Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Carl Blackburn skal lede IHEU framover. Stillingen hans er helt ny.
 Foto: Even Gran

Carl Blackburn skal lede IHEU framover. Stillingen hans er helt ny. Foto: Even Gran

Verdens humanister har fått ny sjef

IHEU har aldri hatt noen administrativ sjef på heltid. Men det er det slutt på nå. Denne uka har den nye sjefen for den internasjonale humanistunionen vært på norgesbesøk.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2015 kl 12:32

Britiske Carl Blackburn startet i jobben som generalsekretær (chief executive) i IHEU den 1. oktober. Han skal lede IHEU (The International Humanist and Ethical Union) sammen med nyvalgt president (styreleder) Andrew Copson, også han fra Storbritannia.

Denne uka var den nyansatte generalsekretæren på besøk i Norge for å bli bedre kjent med Human-Etisk Forbund, samt for å delta på IHEUs ungdomsorganisasjon IHEYOs generalforsamling som ble holdt i Oslo i helgen.

I løpet av den måneden han har jobbet i IHEU, har han rukket å være på styremøte for IHEU i New York, og altså generalforsamling for IHEYO i Oslo, samt besøke Human-Etisk Forbund. Blackburn har ikke noen fartstid som aktiv i humanistbevegelsen, hverken i Storbritannia eller internasjonalt, men er slett ingen «fersk konvertitt».

– Jeg har alltid vært medlem av National Secular Society i Storbritannia og har alltid hatt et humanistisk livssyn. Men jeg har ikke vært medlem av British Humanist Association (HEFs søsterorganisasjon) før, forteller Blackburn.

Den nye generalsekretæren har bakgrunn som sjef i en paraplyorganisasjon for veldedige organisasjoner på østsiden av London (Barking and Dagenham Council for Voluntary service). Før dette jobbet han mange år i The Refugee Council – en London-basert interesseorganisasjon som jobber med integrering av flyktninger. Han har også jobbet i en solidaritetsorganisasjon for Chile, samt at han er aktiv i Labour – det britiske arbeiderpartiet.

– Carl har mye erfaring med å skaffe inntekter samt bygge organisasjon. Noe av det viktigste han skal jobbe med er å sikre økonomien vår, uttalte IHEU-president Andrew Copson i en pressemelding da Carl Blackburn ble ansatt.

Mer konsentrasjon om kjernebudskapet?

En av de tingene Blackburn selv nevner når vi spør hva han ønsker å jobbe med, er å få litt mer struktur og forankring når det gjelder lobbyvirksomheten IHEU driver overfor FN-systemet og EU.

– Jeg har jobbet i IHEU veldig kort tid, og skal være forsiktig med å uttale meg for bastant. Men det kunne være en ide å bli tydeligere på hvilke saker vi prioriterer, på hvilken måte vi gjør det og sørge for at disse veivalgene og arbeidsformene blir godt demokratisk forankret i organisasjonen, sier han.

Blackburn antyder også at IHEU burde konsentrere seg mer om de sakene som er knyttet direkte til det humanistiske livssynet og retten til å leve uten religion, enn å jobbe for menneskerettigheter i mer generell forstand.

– På det sistnevnte områder er det jo så mange andre som gjør en god jobb, og da burde vi kanskje konsentrere oss mer om det som er direkte relevant for livssynshumanismen, antyder han.

En annen ting Blackburn kunne tenkt seg å ta opp, er saker der IHEUs medlemmer kanskje ikke er enige.

– Vi bruker mye tid på å snakke om ting vi er enig om. Samtidig er det viktig at vi utvikler oss, og da trenger vi meningsbrytning og refleksjon. Hvor skal grensene for ytringsfriheten gå for eksempel? Hva med høyreekstreme? Hva mener vi om deres ytringsfrihet. Skal vi noen ganger si at en ytring ikke er ønsket fordi den er rasistisk og oppvigler til vold? Jeg tar ikke stilling til dette nå, men synes dette er ting vi bør diskutere mer, sier han.

Tre heltidsansatte

Med ansettelsen av Carl Blackburn har IHEU nå tre ansatte på heltid; ham selv, kommunikasjonsdirektør Bob Churchill og administrator Colin Divens. De tre deler kontorer med British Humanist Association i London. President i IHEU, Andrew Copson, har to lederroller på kontoret. Han er også generalsekretær i British Humanist Association.

– Er du redd for at det blir for mye maktkonsentrasjon på London-kontoret med Copsons to lederroller, samt din generalsekretærstilling?

– Det er noe vi er veldig bevisst på begge to. Jeg er jo hos dere i Oslo nå, for å blir kjent med Human-Etisk Forbund. Jeg har ikke gjort det samme med BHA ennå, selv om vi sitter på samme kontor. Jeg skjønner at folk kan bli bekymret for at IHEU skal utvikle seg til å bli en slags utenriksavdeling for BHA, men det skal vi gjøre hva vi kan for å unngå. Vi skal være en paraplyorganisasjon for alle våre medlemsorganisasjoner, og der er BHA bare en blant mange, sier Blackburn.

Han legger til at IHEU bør bli flinkere til å kommunisere med alle medlemmene sine.

– For eksempel har vi ikke involvert oss så mye med Norge og Human-Etisk Forbund før. Nå har jeg lært litt om hvordan dere jobber med her, og det er definitivt mye IHEU kan engasjere seg i, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i IHEU, Bob Churchill, var nylig i Oslo og presenterte IHEUs Freedom of thought report.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus