Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Politikerne i Flora kommune vil ha konfirmasjonsundervisning i skoletida likevel. Nå skal staten vurdere lovligheten av vedtaket.

Politikerne i Flora kommune vil ha konfirmasjonsundervisning i skoletida likevel. Nå skal staten vurdere lovligheten av vedtaket.

Flora slo kontra om konfirmasjonsundervisning

I mai meldte vi at kirkelig konfirmasjonsundervisning er på vei ut av skolene i Sogn og Fjordane. Men i kommunestyret i Flora tirsdag kveld slo politikerne kontra.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2013 kl 19:26

Den 21. mai vedtok Kultur- og oppvekstutvalget i Flora kommune at den kirkelige konfirmasjonsundervisningen ikke lenger skulle arrangeres i skoletida. Dette var i tråd med forslaget fra rådmannen.

Tirsdag kveld ble saken behandlet i kommunestyret. Her slo politikerne kontra. Vedtaket ble at konfirmasjonsundervisning i skoletida skulle videreføres til og med skoleåret 2015-2016.

Bente Nilsen Halvorsen fra SV varslet deretter lovlighetskontroll av vedtaket. En representant fra Høyre, en fra Venstre og to fra Ap stilte seg bak kravet.

Tradisjon og kulturarv

Bente Nilsen Halvorsen forteller at det var en lang og opphetet debatt.

– Hva gjorde at politikerne snudde fra enstemmighet i utvalget til å snu i bystyret?

– For det første er det fordi partiene fristilte representantene sine siden dette handler om tro. Dernest stilte det noen sterke representanter fra Eikefjorden som ligger i utkanten av kommunen. De argumenterte med lang reisevei mange steder i kommunen, selv om de har sitt eget konfirmasjonsopplegg og sin egen ungdomsskole der, forteller Halvorsen.

Argumenter om tradisjon og kristen kulturarv slo også tungt inn, mener hun.

– Jeg synes diskusjonen ble mer og mer usaklig. Den begynte å handle om andre ting enn det vi hadde oppe til behandling, forteller hun.

Lovlighetskontroll

Etter vedtaket krevde Bente Nilsen Halvorsen lovlighetskontroll av vedtaket. Hun fikk med seg fire andre politikere på kravet, fra Høyre, Venstre og Ap.

– Kirkelovens §36 sier at konfirmasjonsopplæring ikke skal legges til skoletiden, med mindre særlige grunner tilsier det. Vi ønsker å få prøvd om vedtaket er ulovlig, ettersom vi ikke kan se at de særlige grunnene som loven krever, er tilfredsstilt, sier Halvorsen.

Loven sier at særlige grunner kan være tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede, avstander som krever skoleskyss eller liknende forhold som gjør det svært vanskelig å gi et tilfredsstillende opplæringstilbud utenom skolens tid.

– Uansett hvor du bor i Flora kommune, bor du ikke lenger unna kommunesenteret enn en halvtime. Det er ikke noen særegent lange avstander som skaper problemer som ikke enkelt lar seg løse. I tillegg har jo Eikefjord, som ligger lengst unna kommunesenteret, egen konfirmasjonsundervisning og egen ungdomsskole, så de trenger ikke reise. Jeg kan ikke se at dette vedtaket holder slik loven er formulert, sier SV-representanten.

Fritanke.no vil følge saken.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus