Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Foto: Istockphoto

Foto: Istockphoto

Konfirmasjon og tåkeleggelse

- Flere ungdommer konfirmerer seg, meldte Vårt Land fornøyd, og saken ble gjengitt av NTB, Dagsrevyen og andre media. Knut Anders Berg ante ugler i mosen, og undersøkte saken nærmere.(16.05.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 11:01

Det skjer så lett under konfirmasjonsfesten. Plutselig reiser en onkel seg, under innflytelse av den fine fruktbrusen i stettglassene, og holder en varmhjertet hyllest til konfirmanten, med barndomsanekdoter, ros og oppmuntringer på veien.

Men alt er feil, feilhusket og misforstått, og det blir bare pinlig. Konfirmanten selv krøller tærne i finskoene, og alle ser ned i tallerkenene og håper han snart blir ferdig.

Denne gangen er det Vårt Land som i artikkelen ”Trenden snudd – flere konfirmeres” har glemt Storm P.s visdomsord: ”Det kreves moral for å selge strikk i metermål”, og proklamerer at nå går det oppover for kirkelig konfirmasjon. Saken ble referert av NTB og spredd over det ganske land som nyhet og sannhet. Men så er ikke tilfelle.

Tallenes tale

I år 2000 konfirmerte 37 330 ungdommer seg i den daværende statskirken, av et ungdomskull på 53 178, det er 70,2 prosent av ungdomskullet.

Til venstre kan du klikke for å se statistikken over ungdomskull og antall konfirmanter, fra 2001 til og med 2009. Som altså viser en nedgang.

Også kirkens nyeste tall er representert i bildet under - konfirmasjonskullene i 2010 og 2011.

Som en oppmerksom leser vil merke seg, har det vært tidevise hopp i antall kirkelige konfirmanter, som samtidig utgjør en fallende andel av ungdomskullet, grunnet forskjellig størrelse på ungdomskullene.

Promilleskiller

Slik økte det årlige antallet kirkelige konfirmanter med 5 160 fra 2001 til 2006, samtidig som oppslutningen i samme periode sank med 1,7 prosent fra 68,4 prosent til 66,7 prosent. Bare i 2007 og 2010 hadde den prosentvise oppslutningen økt, med henholdsvis 4 og 2 promille, mens perioden som helhet betyr et fall fra 70,2 prosent til 65,6 prosent.

Og i fjor økte antallet kirkelige konfirmanter med 400, mens andelen sank med 5 promille til 65,6 prosent.

Det er vanskelig å se dette som et trendbrudd, annet enn i røkelseståken som erstatter de vanlige avisers blodtåke på Vårt Lands desk. Snarere styrker det trenden, som man vil se er en sakte forvitring av oppslutningen.

Berg spår framtida

I år vil vi ha et mindre ungdomskull igjen, og om et års tid vil de kirkelige konfirmasjonstallene foreligge. La meg komme med en liten spådom: antallet kirkekonfirmanter i år vil sannsynligvis falle til under 41 750, og selv det vil kunne bety en ørliten vekst i forhold til fjorårets prosentandel.

Det er klart at den kirkelige konfirmasjon i Norge har holdt sin stilling bedre enn i Danmark, og spesielt mye bedre enn i Sverige. Det internasjonale forskningsprogrammet om kirkelig konfirmasjon er et aktverdig foretak, som fortjener sin presseomtale, selv om det er et par interessante detaljer i den norske delen av undersøkelsen, som Vårt land ikke fikk plass til: 16 prosent av kirkens konfirmanter ønsker at de hadde valgt humanistisk konfirmasjon, omtrent den samme andelen som regner seg som ateister etter kurset.

For å oppsummere overtydelig: En trend er utvikling som skjer over tid. Positive enkelresultater kan indikere at trenden snur, eller det kan være en statistisk glipp. Men en nedgang fra 66,1 prosent til 65,6 prosent er faktisk ikke et positivt resultat. Om en svale ikke gjør noen sommer, vil en dompap, som ikonisk julenekfugl, slett ikke være et sommertegn.

Les Knut Anders Bergs sak om den omfattende, skotske kristenforfølgelsen her.

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.