Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Etter 126 år er den kanadiske blasfemiparagrafen historie.
 Foto: Wikimedia commons@Tobi 87 + Fri tanke

Etter 126 år er den kanadiske blasfemiparagrafen historie. Foto: Wikimedia commons@Tobi 87 + Fri tanke

Canada fjerner forbudet mot blasfemi

Verden er kvitt enda en blasfemiparagraf.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2018 kl 14:22

På tirsdag vedtok det kanadiske parlamentet å endre landets straffelov slik at forbudet mot blasfemi fjernes.

Tidligere har kanadiere risikert opp mot to år for «blasfemisk ærekrenkelse». Lovparagrafen var imidlertid sovende. Siste gang noen ble dømt etter den, var i 1927. I 1979 prøvde en prest å få dømt Monty Pythons «Life of Brian» etter paragrafen, men lyktes ikke.

Humanist- og fritenkerbevegelsen i Canada har jobbet i lengre tid for å få avskaffet paragrafen. I januar 2017, etter å ha samlet inn 7400 underskrifter i protest mot blasfemiparagrafen, fikk de signaler fra justisminister Jody Wilson-Raybould om at lovparagrafen kunne bli fjernet.

– Et klart signal til teokratier

Generalsekretær i den kanadiske humanistorganisasjonen British Columbia Humanist Association, Ian Bushfield, er svært fornøyd med vedtaket.

– Dette vedtaket er en klar anerkjennelse fra parlamentet om at denne typen utdaterte innskrenkninger av ytringsfriheten ikke aksepteres i Canada. Det er også et klart signal om at Canada fordømmer de teokratiene rundt om i verden som fortsatt straffer folk som er uenige i religiøse dogmer, sier han i en pressemelding.