Kontakt
Jens Stoltenberg varslet i dag at oppryddingen er igang. Nå skal det trekkes en del viktige grenser i forholdet mellom stat og religion.
I dag meldte regjeringen at det vil sette ned et offentlig utvalg som skal gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk. Målet er blant annet å unngå nye "hijab i politiet"-saker.
Even Gran
Publisert: 28.05.2010 kl 20:26
Sist oppdatert: 28.05.2010 kl 22:50
Nå kommer det et offentlig utvalg som skal gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk. Det varslet statsminister Jens Stoltenberg fra Stortingets talerstol i dag.
Kirkeforliket fra april 2008 skal ligge til grunn for arbeidet i utvalget. Innstillingen skal leveres innen utgangen av 2012, melder Statsministerens kontor. Utvalgets sammensetning og mandat vil være klart om kort tid.
Kravet om en mer helthetlig livssynspolitikk har kommet etter en rekke kontroversielle livssynspolitiske saker, der regjeringen har vært i villrede om hva den skulle mene.
Striden rundt blasfemiparagrafen og hijab i politiet våren 2009 er to eksempler på dette.
Andre viktige livssynspolitiske spørsmål utvalget kan komme til å ta stilling til er:
Håpet er at det nye utvalget vil klare å ta stilling til kontroversielle spørsmål av denne typen på en konsistent måte, slik at myndighetene senere vil vite hva de skal mene når vanskelige enkeltsaker kommer opp.
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har lagt stor vekt på å få igang en slik prosess. I november 2009 la de fram rapporten "Livsfaseriter - Religions- og livssynspolitiske utfordringer i Norge". Rapporten er et forsøk på sammenfatte de livssynspolitiske utfordringene Norge står overfor i et stadig mer livssynsmangfoldig samfunn.
STL er svært fornøyd med at regjeringen nå setter ned et utvalg for å utrede en samlet livssynspolitikk. Organisasjonen ønsker å være i fortsatt dialog med regjeringen om dette arbeidet fremover, og kommer gjerne med innspill til mandat og sammensetning av utvalget når dette arbeidet settes i gang.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.