Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Trondheimsordfører Rita Ottervik ledet debatten om skolegudstjenester i Bystyret i går kveld.
 Foto: Trondheim kommune

Trondheimsordfører Rita Ottervik ledet debatten om skolegudstjenester i Bystyret i går kveld. Foto: Trondheim kommune

Rektorene i Trondheim har ikke lenger noe valg - pålegges aktiv påmelding

Fra nå av er det skolegudstjenester som er «alternativet» i Trondheim.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2016 kl 19:15

Alternativene var klare. Enten skulle byens rektorer pålegges å ha aktiv påmelding til skolegudstjeneste i tråd med retningslinjer og anbefalinger fra Utdanningsdirektoratet, eller så skulle dette være opp til skolene selv, i samarbeid med skolens brukerråd.

Saken ble avgjort i Trondheim bystyre i går kveld. 36 stemte for å kreve aktiv påmelding, mens 31 mente det burde være opp til skolene. Dermed er det slutt på at skolene i Trondheim kan ta det for gitt at alle elever skal på skolegudstjeneste, mens de som ikke vil kan be om fritak. Fra nå av må alle melde seg på. Hvis ikke blir de på skolen.

Ap og Høyre fristilte sine grupper i saken. 17 mot 11 i Ap-gruppa støttet aktiv påmelding, mens fem mot ni i Høyres gruppe gjorde det samme. Det var nok til at det ble flertall. I Venstre var det en representant som stemte imot, mens de tre andre støttet aktiv påmelding.

Resten av partiene stod samlet. MDG, SV og Rødt stemte for aktiv påmelding, mens Frp, Pensjonistpartiet, Krf og Sp stemte imot.

Utelukkende de som melder seg aktivt på som skal være med

Det var Lucie Katrine Sunde Eidem fra Venstre som tok initiativet til saken. Hun er naturlig nok svært fornøyd med resultatet. Hun presiserer at dette betyr at samtlige rektorer i Trondheim nå må praktisere aktiv påmelding.

– Ja, nå har de ikke lenger noe valg. Det er jo det saken handler om, sier hun til Fritanke.no.

Sunde Eidem advarer mot en praksis der de elevene som ikke svarer blir med i kirken, noe som erfaringsmessig har skjedd en del steder.

– Nei, det er jo ikke aktiv påmelding. Da må arrangementet på skolen ligge til grunn, og så får de som aktivt melder seg på dra i kirken, hvis rektor velger å gi et slikt tilbud, sier hun.

Krf prøvde å berolige «humanetikerne med trosangst»

Av de som tok ordet under gårsdagens debatt, var det Geirmund Lykke fra Krf som vakte mest oppsikt. Han prøvde å berolige «humanetikerne med trosangst» om at en årlig gudstjeneste ikke gjør barn til aktive menighetsmedlemmer.

– Det skjer i like liten grad som at en skidag gjør barn aktive i skiidrett. Men skolegudstjenesten kan gi dem et større vidsyn om kulturarv og tro, og mer toleranse, poengterte han.

I sitt åpningsinnlegg kunne ikke Lykke forstå hvordan «nissene på låven, overflod av mat og drikke og kommersiell materialisme» angivelig skal være livssynsnøytralt, mens «budskapet om fred på jord er provoserende».

– Trenger vi ikke heller mer av det siste? undret Krf-eren.

Sunde Eidem fra Venstre rister på hodet over Lykkes holdninger.

– Det er jo nettopp ved å lage gode inkluderende ordninger, og uten at flertallstradisjonen tvinges ned over hodet på folk, at vi skaper fred på jord, poengterer hun.

Venstre-politkeren er også provosert over hvordan mindretallet i saken kunne overse det klare vedtaket Ungdommens bystyre i Trondheim har gjort i saken.

– Ungdommens bystyre gikk enstemmig inn for aktiv påmelding, og nevner hvordan enkeltelevers religionsfrihet har blitt krenket med dagens opplegg. Da er det opprørende at det skal være noen diskusjon i Bystyret om hva vi bør gjøre i denne saken, sier hun.

Les Adresseavisens dekning av saken.


Se opptak fra debatten i går kveld.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus