Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Borge kirke i Vestvågøy ligger rundt en kilometer fra Bøstad skole. Innfelt: Varaordfører Anne Sand (Sp).
 Foto: Wikimedia commons/Jorge Andrade + Senterpartiet

Borge kirke i Vestvågøy ligger rundt en kilometer fra Bøstad skole. Innfelt: Varaordfører Anne Sand (Sp). Foto: Wikimedia commons/Jorge Andrade + Senterpartiet

«Det er tradisjon og det fungerer godt»

Fortsatt konfirmasjonsundervisning i skoletida i Vestvågøy

Protestene ble avvist i kommunestyret.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2016 kl 15:20

Vestvågøy i Nordland er en av de få norske kommunene som fortsatt tillater konfirmasjonsundervisning i skoletida.

Praksisen får imidlertid ikke fortsette uten protester. Den 21. juni behandlet kommunepolitikerne et forslag om å avskaffe praksisen. Forslaget falt med 17 mot 19 stemmer, melder Lofotposten.

Protestene har hovedsaklig kommet fra Human-Etisk Forbund i Lofoten. De har i lang tid kjempet for å få presten og konfirmasjonsundervisningen ut av Bøstad skole.

– Vi reagerer fordi all konfirmasjonsundervisning bør skje på fritiden. Skolen skal være nøytral og inkluderende. Unge mennesker skal ikke måtte gå offentlig ut med sitt livssyn, men med undervisning i skolen blir de tvunget til det. Det mener vi bidrar til å ekskludere enkeltelever, uttalte HEFs lokallagsleder Tone Stokka til Lofotposten i november 2014.

I kommunestyrebehandlingen i juni, var det SV som tydeligst kjempet for å få konfirmasjonsundervisningen ut av skolen. Vetle Seierstad (SV) argumenterte for at det har kommet mange klager fra elever som ikke skal konfirmeres kirkelig.

– Dette skal ha gitt flere opplevelsen av å stå utenfor fellesskapet, sa han ifølge Lofotposten.

Ett av argumentene for å beholde ordningen er at mange elever har lang vei hjem, og konfirmasjonsundervisningen derfor bør være i skoletiden. Motstanderne argumenterer med at det ikke er unikt for Vestvågøy med lange avstander, og at løsningen heller bør være at konfirmasjonsundervisningen legges etter skoletid.

En slik løsning ble også foreslått av kommuneadministrasjonen og kommunalsjef Liv Friksen Laumann. Hun fikk imidlertid ikke politikerflertallet med seg.

Varaordføreren: – Loven åpner for det, og det fungerer godt

Varaordfører i Vestvågøy, Anne Sand (Sp), er blant dem som ønsker å videreføre dagens ordning.

– Jeg mener ordningen bør videreføres fordi loven åpner for å gjøre det, og at det er en ordning som fungerer godt. Det er ingen grunn til å endre på en ordning som fungerer godt, sier hun til Fritanke.no.

Sand forteller at det bare er Bøstad skole i kommunen som pr. i dag benytter seg av ordningen. Ingen av de andre skolene i kommunen gjør det, selv om de selvsagt også har muligheten, understreker hun.

– Hadde ikke problemet løst seg for alle hvis man la konfirmasjonsundervisningen etter skoletid?

– Da hadde det kanskje løst seg for noen, men det hadde jo ikke løst seg for de som ønsker konfirmasjonsundervisning i skoletiden, sier Sand.

– Konfirmasjon er noe man velger. Er det ikke da rimelig at man bruker fritiden på det, og ikke skoletiden?

– Ikke nødvendigvis. De som velger konfirmasjonsundervisning i kirken får en annerledes opplæring enn de får på skolen. Husk at andre også har den samme muligheten til å bruke skoletiden til konfirmasjonsundervisning hvis de ønsker det, sier Sand.

– De fleste skoler i Norge har ikke konfirmasjonsundervisning i skoletiden. Hva er det som er så spesielt med Vestvågøy at dere må ha en slik ordning?

– Det er en tradisjon for å gjøre det slik, og det fungerer godt. Det er også en ordning som har bred støtte både blant foreldrene og lærerne ved skolen. Dessuten har mange elever lang reisevei.

– Forstår du at de som ikke velger kirkelig konfirmasjon kan føle seg utestengt?

– Jeg kan ikke se at dette skal være noe problem. Det er aldri bare en elev som blir igjen. De er alltid sammen med noen andre, sier hun.

Varaordføreren minner om at elevene som blir igjen på skolen blir tatt godt vare på, og får vanlig undervisning.

– De som drar på konfirmasjonsundervisning får en annen type undervisning, og går glipp av det som skjer på skolen. Dette må ta igjen dette på fritiden senere. Slik sett kan man jo si at de bruker fritiden sin på konfirmasjonsundervisningen på et vis. De må jo ta igjen skolearbeidet, sier hun.

Sand understreker at konfirmasjonsundervisningen ikke foregår i skolens lokaler, men i den lokale kirken som ligger omtrent en kilometer unna.

– Det har blitt rapportert en del feil om dette. Det skjer ikke på skolen. Det er viktig å få sagt, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.