Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik er norsk lov. Barn av kirkemedlemmer skal stå som "tilhørige" i kirken, selv om de ikke blir døpt. Er foreldrene feiloppført som medlemmer, blir barna feiloppført også.

Slik er norsk lov. Barn av kirkemedlemmer skal stå som "tilhørige" i kirken, selv om de ikke blir døpt. Er foreldrene feiloppført som medlemmer, blir barna feiloppført også.

– Bare kirken kan gjøre slikt ustraffet

Kirkereklamen strømmet på. Til slutt måtte foreldrene sjekke hvorfor. Det viste seg at barna deres var oppført i kirkeregisteret selv om de ikke er døpt.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2014 kl 17:40

Ingen av barna til Lucie Kathrine og hennes mann er døpt. Begge foreldrene er medlemmer i Human-Etisk Forbund. Mor Lucie Kathrine har til og med vært fylkesleder i Sør-Trøndelag.

Likevel har de to barna deres, født i 2006 og 2007, blitt regnet som kirkemedlemmer fram til nå. Barna har vært oppført i kirkeregisteret som «tilhørige», til tross for at både Lucie Kathrine og mannen hennes klart avviser at noen av dem var medlemmer da det første barnet ble født i 2006.

Regelen er slik at alle barn som fødes i Norge og der minst én av foreldrene er kirkemedlem, automatisk skal føres opp som «tilhørig» til kirken. «Tilhørig»-statusen har ingenting med dåp å gjøre.

Barn som ikke døpes blir stående som «tilhørig» helt fram til 18-årsdagen, og regnes som kirkemedlemmer i all statistikk. Foreldrene får aldri noen beskjed verken om tilhørigregistreringen eller at barnet blir tellende som kirkemedlem.

Sa fra etter kirkereklame

I mai sendte Lucie Kathrine Sunde-Eidem en epost til Tiller menighet i Trondheim. Over tid hadde familien fått tilsendt flere invitasjoner fra menigheten. Da den siste invitasjonen kom, til pinsebursdag i kirken, syntes hun det var på tide å si fra.

Hun sendte en epost til menigheten og spurte hvorfor de fikk så mange invitasjoner fra kirken når begge foreldrene er medlemmer i Human-Etisk Forbund og barna ikke er døpt.

Svaret som kom var oppsiktsvekkende. Det viste seg nemlig at begge barna var registrert som tilhørige i kirken. Dette til tross for at begge foreldrene sier de var utmeldt av kirken i 2006.

Kirken: – Far var medlem i 2006

Det har imidlertid vært mye rot med dette. Barn har blitt registrert som tilhørige fordi foreldrene har vært feiloppført som kirkemedlemmer. Er foreldrene feiloppført, blir også barna det.

Kan det være tilfellet her, til tross for at foreldreparet benekter at de var medlemmer i 2006?

Fritanke.no tok kontakt med medlemsregisteret i Den norske kirke, og spurte om de kunne sjekke medlemsregisteret fra 2006 for å se om en av foreldrene var medlemmer likevel.

Kirken fikk treff på faren, Lucies ektemann.

– Vi sjekket de gamle medlemslistene (cd-plater) fra medlemsregisteret. I medlemslisten fra 2006 fant vi far på listen. Vi forsøkte også å sjekke listen fra 2007, men denne var dessverre skrivebeskyttet. I medlemslisten fra 2009 fant vi begge barna, men far var ikke lenger med på listen. Ut ifra disse funnene virker det sannsynlig at barna har blitt registrert som tilhørige fordi far stod registrert som medlem ved deres fødsel, skriver Ole Inge Bekkelund i en epost til Fritanke.no. Han er direktør i Avdeling for kirkeordning hos Kirkerådet.

Bekkelund legger til at dette er langt tilbake i tid, før 2009 da kirken begynte å registrere dåp, inn- og utmeldinger direkte i det elektroniske kirkemedlemsregisteret. Derfor er det vanskelig å finne ut hvordan og når far ble tatt ut av registeret.

Han legger til at kirken før 2010 manglet gode rutiner for å fjerne tilhørige barn fra registeret når foreldre ble strøket fra registeret (dvs. fjernet som medlemmer). Dette skal imidlertid være på plass nå, etter at kirkeregisteret har blitt heldigitalt.

– Bare toppen av isfjellet

Lucie Kathrine Sunde-Eidem sier i en kommentar at mannen meldte seg ut av kirken i 1991, og at han aldri har fått noen brev om at han er dobbeltregistrert etter at han meldte seg inn i Human-Etisk Forbund i 2006, da det første barnet ble født.

Hun synes det er sjokkerende å høre hvordan kirken driver medlemsregisteret sitt.

– Det er bare statskirken som har mulighet til å ta til seg medlemmer på denne måten uten å varsle. Ingen andre kan gjøre slikt ustraffet, slår hun fast.

Sunde-Eidem understreker at det å være medlem av et trossamfunn er noe annet enn å være medlem i et borettslag for eksempel.

– Derfor er det svært overraskende å få høre at min mann var medlem i 2006. Det ante ingen av oss. Men aller mest sjokkerende er det selvsagt at denne feilen førte til at de to barna våre har blitt regnet som kirkemedlemmer fram til i dag, sier hun.

Hun tror det som har blitt avdekket i denne saken bare er toppen av isfjellet.

– Ja, det er jeg ganske sikker på. Det er veldig mange som er i samme situasjon, men som ikke er like opptatt av dette som oss. Her må det være store mørketall, tror Lucie Kathrine Sunde-Eidem.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus