Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Venstre vil at alle skal gifte seg livssynsnøytralt og borgerlig. Som her i seremonirommet på Trondheim tinghus. Foto: Even Gran

Venstre vil at alle skal gifte seg livssynsnøytralt og borgerlig. Som her i seremonirommet på Trondheim tinghus. Foto: Even Gran

Venstre vil ha alle innom tinghuset

#Får Venstre viljen sin, må alle gifte seg borgerlig. Så kan paret eventuelt ha en seremoni hos det livssynssamfunnet de hører til etterpå. HEF er avv...

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2008 kl 15:46

Får Venstre viljen sin, må alle gifte seg borgerlig. Så kan paret eventuelt ha en seremoni hos det livssynssamfunnet de hører til etterpå. HEF er avventende og SV er egentlig enig.

Tekst: Even Gran
Publisert: 17.6.2008

Venstre er tilhengere av en todeling av giftemålet. Den første delen, den juridiske, bør ifølge partiet skje i regi av det offentlige og være obligatorisk og felles for alle. Deretter kan paret eventuelt dra til sine respektive tros- eller livssynsamfunn og få en velsignelse eller annen type seremoni der.

Venstre kjempet for at dette forslaget skulle utredes før den nye, kjønnsnøytrale ekteskapsloven ble vedtatt i forrige uke. Her fikk de støtte fra KrF og Frp. I en pressemelding beklager Venstre at denne utredningen ikke ble vedtatt, men mener at det nå i hvert fall bør være på tide å utrede dette.

Partiet mener de har god støtte for å foreslå en slik modell.

- Under høringen på Stortinget var nesten alle høringsinstansene positive til å skille det juridiske fra det seremonielle, skriver Venstre.

Partiet er spesielt kritisk til at SV stemte imot forslaget.

- Vi er skuffet over SV som ikke støttet det som er partiets prinsipielle syn, men avviste Venstres forslag med formaliteter, heter det i pressemeldingen.

- Dette får komme i andre rekke

HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale avviser ikke Venstres forslag prinsipielt, men synes det er for tidlig å begynne og diskutere dette nå.

- Vi i HEF har ikke slikt hastverk. Vi er godt fornøyd med ekteskapsloven slik den ble vedtatt. Vi ser fram til å kunne vie våre medlemmer enten parene er homo- eller heterofile, ut i fra det samme vigselsformularet, sier hun.

Kvaale understreker at HEF først og fremst er opptatt av det menneskerettslige perspektivet i forhold til lovverket.

- Så får prinsippet om å skille det juridiske fra det seremonielle komme i annen rekke, sier hun.

SV egentlig enig med Venstre
Stortingsrepresentant May Elisabeth Hansen (SV) forteller at SV er helt enig med Venstre i at det beste er å skille ekteskapsinngåelsene i to.

- Vi har foreslått dette mange ganger, og stemt på det sammen med Venstre, sier hun.

Årsaken til at SV stemte imot Venstres forslag denne gangen, var at de oppfattet forslaget om å utrede saken som et forsøk fra KrF og Frp på å trenere den nye ekteskapsloven i innspurtfasen.

- En slik utredning ville ha forsinket vedtaket om den nye ekteskapsloven. Derfor valgte vi å konsentrere oss om få vedtatt den nye ekteskapsloven i denne omgangen, sier Hansen.

- I pressemeldingen fra SV står det at dere stemte imot Venstres forslag "for at også likekjønnede par må få anledning til å gifte seg i kirken". Hva skjer hvis Den norske kirke ikke ønsker å vie homofile? Vil SV bruke statsmakt for å tvinge kirken?

- Absolutt ikke. Det er opp til Den norske kirke selv å bestemme om de vil vie homofile. Her har de selvsagt full religionsfrihet. Men jeg er temmelig sikker på at Kirken kommer til å gi et slikt tilbud. Og når vi vet at det er mange homofile som ønsker å gifte seg i kirken, er dette noe vi ønsker å ta hensyn til, sier May Elisabeth Hansen.

Les også:


  • Før den felles ekteskapsloven ble vedtatt var HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale ute og kritiserte Venstre for å forsøke å trenere loven med sitt forslag om å utrede obligatorisk borgerlig vigsel.

  • Venstres Trine Skei Grande svarte at dette var et urimelig angrep fra HEF, siden Venstre hadde tenkt å stemme for loven.