Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Shakeel Rehman (innfelt) annonserer demonstrasjon utenfor Pakistans ambassade i Eckersbergs gate i Oslo på torsdag.
 Foto: Google street view

Shakeel Rehman (innfelt) annonserer demonstrasjon utenfor Pakistans ambassade i Eckersbergs gate i Oslo på torsdag. Foto: Google street view

Demonstrasjon utenfor Pakistans ambassade torsdag

Fagsjef Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund holder appell. Flere organisasjoner har sagt ja til å delta.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 15:07

Torsdag blir det demonstrasjon utenfor Pakistans ambassade i Oslo i protest mot fengslingen av Ayaz Nizami, Rana Nauman og tre andre religionskritiske bloggere i slutten av mars.

Shakeel Rehman og Senter for sekulær integrering (SSI) har tatt initiativet. Human-Etisk Forbund har sagt ja til å holde appell, og stiller med fagsjef Bente Sandvig.

Organisasjonen «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan», som Ayaz Nizami representerer, er medlem i IHEU – den internasjonale humanistiske paraplyorganisasjonen som også Human-Etisk Forbund er medlem av.

– Jeg håper at mange av våre folk vil finne veien dit. Dette handler om en pakistansk humanistorganisasjon som vi er alliert med gjennom IHEU. Ytringsfrihet og livssynsfrihet er viktige saker for oss, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Andre organisasjoner som har sagt ja til å delta er Arbeiderpartiet, SV, Antirasistisk senter og Amnesty, skriver Rehman i et innlegg i avisa Utrop i dag.

Høyesterettsdommer «gråter når islam fornærmes»

IHEU melder på sine nettsider at den pakistanske høyesterettsdommeren Shaukat Aziz Siddiqui spiller en sentral rolle i blasfemiarrestasjonene. Han skal ha angivelig ha «grått» da han fikk vite om «fornærmelsene» mot islam på nettet.

IEHU mener Siddiqui fyrer opp rundt den hysteriske holdningen rundt religionskritikk i Pakistan, og viser til at han også skal ha advart mot at «følgerne av den hellige profeten kan komme ut av kontroll» hvis man ikke slår hardt ned på «blasfemi». Deretter beskrev han blasfemi som «den verste formen for terrorisme».

Pakistan fjerner innhold på nettet

IHEU forteller også hvordan pakistanske myndigheter arbeider med å få Facebook til å fjerne «blasfemiske» sider som «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan».

Høyesterett i Pakistan har fortalt at en rekke nettbrukere i landet er under etterforskning for brudd på blasfemiforbudet. IHEU er redd for at det vil komme flere arrestasjoner framover.

Den humanistiske verdensorganisasjonen vil jobbe videre for å vise hvordan Pakistan og tilsvarende land bryter grunnleggende menneskerettigheter.

– Vi følger med på hver enkelt sak, og vi tar kontakt med myndigheter internasjonalt for å legge press på Pakistan slik at de avskaffer blasfemiforbudet og respekterer livssyns- og ytringsfriheten, heter det i pressemeldingen fra IHEU.

I januar ble fem religionskritikere, inkludert Salman Haider, arrestert og forhørt. De er nå sluppet fri, men ifølge IHEUs kilder ble de torturert og måtte love ikke å diskutere arrestasjonen med noen etter at de hadde blitt løslatt.

Les IHEUs redegjørelse for hva som har skjedd i Pakistan de siste månedene.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus