Nyheten om Trine Skei Grande som kulturminister blir tatt godt imot i Human-Etisk Forbund. FOTO: Hans Kristian Thorbjørnsen/Venstre

HEF: – Stor forbedring med Skei Grande som kulturminister

– Vil nesten si hun er min drømmestatsråd, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2018 kl 15:36

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, har allerede sendt Trine Skei Grande en gratulasjon på epost. FOTO: HEF

Se bildet større

Avtroppende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har snakket for mye om vaffel, brunost og «folkekirke» på en lite inkluderende måte, mener Bente Sandvig. FOTO: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

I dag ble Trine Skei Grande fra Venstre utnevnt som ny kulturminister etter Høyres Linda Hofstad Helleland. Det betyr at Skei Grande også overtar ansvaret for tros- og livssynsfeltet, og dermed det pågående arbeidet med å utarbeide en ny og samlet lov for tros- og livssynssamfunnene, inkludert Den norske kirke.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er godt fornøyd både med hvilket parti som overtar departementet og hvem fra dette partiet som bli ny tros- og livssynsminister.

– Jeg vil nesten gå så langt som til å si at hun er min drømmestatsråd slik situasjonen er i dag. Venstre har en patent tros- og livssynspolitikk, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

For mye vaffel og brunost fra Helleland

Sandvig legger til at når Venstre setter inn partilederen som statsråd for tros- og livssynsfeltet, er det et tegn på at de vil prioritere området.

– Det er et positivt signal om at det vil komme en kursendring etter å ha hatt en statsråd som etter min mening har vist en altfor dårlig forståelse av livssynsmangfoldet i Norge. Linda Hofstad Helleland har i altfor stor grad bare vært minister for Den norske kirke, og ikke så mye for oss andre. Det har vært for mye snakk om vaffel, brunost og «folkekirke» på en måte som lager en lite inkluderende definisjon på hva det vil si å være norsk, sier Sandvig.

Fagsjefen fra Human-Etisk Forbund kunne ha ønsket seg Guri Melby som statssekretær i Kulturdepartementet, men det blir nåværende pressesjef i Venstre, Jan-Christian Kolstø.

– Guri Melby satt sammen med meg i Stålsett-utvalget. Hun har god kunnskap om livssynsmangfoldet i Norge og hva dette krever av tros- og livssynsfeltet i fremtiden. Men jeg er også er godt fornøyd med at hun nå kommer inn på Stortinget som vara for Trine Skei Grande, sier hun.

Begrenset hvor mye Enger kan bruke bekjentskapet

Sandvig mener Venstres gjennomslag i regjeringserklæringen, som ble offentliggjort sist helg, lover godt for at tros- og livssynspolitikken kan komme inn på et bedre spor.

– Det er tydelig at KrF er ute av samarbeidet. Nå ser vi en langt sterkere betoning av behovet for likebehandling mellom Den norske kirke og de andre tros- og livssynssamfunnene, uten de vanlige «folkekirke» og «kristen kulturarv»-referansene som gjerne kommer med når KrF får en hånd på rattet, sier hun.

– Kan det være en fordel for Human-Etisk Forbund at nåværende generalsekretær i Venstre, Trond Enger, tar over som generalsekretær for Human-Etisk Forbund om to uker?

– Det er klart at Enger og Skei Grande kjenner hverandre godt fra Venstre, og man skal ikke kimse av nettverk. Samtidig er det viktig å holde rollene fra hverandre. Det er begrenset hvor mye man kan bruke et slikt bekjentskap. Human-Etisk Forbund ville nok ha greid å bygge et godt forhold til den nye statsråden uansett, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse