Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Biskop Helga Haugland Byfuglien og Krfs Anders Tyvand vil ikke at gudstjenesten skal tilpasses, men vil ikke si noe om Nidaros-biskopens tilpasninger.
 Foto: Kirken.no + Krf

Biskop Helga Haugland Byfuglien og Krfs Anders Tyvand vil ikke at gudstjenesten skal tilpasses, men vil ikke si noe om Nidaros-biskopens tilpasninger. Foto: Kirken.no + Krf

Byfuglien og KrF vil ikke kommentere trøndersk tilpasning av gudstjeneste

Synes ikke gudstjenester skal tones ned for å tilpasses skolen, men vil ikke kommentere et eksempel på at kirken gjør nettopp det.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2016 kl 16:19

– Det er viktig at skolegudstjenestens preg av faktisk å være en kristen gudstjeneste ikke tones ned. For at det skal være læring i kirkebesøket, må det være et reelt gudstjenestebesøk, sa sjefsbiskop Helga Haugland Byfuglien i sin tale til de andre biskopene på mandag.

Fra KrF-leder Knut Arild Hareide kom samme beskjed i enda klarere ordelag.

– Vi skal ikke tilpasse gudstjenestene. Det skal være et ekte produkt som kirken ønsker å gi til elevene. Det betyr bønn, salmesang, velsignelse, prekener – alt skal være med, slo Hareide fast overfor NRK på mandag.

Fjerner tros- og syndsbekjennelsen i Trondheim

Den 26. september publiserte Fritanke.no en artikkel om at Nidaros bispedømme av Den norske kirke gjør nettopp det Byfuglien og Hareide advarer mot.

De har gått ut med en anbefaling til prestene om at tros- og syndsbekjennelsen, obligatoriske punkter i en vanlig gudstjeneste, helst ikke bør brukes i en skolegudstjeneste. I tillegg anbefaler de at presten for eksempel sier «De som vil, kan be nå» før bønnen, isteden for det vanlige «La oss alle be».

– Vi anbefaler at menighetene legger opp skolegudstjenesten slik at det blir mulig å delta selv om man ikke deler et kristent livssyn. Det skal være helt greit å være tilstede, uten å måtte være aktiv gudstjenestedeltaker. Da må vi tilpasse gudstjenesten slik at det føres et inkluderende språk, sa rådgiver ved bispedømmekontoret Aud Kristin Saltvik Aasen til Fritanke.no i september.

Vil ikke kommentere andre biskopers embedsførsel

Men på tross av at Nidaros bispedømme «toner ned skolegudstjenestens preg av faktisk å være en kristen gudstjeneste», for å bruke Byfugliens egne ord, så ønsker ikke preses i bispekollegiet å kommentere saken.

Via generalsekretær for Bispemøtet, Christofer Solbakken, får vi formidlet at Byfuglien ikke offentlig vil kommentere en annen biskops embedsførsel.

– Dette får være kirkens sak

Knut Arild Hareide hadde ikke anledning til å snakke med Fritanke.no om dette i går, men det hadde Anders Tyvand, stortingsrepresentant og kirkepolitisk talsperson for KrF.

Heller ikke han ønsker å uttale seg spesifikt om Nidaros-biskopens kutting av tros- og syndsbekjennelsen fra skolegudstjenestene.

– Jeg er opptatt av at skolene ikke skal kunne kreve slike tilpasninger. Men hvordan kirken konkret velger å legge opp en gudstjeneste, vil jeg ikke mene noe om, sier han.

Generelt sett er han imidlertid enig i at kirken ikke bør tilpasse gudstjenesten til skolene.

– Når kirken inviterer til en gudstjeneste, bør de ha frimodighet til å gjennomføre nettopp en gudstjeneste. Mer enn det har jeg ikke lyst til å si om dette, sier Tyvand.

Vi har ikke lykkes å komme i kontakt med Nidaros-biskop Tor Singsaas om denne saken i dag.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.