykte på menneskerettighetsfronten, som for eksempel Russland, Cuba og Kina. Libya og Iran sitter blant annet i organisasjonskomiteen.

Denne alliansen har brukt flertallet sitt til å tvinge gjennom en agenda med massiv og ensidig fordømmelse av Israel, samt en rekke punkter som søker å definere religionskritikk som en menneskerettighetskrenkelse.

Dette har gjort at USA, Canada, Italia og Israel allerede har trukket seg fra konferansen. Nederland, Frankrike, Storbritannia og Australia har truet med å gjøre det samme.

Norge har hele tiden vært fast bestemt på å delta. Utenriksminister Jonas Gahr-Støre har gjentatte ganger understreket at det er viktig å ikke gi opp dialogen selv om det oppstår uenigheter.

IHEU har kjempet imot

FNs menneskerettighetsråd har tidligere gjort en rekke grep som går i retning av å forby religionskritikk og legge begrensninger på liberale verdier. Dette har skjedd til stor protest fra de vestlige landene, og ikke minst fra Human-Etisk Forbunds internasjonale sammenslutning, IHEU.

Fritanke.no har skrevet en rekke saker om dette.

Les mer her:

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook