Nyheten om Trine Skei Grande som kulturminister blir tatt godt imot i Human-Etisk Forbund. FOTO: Hans Kristian Thorbjørnsen/Venstre

HEF: – Stor forbedring med Skei Grande som kulturminister

– Vil nesten si hun er min drømmestatsråd, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2018 kl 15:36

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, har allerede sendt Trine Skei Grande en gratulasjon på epost. FOTO: HEF

Se bildet større

Avtroppende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har snakket for mye om vaffel, brunost og «folkekirke» på en lite inkluderende måte, mener Bente Sandvig. FOTO: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

I dag ble Trine Skei Grande fra Venstre utnevnt som ny kulturminister etter Høyres Linda Hofstad Helleland. Det betyr at Skei Grande også overtar ansvaret for tros- og livssynsfeltet, og dermed det pågående arbeidet med å utarbeide en ny og samlet lov for tros- og livssynssamfunnene, inkludert Den norske kirke.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er godt fornøyd både med hvilket parti som overtar departementet og hvem fra dette partiet som bli ny tros- og livssynsminister.

– Jeg vil nesten gå så langt som til å si at hun er min drømmestatsråd slik situasjonen er i dag. Venstre har en patent tros- og livssynspolitikk, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

For mye vaffel og brunost fra Helleland

Sandvig legger til at når Venstre setter inn partilederen som statsråd for tros- og livssynsfeltet, er det et tegn på at de vil prioritere området.

– Det er et positivt signal om at det vil komme en kursendring etter å ha hatt en statsråd som etter min mening har vist en altfor dårlig forståelse av livssynsmangfoldet i Norge. Linda Hofstad Helleland har i altfor stor grad bare vært minister for Den norske kirke, og ikke så mye for oss andre. Det har vært for mye snakk om vaffel, brunost og «folkekirke» på en måte som lager en lite inkluderende definisjon på hva det vil si å være norsk, sier Sandvig.

Fagsjefen fra Human-Etisk Forbund kunne ha ønsket seg Guri Melby som statssekretær i Kulturdepartementet, men det blir nåværende pressesjef i Venstre, Jan-Christian Kolstø.

– Guri Melby satt sammen med meg i Stålsett-utvalget. Hun har god kunnskap om livssynsmangfoldet i Norge og hva dette krever av tros- og livssynsfeltet i fremtiden. Men jeg er også er godt fornøyd med at hun nå kommer inn på Stortinget som vara for Trine Skei Grande, sier hun.

Begrenset hvor mye Enger kan bruke bekjentskapet

Sandvig mener Venstres gjennomslag i regjeringserklæringen, som ble offentliggjort sist helg, lover godt for at tros- og livssynspolitikken kan komme inn på et bedre spor.

– Det er tydelig at KrF er ute av samarbeidet. Nå ser vi en langt sterkere betoning av behovet for likebehandling mellom Den norske kirke og de andre tros- og livssynssamfunnene, uten de vanlige «folkekirke» og «kristen kulturarv»-referansene som gjerne kommer med når KrF får en hånd på rattet, sier hun.

– Kan det være en fordel for Human-Etisk Forbund at nåværende generalsekretær i Venstre, Trond Enger, tar over som generalsekretær for Human-Etisk Forbund om to uker?

– Det er klart at Enger og Skei Grande kjenner hverandre godt fra Venstre, og man skal ikke kimse av nettverk. Samtidig er det viktig å holde rollene fra hverandre. Det er begrenset hvor mye man kan bruke et slikt bekjentskap. Human-Etisk Forbund ville nok ha greid å bygge et godt forhold til den nye statsråden uansett, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tror omskjæringsforbud på Island blir vedtatt

Island ligger an til å bli det første landet i verden som forbyr omskjæring av mindreårige gutter. Forslaget har et politisk flertall i ryggen, ifølge vår kilde.

Human-Etisk Forbund sterkt kritisk til Forsvarets navneforslag

– Feltprestene må endre navn til «lutherske livssynsveiledere» hvis vi skal gå med på dette, er tilbakemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

 
Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Vil vise at det ikke er «åndsfattig» å basere seg på vitenskap

Musikkprosjektet Amino prøver å gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos.

Vil forklare sin tidligere sjef hva som er feil i regjeringens lovforslag

Torsdag 1. februar overtok Trond Enger sjefsstolen etter Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

ANNONSE
Annonse