Kontakt
Regjeringen rydder vei for at kristendommen skal få større plass i skolens religions- og livsssynsfag. Det liker ikke Human-Etisk Forbund. Foto: Microstock
Kristin Mile er skuffet over at departementet ikke ønsker å evaluere RLE-faget slik FN har bedt om. Hun ber regjeringen reforhandle avtalen med Krf både når det gjelder KRLE og reservasjonsretten.
Even Gran
Publisert: 27.03.2014 kl 17:26
Sist oppdatert: 27.03.2014 kl 17:46
I går ble det klart at regjeringen sier nei til å evaluere RLE-faget før de innfører KRLE.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er provoserende at regjeringen overser FNs anbefalinger, samt at de overstyrer det entydige rådet fra et samlet tros- og livssynsmiljø om å evaluere RLE-faget først.
- Her har regjeringen tunge krefter mot seg. Hele tros- og livssynsmiljøet er samstemt i saken, til tross for at vi selvsagt er uenige om selve faget. Det samme er et klart politisk flertall. Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen har også vært kritiske, sier Mile.
Hun mener KRLE-faget bringer situasjonen tilbake til det faget som ble dømt i Strasbourg i 2007.
- Og dette har altså regjeringen nå tenkt å gjeninnføre uten å sjekke om faget som ble lansert for å imøtekomme kritikken fra Strasbourg faktisk holder mål. Det tar seg dårlig ut overfor internasjonale menneskerettighetsorganer, sier hun.
Mile poengterer at det ikke bare er ikke-religiøse organisasjoner som Human-Etisk Forbund som protesterer mot KRLE.
- Viktige, tunge kristne aktører sier nei til faget. Til og med Vårt Land har jo advart mot faget på lederplass. For ikke å snakke om advarslene fra folk som Peder Gravem, Erling Pettersen, Sidsel Lied og andre - folk som kjempet for det gamle KRL-faget og var uenige med Human-Etisk Forbund da den debatten gikk. Det er arrogant av regjeringen å legge mer vekt på en avtale med en femprosentsparti enn en slik bred front, sier hun.
Aller mest skuffet er Mile over innflytelsen Høyre, Frp og Venstre har latt Krf få over norsk politikk.
- Det er udemokratisk at regjeringen gjør avtaler med småpartier som fører til at store og viktige endringer i skjøre kompromiss som det rundt RLE-faget blir gjort i strid med flertallets ønske.
- Synes du regjeringen bør bryte med Krf og søke flertall bare med Venstre?
- Det vil jeg ikke mene noe om, men jeg skulle ønske de i større grad kunne frigjøre seg fra avtalen. I det minste bør punktene om KRLE og legers reservasjonsrett reforhandles. Her handler regjeringen på tvers av bredt forankrede verdistandpunkt, og lar Krfs særønsker gå foran. Det er ikke riktig, sier hun.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.