Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2014 har kirken fått over 300 millioner kroner for å drive trosopplæring blant barn og unge. I Flora kommune kan dette skje også i skoletiden.

I 2014 har kirken fått over 300 millioner kroner for å drive trosopplæring blant barn og unge. I Flora kommune kan dette skje også i skoletiden.

Greit med konfirmasjons- undervisning i skoletida

I fjor sommer vedtok Flora kommune at skoletida kan brukes til kirkelig konfirmasjonsundervisning. Mindretallet anket til staten, men får ikke medhold.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2014 kl 14:44

Det er greit å ha konfirmasjonsundervisning i skoletida hvis kommunen mener det er særlige grunner til det, sier staten.

Kirkeloven åpner for at skoletiden kan brukes til konfirmasjonsundervisning hvis «særlige grunner» krever det. Men hvem skal avgjøre det? Jo, det er kommunen selv. Staten vil derfor ikke overprøve vedtaket fra Flora kommune i fjor sommer.

– Det er opp til kommunen sitt eige skjøn å avgjere vekta av dei ulike argumenta, og dette kan departementet ikkje overprøve, heter i brevet fra Kirkedepartementet datert 16.12.13.

Departementet presiserer at også andre tros- og livssynssamfunn, for eksempel Human-Etisk Forbund, har rett til å bruke skoletida til konfirmasjonsundervisning på samme måte som Den norske kirke.

Krever lovendring

Human-Etisk Forbund forstår at departementet konkluderer som de gjør innenfor dagens lovverk. Men forbundet reagerer på at kirkeloven i dette tilfellet faktisk overstyrer opplæringsloven.

– Her ser vi at kirkeloven og kirkedepartementet kan gå inn og styre den norske skolehverdagen. Kirkeloven trumfer opplæringsloven. Det er absolutt ikke holdbart, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

Hun mener dette bør bli et tema i det videre arbeidet med en helhetlig religions- og livssynspolitikk - dvs. oppfølgingen av Stålsett-utvalgets rapport.

– Jeg kan ikke forstå at kunnskapsministeren eller skolene kan være fornøyd med at viktig undervisningstid brukes til helt andre formål enn det læreplanene legger opp til, sier Sandvig.

I strid med premisset for trosopplæringsmidlene

Hun peker på at dette henger dårlig sammen med de store summene kirken får hvert år til trosopplæring. I 2014 satte staten av over 300 millioner til formålet.

– Disse pengene er ment som en kompensasjon for at Den norske kirke ikke lenger kan bruke skolen til trosopplæring. Men så ser vi at de kan gjøre det likevel, og at de får i pose og sekk. Det er uryddig. Vi må få en lovendring på området, slår Sandvig fast.

– Dette blir lagt fram som et praktisk problem. Hva synes du er den beste løsningen i kommuner med store avstander, og hvor det hevdes å være upraktisk å ha konfirmantundervisningen utenfor skoletiden?

– I utgangspunktet ville jeg tro at en del av poenget med konfirmasjonsforberedelsene er at konfirmantene skal bli kjent med kirken. Da virker det naturlig å benytte kirkens lokaler utenom skoletiden.

Sandvig mener det bør være mulig å finne praktiske løsninger.

– En ide kan være å bruke skolens lokaler etter skoletid og tilpasse skoleskyssen for dem det gjelder, hvis det er det som er problemet, sier hun.

Fagsjefen har ikke så mye tro på at dette egentlig skyldes praktiske problemer.

– De eksemplene vi har sett tyder på at dette handler mer om seiglivede tradisjoner enn om reelle praktiske problemer, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus