Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sarah Morehead og Teresa McBain hjelper folk ut av lukkede trossamfunn. Her er de på landskonferansen til American Humanist Association i Denver sist helg.
 Foto: Even Gran

Sarah Morehead og Teresa McBain hjelper folk ut av lukkede trossamfunn. Her er de på landskonferansen til American Humanist Association i Denver sist helg. Foto: Even Gran

Hjelper folk som flykter fra religion

Stadig flere ønsker å bryte med fundamentalistisk kristendom, men det er vanskelig. Spesielt for prestene. Heldigvis er det hjelp å få.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2015 kl 02:08

Religiøse trossamfunn kan være så mangt, men det er ingen tvil om at noen av dem er fundamentalistiske med strenge interne regler og sterke sanksjoner mot folk som prøver å bryte ut. Det finnes flere slike fundamentalistiske trossamfunn i USA enn i Norge.

Når vi vet at sekulariseringen griper om seg også i USA, er det ikke så overraskende at det blir en del gnisninger i disse fundamentalistiske trossamfunnene. Folk som er vokst opp i små, lukkede trossamfunn finner seg ikke i det lenger. De mister troen. De vil bryte ut. Mange har lest på nettet at det er en verden utenfor, og vil bli fri fra den strenge kontrollen de har vært underlagt hele livet.

Internett sprenger boblen

Recovering from Religion er en amerikansk organisasjon som hjelper folk i en slik situasjon. Organisasjonen styres av folk som har vokst opp med fundamentalistisk kristendom.

Det gjelder for eksempel Sarah Morehead, som Fritanke.no snakket med på landskonferansen til American Humanist Association tidligere i mai. Hun er direktør i Recovering from Religion, og er også leder for Reason Rally som skal arrangeres for andre gang i 2016.

– Jeg var en vaskeekte «southern baptist». Det er en lang historie bak hvorfor jeg brøt ut og til slutt mistet troen, men jeg trengte mye støtte og hjelp da det skjedde. Etter at jeg hadde kommet ut, hadde jeg lyst til å hjelpe andre i samme situasjon, forteller hun.

Les Sarahs historie her.

–Religion faller fra hverandre

Organisasjonen har en hotline med samtalepartnere som hjelper folk i krise døgnet rundt. Sarah Morehead forteller at de får stadig flere henvendelser. Og jo flere som kommer seg ut, jo flere blir det som gjerne vil stille opp og hjelpe andre.

– Religion i USA er i ferd med å falle fra hverandre. Det er spesielt de yngre som bryter ut, og jeg tror internett er hovedårsaken. For å få lukkede, autoritære trossamfunn til å henge sammen, er lederne avhengig av å lage en boble som medlemmene ikke kommer seg ut av. Internett sprenger denne boblen. Det er mye vanskeligere å ha kontroll over folk når man ikke lenger kontrollerer informasjon, sier hun.

– Blir alle de som «kommer ut» ateister med en gang?

– Nei, slett ikke. Mange beholder troen, men kanskje i en litt mer liberal versjon. Det er ikke noe poeng for oss at de skal slutte å tro. Vi mener ingenting om det. Dette handler om å hjelpe folk å komme seg ut av et lukket og kontrollerende miljø. En av de viktigste tingene vi gjør, er å hjelpe folk til å bygge opp et nytt sosialt nettverk. Mange blir stående helt på bar bakke når de bryter. De mister alt. Venner og familie bryter kontakten, forteller Sarah.

De hjelper også folk som blir værende i trossamfunnene, og som ikke har mot til å bryte. For det er ikke alle som greier overgangen. De velger heller å holde tett om at de egentlig kunne ha ønsket seg et annet liv, forteller hun.

Følte seg falsk

Teresa McBain er en annen som er aktiv i Recovering from Religion. Fram til 2012 var hun prest i en metodistkirke i Tallahassee, Florida. På slutten av prestegjerningen var det en periode der hun visste og hadde innrømmet for seg selv at hun var ateist. Men likevel fortsatte hun å holde gudstjenester for menigheten, forteller hun.

– Det var vondt å stå slik og lyve for seg selv og andre, men det gjorde jeg altså. Noe av det siste og vanskeligste jeg gjorde var at jeg måtte holde en begravelse for en eldre dame som jeg kjente godt. Jeg visste at både hun og familien ønsket en sterkt kristen gravferd. Jeg prøvde å gjøre det så mildt som mulig, men jeg måtte jo si mange av de vanlige kristne tingene, av respekt for den døde. Det var veldig vanskelig for meg. Jeg følte meg falsk, sier hun til Fritanke.no.

Stod fram som ateist på ateistkonferanse

McBain stod fram som ateist i full offentlighet den 26. mars 2012. Det var på landskonferansen til American Atheists. Nesten ingen andre visste at hun hadde mistet troen før hun annonserte det for alle på konferansen.

– Det var som en boble som sprakk. Det var voldsomt befriende endelig å kunne være ærlig med meg selv og andre igjen, sier hun til Fritanke.no, mens hun viser oss «kom ut»-videoen på mobilen sin.

Det var selvsagt et sjokk for menigheten at presten deres stod fram som ateist. Det ble ikke tatt godt imot, og det kom sterke reaksjoner.

– Jeg ble trakassert og truet. Folk i menigheten følte seg lurt, og det skjønner jeg selvsagt. Men jeg kunne ikke gjøre annet når jeg faktisk hadde mistet troen. Jeg flyttet forresten veldig raskt fra lokalsamfunnet og til et helt annet sted. Så jeg slapp heldigvis å bli boende der, sier hun.

Les mer om Teresas historie her.

Fortsatte som ateistprest i Canada

Teresa McBain gikk god hjelp av The Clergy Project i bruddprosessen sin. Det er et nettverk av nåværende og tidligere religiøse ledere som ikke lenger tror, som Fritanke.no har skrevet om tidligere.

I lang tid var Teresa McBain den anonyme «Lynn» i nettverket. Det var dette anonyme kallenavnet hun brukte da hun meldte seg på konferansen hvor hun annonserte offentlig at hun var ateist: «Jeg heter egentlig ikke Lynn. Jeg heter Teresa, og jeg er ateist», sier hun i «kom ut»-filmen til stor jubel.

The Clergy Project presenterte seg også på landskonferansen til American Humanist Association sist helg. Her fortalte John Compere, Gretta Vosper, Terry Plank og Michael Thomas Tower sine historier. De er alle prester eller pastorer som har mistet troen.

Gretta Vosper er den eneste av dem som fortsatt fungerer som prest. Dette gjør hun til tross for at hun er åpen om sin ateisme. Hun jobber i West Hill United Church, en del av den store liberale The United Church of Canada. Her velger menigheten selv sine egne prester. Det er derfor hun kan fortsette.

På konferansen forklarte Vosper hvordan hun helt siden presteutdannelsen hadde hatt en liberal og ganske abstrakt forståelse av gudsbegrepet. Men da hun holdt prekener, oppdaget hun at menigheten hadde en langt mer konkret gudsforståelse.

Dekonstruerte Gud i preken

– Jeg fulgte oppskriften, men innså at jeg ikke kommuniserte det jeg egentlig tenkte om Gud. De oppfattet noe annet enn det jeg mente. Jeg skjønte at noe måtte skje. Jeg måtte bryte med dette gudsbildet. Litt etterpå dekonstruerte jeg Gud i en preken. Plukket han fra hverandre. Folk var sjokkerte og jeg ble kalt inn til møte hos mine overordnede i kirken, men jeg fikk ikke sparken, forklarte hun.

Gretta Vosper er tydelig på at hun i dag ikke har noen gudstro. Hun har gitt ut to bøker, With or Without God og Amen: What Prayer Can Mean in a World Beyond Belief der hun forteller om sitt syn på gudeløs religion.

Tidligere prester fra The Clergy Project fortalte hvordan de brøt med troen i Denver i helga. Fra venstre: Michael Thomas Tower, Terry Plank, John Compere og Gretta Vosper.
 Foto: Even Gran

Tidligere prester fra The Clergy Project fortalte hvordan de brøt med troen i Denver i helga. Fra venstre: Michael Thomas Tower, Terry Plank, John Compere og Gretta Vosper. Foto: Even Gran

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.