Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Januar: Knivstukket og mishandlet. April: Arrestert. Den sekularistiske bloggeren Asif Mohiuddin betaler en høy pris for meningene sine.

Januar: Knivstukket og mishandlet. April: Arrestert. Den sekularistiske bloggeren Asif Mohiuddin betaler en høy pris for meningene sine.

Arrestert for at islamistene skal roe seg

Islamister i Bangladesh krever dødsstraff for 84 «ateist-bloggere». Regjeringen har arrestert fire av dem, inkludert en som ble knivstukket i januar. IHEU krever internasjonal handling.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2013 kl 14:50

– Regjeringen tror de kan sette et par fritenkende bloggere i fengsel, og så vil islamistene roe seg. Det er en enkel løsning for dem. De trenger jo støtte fra islamistene i det kommende valget, sier grunnleggeren av det humanistiske bloggnettverket Mukto-Mona, Avijit Roy, ifølge nettsidene til IHEU.

Han mener regjeringen bruker grunnleggende menneskerettigheter og ytringsfrihet som spillbrikker for å holde på makten.

Attestert for å kreve rettferdighet

Grunnlaget for arrestasjonene, er påstander fra det ledende islamistpartiet i Bangladesh, Jamaat-e-Islami, og andre islamistpartier, om at bloggere «fornærmer religion».

Men i realiteten er ikke bloggerne så opptatt religionskritikk og ateisme som islamistene vil ha det til, sier Avijit Roy til IHEU. Han forteller at stridens kjerne er et pågående rettsoppgjør etter den bangladeshiske borgerkrigen i 1971, der Jamaat-e-islami var sterkt involvert.

Bloggerne har tatt til orde for at de som begikk forbrytelser under krigen skal dømmes strengt, og drøfter problemstillinger rundt dette. Dette er svært provoserende for islamistene som stempler denne bloggingen som «ateisme» og «blasfemi», forteller Roy.

Han er naturlig nok sterkt kritisk til at regjeringen i landet nå har gitt etter for de urimelige kravene fra islamistene og arrestert noen bloggere for å «få fred».

Et viktig bakteppe for det hele er at flere islamistledere, som på ulike vis deltok i massedrapene i 1971, nylig har blitt dømt til lange fengselsstraffer i Bangladesh. Dette er et prestisjenederlag for islamistene, og har ført til en anspent situasjon i landet som den sekulært baserte bloggingen ikke akkurat legger noen demper på.

Regjeringen har vært usikker på hvordan den skal posisjonere seg i kampen mellom sekularister og islamister. På den ene siden har statsminister Sheikh Hasina stadfestet at Bangladesh er en konstitusjonell sekulær stat, og at landet ikke trenger noen blasfemilover. Samtidig har han også sagt at det finnes lover for å straffe de som sårer religiøse følelser, og at regjeringen kan bruke dem.

Arrestasjonen av bloggerne Asif Mohiuddin, Rasel Parvez, Subrata Adhikari Shuvo og Mashiur Rahman Biplob i starten av april ble det endelige signalet. Regjeringen ga etter for kravene fra islamistene, og brukte blasfemibestemmelsene som finnes i lovverket.

Blogger drept med machete

Det pågående striden i Bangladesh er blodig. I februar ble den islamist-kritiske bloggeren Ahmed Rajib drept med en machete i sitt eget hjem. Hodet hans var delvis hugget i stykker da politiet fant ham, heter det ifølge AFP.

Politiet slo fast at det ikke var noen tvil om at det eneste målet var å ta livet av bloggeren. Drapsmennene hadde ikke stjålet noe fra huset. Broren til drapsofferet forteller at Rajib tidligere hadde blitt alvorlig truet av islamister, noe som gjorde at han de siste månedene av sitt liv begynte å skrive om krigsforbrytelser istedenfor å kritisere islam.

Det er også en rekke andre eksempler på voldelige angrep på bloggere i Bangladesh i det siste. Den kjente sekularisten Taslima Nasrin går gjennom noen av tilfellene her. En av dem som har blitt knivstukket er Asif Mohiuddin. Han er også blant de fire som ble arrestert nå nylig.

IHEU krever internasjonal handling

Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU oppfordrer nå alle til å aksjonere mot de bangladeshiske overgrepene mot ytringsfriheten. De oppfordrer alle til å spre informasjon om tilstandene i Bangladesh på sosiale medier med hashtaggen #HumanistSolidarity. De har også lansert en rød B som symbol for aksjonen.

IHEU oppfordrer alle sine medlemsorganisasjoner, inkludert Human-Etisk Forbund, til å markere seg mot det som skjer i Bangladesh.

De foreslår blant annet at hver enkelt skriver et brev til den bangladeshiske ambassadøren i sitt eget land, og krever at det reageres. Slik kan man legge press på myndighetene slik at bloggerne løslates og at de urimelige dødsstraff-kravene fra islamistene parkeres.

Bangladesh har ikke egen ambassade i Norge. Norge dekkes av landets ambassade i Stockholm. Bangladesh har en generalkonsul i Norge, advokat Peter Daae.

Skal se på saken

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, har ikke fått sett godt nok på saken til å si noe klart om hva forbundet vil foreta seg, men umiddelbart slår dette henne som en viktig sak å protestere mot.

– Det er jo for å ta tak i slike saker at vi har en internasjonal humanistorganisasjon. IHEU gjør en bra jobb her. Når det gjelder spørsmålet om Human-Etisk Forbund skal foreta seg noe, må jeg be om litt mer tid. Så langt har vi ikke kommet. Må skal se på saken og vurdere hva vi skal gjøre. Det er alt jeg kan si nå, sier hun.

Mile understreker imidlertid at arrestasjonene i Bangladesh føyer seg inn i et mønster av overgrep mot ateister, sekularister og fritenkere i mange land.

– Dette er angrep på ytringsfriheten som det er viktig å protestere mot, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.