Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Thon Hotel Opera i Oslo sentrum blir fullt av HEF-medlemmer i helga. Da er det klart for årets landskonferanse.

Thon Hotel Opera i Oslo sentrum blir fullt av HEF-medlemmer i helga. Da er det klart for årets landskonferanse.

Klart for årets største humanisthappening i Oslo sentrum

– Dette er den viktigste møteplassen for Human-Etisk Forbund i år, sier generalsekretær Trond Enger.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2018 kl 07:45

I helga er det klart for Human-Etisk Forbunds landskonferanse. Landskonferansen er en arena der forbundet samler medlemmer fra hele landet for å diskutere tema organisasjonen er opptatt av, uten at det skal vedtas eller bestemmes noe.

Den siste landskonferansen ble arrangert i 2015, altså for tre år siden. Planen var å arrangere en landskonferanse også høsten 2016, men den ble avlyst som et innsparingstiltak.

Normalt skal landskonferansene i Human-Etisk Forbund arrangeres annethvert år, i de årene det ikke er landsmøter.

Gjør sitt ytterste for å få plass til alle

Denne gangen har forbundet gjort en ny vri. Mens landskonferansene tidligere år har vært lukkede seanser på ett av konferansehotellene rundt Gardermoen, skal årets konferanse holdes på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum.

– Tanken er å åpne arrangementet for allmenheten, slik at folk kan komme innom og få med seg det som skjer selv om de ikke er påmeldt, sier generalsekretær Trond Enger til Fri tanke.

Nå er det imidlertid veldig mange som har meldt seg på, medgir han.

– Konferansen er fulltegnet. Likevel vil vi gjøre vårt ytterste for å få plass hvis det kommer folk som ikke er forhåndspåmeldt. Vi ønsker jo å dra så mange som mulig inn i dette, sier han.

Tre tema

Årets landskonferansen tar for seg tre tema:

  • Populisme – hvordan Donald Trumps seier i USA og tilsvarende populistiske oppsving i andre land utfordrer demokratiet. Innledninger av Sylo Taraku (Agenda) og Bård Larsen (Civita).
  • Bioteknologi og transhumanisme – Hvilke muligheter finnes for å forbedre og designe naturen og mennesket, og er riktig å bruke dem? Innledninger av Kristin Halvorsen, Elisabeth Gråbøl-Undersrud og Sigrid Bratlie fra Bioteknologirådet. Når det gjelder «transhumanisme» vil filosofene Einar Duenger Bøhn og Lars Christie samtale med Human-Etisk Forbunds husfilosof Kaja Melsom. Les Erik Tunstads artikkel om dette, publisert i går.
  • Internasjonal humanisme – Hvordan fungerer humanistbevegelsens interessekamp i organer som FN og EU, og hvordan kan Human-Etisk Forbund bidra til å styrke denne kampen i møte med tunge og velfinansierte meningsmotstandere? Denne bolken vil foregå på engelsk. Det blir innledninger av IHEU-president Andrew Copson, kommunikasjonsrådgiver i IHEU Bob Churchill og humanist-lobbyist for IHEU i Brüssel og Genève, Elizabeth O’Casey. Også stortingsrepresentant Abid Raja (V) vil delta i denne bolken.

1000 kroner uansett hvor du bor

Trond Enger forteller at det er en viss sammenheng i det som skal skje.

– Den røde tråden er hvilke utfordringer humanismen står overfor. Landskonferansen er den viktigste samlingen vi har i år. Da er dette et naturlig temaområde å ta for seg, sier han.

Enger forteller at forbundet har en reisestøtteordning med fast pris til alle medlemmer i forbundet.

– Du får hotellopphold, mat og drikke, konferanse og reise for tusen kroner. Det koster det samme uansett hvor i landet du bor. Det er den eneste måten vi kan sikre at vi får en bred representasjon, sier han.

– Da får jo deltagerne ganske mye for pengene, spesielt de som kommer langveisfra?

– Ja det er klart. Selvsagt subsidierer vi dette. Men det gjør vi jo nettopp fordi vi mener det er viktig at HEF-medlemmer fra hele landet skal komme sammen og diskutere saker som er viktig for oss. I tillegg har slike treff selvsagt en sosial funksjon. Å treffes på denne måten binder oss sammen, sier han.

Les mer om landskonferansen 2018

Nøkkelord

#LandskonferanseVis flere

Klart for årets største humanisthappening i Oslo sentrum

Klart for årets største humanisthappening i Oslo sentrum

– Dette er den viktigste møteplassen for Human-Etisk Forbund i år, sier generalsekretær Trond Enger.