Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kaja Melsom, Asle Toje og Sylo Taraku diskuterte integrasjon og multikulturalisme. Toje var åpenbart den mest skeptiske til det flerkulturelle prosjektet av de tre.

Kaja Melsom, Asle Toje og Sylo Taraku diskuterte integrasjon og multikulturalisme. Toje var åpenbart den mest skeptiske til det flerkulturelle prosjektet av de tre.

- Den beste landskonferansen, ever!

HEFs årlige landskonferanse ble arrangert på Lillehammer i helga. Generalsekretær Kristin Mile lot oppsummeringen bli inspirert av Juan Antonio Samaranch.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2010 kl 10:50

- Jeg har vært med på fire landskonferanser etter at jeg ble generalsekretær, og dette har definitivt vært den beste så langt. Så siden vi er på Lillehammer, vil jeg låne ordene til Juan Antonio Samaranch da han skulle oppsummere Lillehammer-OL i 1994: Dette har vært den beste landskonferansen, ever! sa en begeistret generalsekretær Kristin Mile i oppsummeringen.

Årsaken til at Mile valgte å bruke såpass sterke ord, var to dager med diskusjon og foredrag rundt temaet "dialog eller konfrontasjon".

Hvordan man skal håndtere et stadig mer mangfoldig samfunn, hvor grensene for toleranse skal gå, er et brennhett tema i samfunnsdebatten. Mile mente blant annet at konferansen forløp slik at alle reiste hjem litt klokere, uansett hva de måtte ha ment på forhånd.

Dialog er ikke koseprat

Forbundet hadde først invitert dialogprofessor Oddbjørn Leirvik til å snakke om kritisk og konfronterende dialog, mens historiker Arne Bugge Amundsen trakk linjene tilbake til 1600-tallet og fortalte hvordan religionskritikk artet seg på den tiden.

Videre diskuterte Asle Toje, HEFs livssynsrådgiver Kaja Melsom og Sylo Taraku utfordringer når det gjelder integrering og sameksistens mellom ulike folkegrupper.

Kaja Melsom la fram synspunkter i tråd med dette innlegget, mens Asle Toje var den klart mest skeptiske av de tre til multikulturalisme, og det han kalte "det flerkulturelle prosjektet".

Deretter var det en debatt om hvilken rolle nyateismen spiller i humanistbevegelsen.

Scientologikritikkk og muslimerfaringer

Søndagen startet med et foredrag av folklorist Audhild Skoglund. Hun fortalte om sektrapporter i ulike land som var bygget på en artikkel fra tidsskriftet Humanist.

Konferansen ble avsluttet med en samtale mellom Kaja Melsom og Andreas Heldal-Lund, samt nylig avgått generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan.

Førstnevnte fortalte om sine erfaringer som kanskje verdens ledende scientologikritiker, mens Sultan fortalte hvordan det oppleves å være muslim i et samfunn der islamofobien er i vekst.

Innimellom foredragene og plenumsdebattene, var det også et gruppearbeid der deltagerne fikk diskutere konferansens tema.

OK salg i butikken

Human-Etisk Forbunds nettbutikk hadde rigget seg til i et av siderommene til konferansesalen. Butikkansvarlig Sunniva Ferrada rapporterer om et tilfredsstillende salg. Hun og kollega Cecilie Opheim solgte HEF-effekter og bøker for rundt 11.000 kroner. Dette er rundt halvparten av hva de bruker å selge på HEFs landsmøter, men er likevel omtrent som forventet.

En mer utførlig artikkel fra landskonferansen 2010 kommer i Fri tanke nr. 4-2010. Bladet sendes ut til HEFs medlemmer den andre uka i desember.