Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Salman Haider er den mest kjente av de sekulære aktivistene som har forsvunnet så langt.

Salman Haider er den mest kjente av de sekulære aktivistene som har forsvunnet så langt.

Fire sekulære aktivister savnet i Pakistan

Minst fire pakistanske aktivister, kjent for å ha et sekulært og liberalt politisk syn, har forsvunnet den siste uken.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2017 kl 10:54

Waqas Goraya og Asim Saeed forsvant den 4. januar. På fredag forsvant den mest kjente av de sekulære aktivistene så langt; universitetsprofessoren Salman Haider, så sent som søndag kveld ble enda en sekulær stemme meldt savnet, Ahmed Raza Naseer.

Alle de fire som har forsvunnet så langt er kjent for å fremme venstreorienterte, sekulære synspunkter i offentligheten, gjerne mot militæret eller den konservative statsmakten, melder The Indian Express.

Salman Haider er spesielt godt kjent for sin aktivisme mot religiøs ekstremisme og brudd på menneskerettighetene, rapporterer Daily Pakistan Global.

Fikk sms om at bilen var forlatt på motorveien

Flere timer etter at Haider var ventet hjem fredag ettermiddag, fikk kona hans en tekstmelding som sa at han forlot bilen sin på en motorvei i Islamabad, ifølge broren Faizan. Senere ble han meldt savnet av politiet, melder Indian Express.

Ingen av aktivistene har blitt rettsforfulgt eller tiltalt av staten på noen måte. En kilde fra den pakistanske sikkerhetstjenesten forsikrer om at de ikke er involvert på noen måte, rapporterer The Indian Express.

Oppfordrer til å ligge lavt

Pakistanske sekulære er nå svært bekymret for hva som er i ferd med å skje.

– At disse aktivistene forsvinner er ikke bare svært bekymringsfullt for familiene deres, men også for folk som er sosialt aktive på nettet, sier Shahzad Ahmed, leder av organisasjonen Bytes for All, som jobber med å sikre nettilgang for alle i Pakistan.

Forfatter av boka The Atheist Muslim og kommentator på Huffington Post, Ali A. Rizvi, oppfordrer alle pakistanske sekulære aktivister til å fjerne venner eller koblinger som kan gi folk grunn til å tro at de tilhører den sekulære bevegelsen.

– De som står bak dette bruker nettet for å finne ut hvem de skal ta. Fjern alle kontakter eller informasjon på nettet som kan gi dem en grunn til å ta deg, skriver han på Facebook.

En pakistansk sekulær aktivist, Aamir Ishaque Syed, skriver på Facebook at han i går kveld, søndag, så vidt greide å unnslippe en mobb som var ute etter å ta ham. I kommentarfeltet forteller han hvordan venner av ham har begynt å bli oppringt av ukjente nummer på merkelige tidspunkt. Syed rapporterer å være i sikkerhet nå.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus