Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En ny undersøkelse viser at det er slik mange etniske nordmenn oppfatter muslimer.

En ny undersøkelse viser at det er slik mange etniske nordmenn oppfatter muslimer.

Undersøkelse avdekker fordommer mot muslimer

Norske muslimer er ikke fanatiske islamister som står klare til å sprenge seg i fillebiter for Allah. De går sjelden i moskeen og synes slett ikke Norge er "umoralsk". Men det er det ikke så mange etniske nordmenn som har fått med seg.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2013 kl 13:11

Tekst: Even Gran
Publisert: 24.10.2007

Den norske befolkningen er dypt uvitende om hvilke holdninger muslimske nordmenn har. Dette viser en undersøkelse utført av TNS Gallup på oppdrag fra Liberalt laboratorium.

Undersøkelsen har prøvd å finne svar på hvilke holdninger befolkningen generelt tror at muslimer har, og sammenholdt dette med hva muslimske nordmenn faktisk svarer på ulike spørsmål. Forskjellene er dramatiske.

Det største spriket finner vi i når det gjelder muslimers forhold til Norge. Befolkningen generelt tror at bare 38 prosent av muslimene ønsker mer integrering. Undersøkelsen viser imidlertid at hele 93 prosent av muslimene ønsker dette.

Når muslimene blir spurt om innvandrere bør gjøre mer for å bedre forholdet mellom seg selv og etniske nordmenn, svarer hele 94 prosent ja. Etniske nordmenn har imidlertid ikke så høye tanker som sine muslimske landsmenn. De tror at kun 37 prosent av muslimene har en positiv holdning til dette.

Få muslimer i moskeen hver uke

Undersøkelsen viser også at rundt to tredeler av befolkningen generelt tror muslimer mener det norske samfunnet er umoralsk. Når man spør de muslimske nordmennene selv, viser det seg imidlertid at bare 15 prosent har en slik holdning. Avviket mellom det man tror (fordommene) og realiteten er med andre ord stor.

Det er videre store forskjeller når det gjelder religion. Befolkningen generelt tror muslimske nordmenn er langt mer religiøse enn de faktisk er. 62 prosent tror muslimene deltar i religiøse seremonier minst en gang i uken, mens det reelle tallet er rundt 18 prosent.

Feiloppfatningene er også store når det gjelder forholdet mellom religion og politikk. Befolkningen generelt tror at hele 39 prosent av muslimene har blitt oppfordret til "sverdets jihad", mens det bare var to prosent av muslimene som svarte ja på dette.

Videre tror befolkningen generelt at 43 prosent av muslimene ønsker å innføre sharia-lovgiving i Norge, mens det i realiteten er kun 14 prosent som ønsker dette.

- Spriket er dramatisk. Grovt sagt kan vi si at befolkningen generelt har et inntrykk av muslimer som overveiende religiøse fundamentalister, mens det i realiteten kun er et lite mindretall som passer til en slik beskrivelse, heter det i pressemeldingen fra Liberalt laboratorium.

Alle tar feil

Undersøkelsen viser også at det er hele den etnisk norske befolkningen som tar feil om muslimers holdninger. Selv om for eksempel Frp-velgere tror det er flere muslimer som synes det norske samfunnet er umoralsk (77 %) enn det SV-velgere tror (57 %), er det langt færre muslimer (15 %) som faktisk oppgir at de mener dette.

Vil ikke representeres av religiøse

- Her tar nordmenn generelt veldig feil, og det er en god nyhet. Vi etniske nordmenn må tørre å spørre muslimene hvilke holdninger de har, og da kan det tenkes vi faktisk får behagelige, positive svar, sier Martin E. Sandbu til TV2.

Han håper undersøkelsen vil bidra til å gi etniske nordmenn et mer sannferdig syn på sine muslimske landsmenn.

Sara Azmeh Rasmussen er prosjektleder i Liberalt laboratorium og har vokst opp i Syria. Hun sier til TV2 at det er muslimene selv som må bære mye av skylden for at etniske nordmenn har så mange feiloppfatninger. Hun peker blant annet på at det er behov for å få flere talspersoner fra den muslimske befolkningen.

- I dag blir vi bare representert av religiøse talspersoner. Det skaper et helt feil inntrykk. Vi trenger flere sekulære talspersoner, sier Azmeh Rasmussen.

Se hele undersøkelsen på Liblab.no (pdf)