Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ungdom klare til å gjennomleve 24 timer som flyktning på flukt.
 Foto: Refugee

Ungdom klare til å gjennomleve 24 timer som flyktning på flukt. Foto: Refugee

Lære for livet

– Jeg våknet av at noen ropte «Hvor er hedningene?», skriver HU-leder Helene Kleppestø om opplevelsen som engasjerte henne i flyktningrollespillet Refugee. Hun mener Refugee, som tusenvis av konfirmanter har deltatt i, er en måte å sette humanistiske verdier ut i praksis. (14.6.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2012 kl 13:26

Det er sommer 2008. Jeg har sovet i 3-4 timer etter en fantastisk dag med diskusjoner og gode foredrag. Plutselig våkner jeg av at noen løper rundt i gangene og skriker på sørlandsdialekt «Hvor er hedningene, hvor er hedningene?!». De banker på dørene og vekker alle. Etter litt hører vi leirsjefen rope at alle må ned i peisestua. De som roper forsetter med det, så det er først da jeg tenker «hva i alle dager er det som skjer?». Når han roper såpass, var det sjokkerende at det ikke ble stille.

Vi hiver på oss noen klær og styrter ned til peisestua sammen med alle de andre deltagere. Vi får beskjed om at politiet er på vei, og at de tre som hadde løpt rundtbefinner seg utenfor glassdøren til peisestuen der de holder hverandre i hendene mens de ber. Da politiet kommer viser det seg at de er korrupte, og daværende leder av Humanistisk Ungdom, Lars-Petter Helgestad, blir lagt i bakken og arrestert. Det er fortsatt en liten usikkerhet i meg om dette er tull eller ikke. Så kommer en mann i politiuniform og forklarer at dette bare er et rollespill og at det skal fortsette nå.

Det var altså heldigvis ikke på ordentlig, men utkledde rollespillledere fra Refugee Norge som på oppdrag fra Humanistisk Ungdoms leirledelse hadde satt sammen et rollespill. Rollespillet gikk ut på at det var blitt ulovlig å være medlem i Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom. Det var irriterende, gøy og utfordrende. Jeg merket med en gang at vi begynte å tenke annerledes, og hvordan vi kjempet mot propagandaen vi ble utsatt for. Dette var et ekstraoppdrag Refugee stilte opp på. Etter dette meldte jeg meg som spillleder og har deltatt i mange av de ordinære rollespillene Refugee arrangerer.

24 timer som flyktning på flukt

Refugee Norge er en av to organisasjoner som arrangerer flyktningrollespill for blant annet humanistiske konfirmanter, der ungdommene i 24 timer må erfare det flyktninger gjennomlever.

I rollespillet skal deltakerne selv prøve seg som flyktninger og møte noen av de problemer og utfordringer som ekte flyktninger opplever.

Rollespillet er basert på «learning by doing»-prinsippet, og det pedagogiske målet er blant annet å gi deltakerne en realistisk, men forenklet opplevelse av de problemer som flyktninger står overfor. De må kontinuerlig ta beslutninger – og leve med konsekvensene av dem videre i rollespillet.

I løpet av 24 timer vil de møte store utfordringer, både fysisk og psykisk. De opplever hvor hardt andre mennesker kan ha det, og de vil komme til å skjønne hvor godt det er å bo i et land som Norge. De vil i samarbeid med «familien» sin ta avgjørelser som vil påvirke dem senere. I rollespillet Refugee opplever de frustrasjon, fysisk utmattelse, glede og skuffelser, men viktigst av alt, de får en stor opplevelse de vil huske resten av livet.

Dette er et utrolig bra opplegg som jeg er glad for at jeg er med på. Bare det å kunne se en så stor forandring på konfirmantene på bare 24 timer er unikt. Vi ser at holdningene deres er annerledes fra lørdagsmorgenen til søndagsmorgenen.

Etter at konfirmantene har kommet hjem igjen fyller de fleste ut evalueringsskjemaet på nettsidene til Refugee, og det er veldig fint og lærerikt å lese hva de synes.

Her er noen av spørsmålene, og hva ungdommer har svart:

«Har rollespillet i noen grad ført til at du, i fremtiden, kunne tenke deg å engasjere deg organisasjoner som Refugee Norge eller PRESS?

– Jeg har planer om å engasjere meg i Refugee Norge alt nå, fordi jeg vil være en del av dette, og syns det er veldig viktig at ungdom får vite hvordan det er! (Deltager, 14 år)

Fritt ord! Her kan du sende ris eller ros, alt etter hva du vil:

– Dette gikk bra til slutt! Men en ting: Den forferdelige musikken i bakgrunnen på ambassaden gjorde meg rett og slett gal i hodet!!At det kanskje hadde vært bedre om vi kunne tatt av oss sekken der inne, ryggen min blei drept, mildt sagt. Takk for en fin opplevelse, dette vil aldri glemmes :) (Deltager, 14 år)

Trodde du det var bedre eller verre å være flyktning før du deltok på spillet?:

– Jeg trodde det egentlig var mye bedre, jeg tenkte aldri på det før. jeg trodde de bare kunne ta fly/båt osv. (Deltager 14 år)»

Gjennom å lese evalueringene ser jeg at mange har fått mer realistiske syn på andre menneskers situasjon. Slik som en konfirmant som trodde flyktninger bare kunne ta fly til et sted de vil.

Jobber for likeverd og respekt

Refugee Norge arbeider for å skape et trygt samfunn med mer likeverd og respekt mellom mennesker, fritt for vold, fremmedfrykt og rasisme.

Dette innebærer at organisasjonen jobber for å realisere grunnsetningen «Ethvert menneske er unikt uavhengig av hudfarge, språk, livssyn, kjønn og seksuell legning, nasjonalitet og kulturell bakgrunn».

Jeg synes dette er en fin måte å bidra til å jobbe med humanisme i praksis.
Refugee Norge har som mål å endre holdninger og ønsker gjennom rollespillet å opparbeide mer toleranse blant deltakerne. Gjennom rollespill opparbeider de forståelse for andre menneskers livssituasjon. Refugee har siden oppstarten i 2004 hatt over 20.000 deltagere gjennom rollespillet og nesten alle disse er humanistiske konfirmanter.

Jeg har hørt noen spørre «om ikke Refugee tjener masse penger?». Dette stemmer aldeles ikke. Kanskje noen tror det på grunn av deltakerprisen, men da ser de ikke alle utgiftene rundt opplegget.

Refugee får ingen midler og drives av deltageravgiften, og alt drives på frivillig basis. De som gjennomfører rollespillene er en ledergruppe og spill-ledere, som er frivillige. Spill-lederne er en blanding av alle slags personer, med ulik bakgrunn, ulik religiøs tilknytning og i ulik alder. Man må være minst 17 år for å være med som spillleder og de som har lederansvar er eldre og har vært aktive en stund.

Kenneth Johansen er den dyktige lederen og personen bak det hele. Han er en stor inspirasjon for meg og mange andre. Jeg synes at det å være med på Refugee er en av måtene vi virkelig er med og setter humanistiske verdier ut i praksis.

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.

#KommentarVis flere

HEF har fått støtte fra departementet i personvernsaken mot Den norske kirke
Kan veganisme være et livssyn?

Kan veganisme være et livssyn?

Selv mener veganerne at svaret er ja, men hva vil staten mene?

Bioteknologisk bakrus

Bioteknologisk bakrus

HEF-filosof Kaja Melsom maner til ettertanke om bioteknologi.