Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser første og andre side i brosjyren for kirkelig konfirmasjon i 2017 ut.
 Foto: Faksimile

Slik ser første og andre side i brosjyren for kirkelig konfirmasjon i 2017 ut. Foto: Faksimile

Kirken sender brev til alle 14-åringer i år også

Den norske kirke trenger ikke Folkeregisteret. De kan bruke sitt eget medlemsregister.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2017 kl 11:38

Den norske kirke og Human-Etisk Forbund har i lang tid sendt ut papirinformasjon en gang i året om sine respektive konfirmasjonstilbud til alle landets 14-åringer.

Nå er det vedtatt en ny folkeregisterlov som sier at private organisasjoner som Human-Etisk Forbund og Den norske kirke (fra 1.1.17) ikke lenger kan få tilsendt slike lister. Man kan bare få ut ikke-taushetsbelagt informasjon om personer man allerede har navnet på.

Human-Etisk Forbund vil derfor ikke sende brev til alle 14-åringer i år.

Kirken fortsetter å sende ut

Den norske kirke kommer imidlertid til å fortsette med utsendelsene, forteller direktør ved avdeling for menighetsutvikling i Den norske kirke, Paul Erik Wirgenes.

– Vi har bestemt at vi heller bruker medlemsregisteret vårt til å sende ut informasjon om kirkelig konfirmasjon til 14-åringene, sier han til Fritanke.no.

Dette kan kirken gjøre fordi en høy andel av landets 14-åringer står i kirkens medlemsregister. Alle som døpes i Den norske kirke blir fullverdige medlemmer, noe et stort flertall fortsatt blir. I tillegg har Den norske kirke rundt 100.000 «tilhørige» under 18 år i sitt register. Dette er personer som ikke er døpt, men som har stått i kirkeregisteret siden fødselen fordi minst en av foreldrene deres var kirkemedlem da de ble født.

Samlet sett utgjør dette en høy andel av Norges 14-åringer. De eneste som ikke står der, er de som ikke er døpt, og der ingen av foreldrene var medlem i Den norske kirke da de ble født.

Human-Etisk Forbund har til sammenligning 15-års aldersgrense for medlemskap, og svært få registrerte barn av medlemmer i sitt register.

– Skal bli spennende å se

Konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, Siri Sandberg, er spent på hvilke utslag dette vil gi for påmeldingen til kirkelig vs. humanistisk konfirmasjon.

– Ja, det skal bli spennende å se. Vi vet jo ikke egentlig hvilken effekt slike utsendelser har, og det får vi mulighet til å finne ut nå, sier hun.

Sandberg legger til at Den norske kirke har jo helt andre forutsetninger enn Human-Etisk Forbund for å nå landets 14-åringer.

– Vi har ikke et slikt medlemsregister, og må derfor gjøre så godt vi kan for å informere om humanistisk konfirmasjon på annet vis, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus