Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
NUPI-forsker Henrik Thune er overrasket over hvor feil etniske nordmenn faktisk tar om sine muslimske medborgere.

NUPI-forsker Henrik Thune er overrasket over hvor feil etniske nordmenn faktisk tar om sine muslimske medborgere.

- Viser at Hege Storhaug tar feil

#- Undersøkelsen til LibLab viser at Hege Storhaug tar feil når hun hevder at "nordmenn har et alt for naivt syn på muslimer", sier Henrik Thune. Stor...

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2007 kl 10:10

- Undersøkelsen til LibLab viser at Hege Storhaug tar feil når hun hevder at "nordmenn har et alt for naivt syn på muslimer", sier Henrik Thune. Storhaug selv trekker undersøkelsen i tvil.

Tekst: Even Gran
Publisert: 30.10.2007

I forrige uke ble det lagt fram en undersøkelse som viser at den norske befolkningen er dypt uvitende om holdningene til muslimske nordmenn. Norske muslimer er langt mer moderate og tolerante enn hva etniske nordmenn tror. Undersøkelsen er utført av TNS Gallup på oppdrag fra Liberalt laboratorium (LibLab). Les mer her.

Henrik Thune er forsker ved NUPI og har ved flere anledninger kritisert Hege Storhaug og andre som beskylder muslimer for å videreføre en tradisjonalistisk og undertrykkende kultur, og etniske nordmenn for å ha ha en alt for "snillistisk og naiv" holdning til problemet.

- Denne undersøkelsen viser at Storhaug tar feil når hun sier at mange nordmenn er naive. Det er hun og hennes meningsfeller som i for stor grad dominerer offentligheten med sine overdramatiserte virkelighetsbilder, sier Thune til Fritanke.no.

Han mener at Storhaug tar feil når hun hevder at det er vanskelig å slippe til for dem som advarer mot farene ved islam.

- Sannheten er at det er hun som har definisjonsmakten. Vi som prøver å formidle et mer nyansert bilde blir ofte avskrevet som "naive snillister" og slipper ikke til, slår Thune fast.
Storhaug blander rollene
Han synes Storhaug bør skille bedre mellom rollene som politisk agitator og en som vil "opplyse folket om virkeligheten".

- Når det gjelder sistnevnte gjør hun en dårlig jobb. Hun velger ut de bitene av virkeligheten som passer til det fiendebildet hun ønsker å male, og overser undersøkelser som for eksempel viser at muslimer flest er ganske moderate, sier Thune.

Han synes Storhaug hadde stått seg bedre på å rendyrke rollen som agitator.

- Hun er en helt grei aktør, men jeg tror debatten blir mer ryddig hvis hun overlater jobben med å "beskrive virkeligheten" til andre, sier han.

Kritiserer Skirbekk, Witoszek og Enzenberger

Thune synes det er synd at det offentlige ordskiftet i for stor grad er preget av ytterliggående krefter som Hege Storhaug på den ene siden og konservative, religiøse muslimer på den andre. Men han synes også akademikere og aviskommentatorer svikter.

- Mediene framelsker konflikt. Det ligger i medienes natur, og vi kan egentlig ikke vente oss noe annet. Men det er synd at så mange akademikere og aviskommentatorer kjøper denne virkelighetsbeskrivelsen ukritisk. Da blir hele debatten surrealistisk, fordi man forutsetter en virkelighet som er overdrevet, sier Thune.

- Tenker du på noen spesielle når du sier dette?

- Det er flere, men Sigurd Skirbekk, Nina Witoszek og Hans Magnus Enzenberger er absolutt blant dem som med fordel kunne ha vært mer nøkterne i sine virkelighetsbeskrivelser, sier Henrik Thune.

- Ikke sikkert undersøkelsen stemmer

Hege Storhaug, informasjonsansvarlig i Human Rights Service, stiller i første omgang spørsmålstegn ved om LibLab-undersøkelsen holder mål, når Fritanke.no ringer og ber om en kommentar til Thunes kritikk.

- Jeg kan ikke kommentere om "nordmenn tar feil", før jeg vet om denne undersøkelsen bør taes bokstavelig. Den kan ha metodiske svakheter som slike undersøkelser ofte har. Vi skal finlese den, og kanskje komme med et utspill senere i uka, sier hun.

Storhaug antyder at når 93 prosent av muslimene ønsker mer "integrering", er det ikke sikkert de tenker på sosial og kulturell integrering.

- Det kan godt tenkes at de har tolket "mer integrering" som "bedre økonomi og høyere boligstandard". I såfall er det jo ikke noe rart at svarprosenten ble høy. Samtidig er det den sosiale og kulturelle integrasjonen som er viktig å få til, så dette må jeg se nærmere på, sier hun.

Storhaug avviser at hun er selektiv og bare trekker fram undersøkelser som bygger opp rundt hennes eget politiske prosjekt, slik Henrik Thune beskylder henne for.

- Den påstanden synes jeg Thune kan få lov til å dokumentere. Har han lest bøkene mine? Jeg maler slett ikke noe entydig bilde. Det er svært viktig for meg med en mest mulig korrekt virkelighetsbeskrivelse. Jeg har alltid understreket at muslimer i store trekk ønsker å leve i frihet og fordragelighet. Samtidig må vi ikke være blinde for at den muslimske kulturen bærer på undertrykkende elementer som har direkte konsekvenser for enkeltindivider. To åpenbare eksempler på dette er tvangsekteskap og bruk av slør, sier Storhaug.

Hun understreker at hun i enkelte tilfeller faktisk burde ha slått til hardere og tidligere enn hun har gjort.

- Når det gjelder tvangsekteskap tok det lang tid før jeg forstod hvor omfattende problemet er. Faktisk underdrev jeg. Jeg trodde også de fleste muslimske kvinner gikk med hijab frivillig, men så fikk jeg se en undersøkelse fra Italia som viser at de fleste gjør det av frykt. Så her var faktisk jeg blant de naive.

Storhaug avviser at det finnes undersøkelser som viser det motsatte bildet, og som samtidig matcher den italienske undersøkelsen i tyngde og omfang.

- Noen ganger må vi konfrontere
Hege Storhaug avviser at hun er med på å skape fordommer blant nordmenn.

- Nei, det er jeg selvsagt uenig i. Fordommer skyldes mangel på kunnskap, og er det noe jeg virkelig prøver å bidra med, så er det kunnskap, sier Storhaug.

Hun sier at hun først og fremst er opptatt av å få fram fakta om reell undertrykkelse av enkeltindivider og siterer Harald Stanghelle i Aftenposten som har skrevet at noen ganger er konfrontasjon "en nødvendig forutsetning for en ærlig dialog".

- I en slik konfrontasjon er det imidlertid viktig å være nyansert og rettferdig. Men det betyr ikke nødvendigvis at mediene får med seg alle disse nyansene. De vil ofte polarisere, og da kan man lett havne i en bås. Det er nettopp for å motvirke dette at jeg skriver bøker. Her kan jeg få med de fleste nyansene.

- Hvorfor kritiserer du muslimske jenter som sier at de går med hijab frivillig? Er ikke det litt arrogant?

- Det er ikke alle valg det står respekt av. Jeg synes disse unge kvinnene bør bli mer bevisste på at de i praksis målbærer en undertrykkende og politisk totalitær ideologi. Vi har alle et ansvar for hvilke verdimessige signaler vi ikler oss. De burde heller stille seg solidarisk med de undertrykte, og ta hijaben av - hvis det er mulig for dem.

- Hva er det som er så problematisk med hijab? Hvorfor protesterer du ikke også mot for eksempel turbanen til sikhene?

- Fordi sikhismen ikke er en religionspolitisk ideologi på frammarsj. Jeg ville ha protestert like kraftfullt mot dette hvis sikhismen var en totalitær religiøs ideologi i vekst. Da ville turbanen ha blitt et symbol mot det liberale demokratiet, og jeg ville ha oppfordret sikhene til å ta den av.