Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norge var med i en allianse med blant andre EU, Mexico, India og Canada for å få stoppet det landene ser som en svekkelse av mandatet til spesialrapportøren for ytringsfrihet.

Norge var med i en allianse med blant andre EU, Mexico, India og Canada for å få stoppet det landene ser som en svekkelse av mandatet til spesialrapportøren for ytringsfrihet.

Norge enig med HEF og IHEU

#Norge er skuffet over at mandatet til FNs spesialrapportør for ytringsfrihet har blitt svekket, og var med i en allianse for å stoppe forslaget fra d...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2008 kl 09:46

Norge er skuffet over at mandatet til FNs spesialrapportør for ytringsfrihet har blitt svekket, og var med i en allianse for å stoppe forslaget fra de muslimske landene. Dette forteller UD.

Tekst: Even Gran
Publisert: 8.4.2008

I slutten av mars vedtok FNs menneskerettighetsråd en resolusjon som krever at FNs spesialrapportør på ytringsfrihet, også skal rapportere på "tilfeller der ytringsfriheten misbrukes til diskriminere på grunn av rase eller religion".

Den internasjonale humanistunionen IHEU og HEF advarer sterkt mot vedtaket. HEF ser vedtaket som et forsøk på å begrense ytringsfriheten, mens IHEU tar hardere i og mener vedtaket representerer "døden for menneskerettighetene". Islam-ekspert Lars Gule mener det hele er et forsøk fra de muslimske landene på å "immunisere islam mot kritikk".

I en protest-pressemelding som ble sendt ut i forrige uke ba HEF det norske utenriksdepartementet (UD) klargjøre Norges rolle og mening i saken.

- UD bør klargjøre Norges posisjon slik at det ikke er noen tvil om at Norge avviser alle forsøk på å begrense ytringsfriheten med henvisning til religionsfriheten, slo HEF fast.

- Argumenterte sterkt mot svekkelse
Nå har UD svart. Ifølge en e-post fra avdelingsdirektør for Seksjon for menneskerettigheter og demokrati i UD, Tormod Cappelen Endresen, er Norge på HEF og IHEUs side i saken.

- Norge argumenterte sterkt mot en svekkelse av det eksisterende mandatet sammen med en rekke land, i første rekke EU, Canada, Mexico og India, forteller han.

Cappelen Endresen forteller at denne alliansen forsøkte å vise til andre mandater og FN-konvensjoner som beskytter mot diskriminering, uten at det hjalp på de muslimske landenes holdning.

- Norge og de andre landene viste til hvor viktig det er å fremme og beskytte ytringsfriheten og at formuleringer i resolusjonen om "misbruk av denne rettigheten" ville forrykke balansen i mandatet til spesialrapportøren for ytringsfrihet, skriver Cappelen Endresen.

Trakk seg som medforslagsstiller

Da bestrebelsene ikke lyktes, trakk Norge seg som medforslagsstiller til hele resolusjonen, forteller Cappelen Endresen videre.

- Da de muslimske landene fikk flertall, trakk Norge seg som medforslagsstiller til hele resolusjonen, sammen med EU, hovedforslagsstiller Canada, en rekke andre vestlige- og latinamerikanske land, samt India. I stemmeforklaringen slo disse landene fast at ytringsfrihet er en hjørnestein i et demokratisk samfunn og at vi anser mandatet til spesialrapportøren for ytringsfrihet som svært viktig, forteller Cappelen Endresen.

Han legger til at Norge er skuffet over at det ikke hadde vært mulig å komme frem til et kompromiss og beklaget at vi måtte være vitne til et slikt angrep som hadde funnet sted når det gjaldt dette viktige mandatet.

Norge er ikke medlem i FNs menneskerettighetsråd nå, men søker medlemskap i for perioden 2009-2012, opplyser Cappelen Endresen.