Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Landets 14-åringer vil ikke lenger få utsendt brev og brosjyre om Humanistisk konfirmasjon. Nå må folk finne informasjonen på nettet.

Landets 14-åringer vil ikke lenger få utsendt brev og brosjyre om Humanistisk konfirmasjon. Nå må folk finne informasjonen på nettet.

Human-Etisk Forbund slutter å sende brev til alle 14-åringer

– Det blir spennende å se om det vil påvirke påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon, sier konfirmasjonsansvarlig i forbundet.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 15:31

Hvert år sender Human-Etisk Forbund ut et brev til alle 14-åringer i Norge med informasjon om Humanistisk konfirmasjon. Den norske kirke gjør det samme og informerer om sitt konfirmasjonstilbud.

Adressene til alle 14-åringene får forbundet fra Folkeregisteret. En bestemmelse i Folkeregisterloven har så langt åpnet for at «sosiale organisasjoner» kan få utlevert opplysninger fra Folkeregisteret såfremt det er «ønskelig av hensyn til realisering av organisasjonens ideelle formål» (§13).

Praksisen har blitt kritisert av andre tros- og livssynssamfunn som ikke liker at 14-åringer uten noen tilknytning til Human-Etisk Forbund eller Den norske kirke har fått tilsendt informasjon om de to konfirmasjonstypene.

Human-Etisk Forbund slutter med konfirmasjonsbrev

Nå er det vedtatt en ny Folkeregisterlov. Her er bestemmelsen fjernet. Når den nye loven trer i kraft, får ikke lenger Human-Etisk Forbund og Den norske kirke utlevert adresselister fra Folkeregisteret til alle 14-åringer i Norge.

Den nye loven har imidlertid ikke trådt i kraft ennå. Human-Etisk Forbund kunne derfor ha sendt ut brev i år også, men har likevel valgt ikke å gjøre det.

– Vi har bestemt oss for å starte omleggingen allerede nå, og kommer ikke til å sende noe brev i år, forteller konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, Siri Sandberg.

Hun er spent på hvordan det vil slå ut på påmeldingen.

– Vi har sendt brev til alle 14-åringer i veldig mange år. Vi vet ganske enkelt ikke hvordan dette vil slå ut. Det skal bli spennende å se, sier hun.

En ting er at reklameeffekten forsvinner. Men 14-åringsbrevet har også vært brukt til å informere om når påmeldingen åpner i mai, samt når påmeldingsfristen er på høsten. Nå må forbundet finne andre måter å gjøre dette kjent på.

– Vi vil selvsagt bruke alt av digitale kanaler til å informere om disse tidspunktene, og håper vi skal klare å informere like godt som i brevet. Interesserte vil selvsagt finne all informasjonen de trenger på våre nettsider, sier Sandberg.

Vil unngå systemkrasj i år

Hun forteller at det ikke er bestemt ennå om det blir en samlet påmeldingsstart for hele landet, eller om Human-Etisk Forbund vil prøve å dele opp påmeldingsstarten denne gangen for å unngå situasjonen som oppstod i fjor da systemet brøt sammen.

– Mange er opptatt av å melde seg på tidlig for å få plass på de kursene de ønsker. I fjor brøt systemet sammen da mange gikk inn samtidig på det klokkeslettet vi hadde annonsert. I år vil vi gjøre hva vi kan for å unngå at det skjer, men vi har ikke helt bestemt hvordan ennå. Det kommer vi selvsagt til å annonsere i god tid, sier hun.

Sandberg kan opplyse om at påmeldingsstarten vil bli den første uka i mai som vanlig, og at endelig påmeldingsfrist trolig blir 1. oktober.

Litt annen situasjon for Den norske kirke

Den norske kirke har en annen situasjon enn Human-Etisk Forbund. De er selvsagt også omfattet av den samme loven som Human-Etisk Forbund, og vil ikke lenger få utlevert navn og adresser til 14-åringene når loven trer i kraft.

Kirken har imidlertid, i motsetning til Human-Etisk Forbund, et stort medlemsregister med en høy andel av landets 14-åringene stående som medlemmer, enten fordi de er døpt eller fordi de er ikke-døpte tilhørige som følge av at minst én av foreldene er medlem.

Kirken er dermed ikke, som HEF, avhengig av Folkeregisteret. De kan fortsette å sende ut informasjon om konfirmasjon til en høy andel av landets 14-åringer. I HEFs medlemsregister er det ingen 14-åringer fordi forbundet har en nedre aldersgrense for medlemskap på 15 år.

Vi har prøvd å få kontakt med Den norske kirke for å høre hvordan de kommer til å tilpasse seg den nye situasjonen, men har ikke fått noe svar i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus