Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Drastisk at så mange ønsker alternativ undervisning hvis KRLE-blir innført, mener Human-Etisk Forbund
 Foto: Human-Etisk Forbund

Drastisk at så mange ønsker alternativ undervisning hvis KRLE-blir innført, mener Human-Etisk Forbund Foto: Human-Etisk Forbund

En av fire vil ha fritak fra KRLE

Foreldre med barn i skolen ønsker mulighet til alternativ undervisning dersom KRLE-faget blir innført, viser en ny undersøkelse gjennomført for Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Endringene i RLE-faget skal behandles i statsråd fredag. Ifølge NTB vil de foreslåtte endringene gå igjennom.

Massiv motstand

Forslaget om å omdøpe dagens RLE-fag til KRLE samt innføre et krav om at om lag halvparten av undervisningstiden skal brukes på kristendom, fikk hard medfart fra en rekke instanser i høringsrunden.

Human-Etisk Forbund (HEF) skrev blant annet at «dette er uttrykk for en svært tvilsom pedagogikk – her skal kristendommen legges til grunn som standard og fasiten som «de andre» skal sammenlignes med og måles opp mot», mens Utdanningsforbundet pekte på at «kunnskap om kristen tru og tradisjon inngår elles i fleire andre fag i grunnskulen, til dømes i norsk, samfunnsfag, musikk og kunst og handverk.

Over en av fire vil fritas

En ny spørreundersøkelse som Norstat har gjennomført for HEF viser at mer enn en av fire av alle foreldre med barn i grunnskolen ønsker en mulighet til alternativ undervisning til KRLE-faget dersom faget blir innført.

– Det er drastisk at så mange vurderer å ta barna ut av ordinær religionsundervisning på grunn av det økte fokuset på kristendom, sier generalsekretær i HEF Kristin Mile til NTB.

– Skolen skal være et sted hvor elever samles på tvers av religion og livssyn, ikke en arena som styrker motsetningene mellom elever. Dette faget går i feil retning, mener hun.

Unge mest kritiske

Undersøkelsen viser videre at det er i landets sørligste fylker, på vestlandet og i Oslo det er flest foreldre som ønsker et alternativ til KRLE. Det er også flere menn enn kvinner som svarer at de vil ha muligheten til fritak fra de foreslåtte endringene i religionsundervisningen.

Mest bemerkelseverdig er det imidlertid at i aldersgruppen under 30 år er det hele 38 prosent av de spurte som vil ha alternativ undervisning for sine barn om RLE-faget endres. Det er også i denne gruppen det er størst andel usikre foreldre.

– Det er svært uheldig at regjeringen gjør endringer i faget som får så mange til å ønske fritak i et av de viktigste kulturfagene vi har i skolen. Det er et fag elevene trenger for å ha den nødvendige kunnskapen om sine medmennesker og for å kunne være gode medborgere. Men jeg forstår at foreldrene kan ønske å be om fritak, sier lektor i samfunnsfag og religonsfag Christian Lomsdalen

Lite hensiktsmessig

Han peker videre på at faget slik det er utformet ikke faller under den generelle fritaksretten slik at skolene vil måtte gjøre enkeltvedtak hver gang en forelder ønsker å ta eleven ut av faget og skolen mener at dette er faglig kunnskapsinnhold. Han kan ikke se at dette er hensiktsmessig hverken for skolen, foreldre eller fylkesmannen som vil være endestasjon for klagesakene etter skolens enkeltvedtak.

– Dette er snakk om 12 av 54 læringsmål for 10. klasse, 12 av 46 for de tre mellomtrinnene og 7 av 29 læringsmål for 1-4. klasse som skal få 50 prosent av tiden. Når dette i tillegg får en fjerdedel av foreldrene til å ønske fritak gir det ikke mening å ville innføre endringene. Regjeringen bør droppe forslaget og heller evaluere RLE-faget slik de er blitt anfalt tidligere, mener Lomsdalen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.