Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amerikanske humanister ser mørkt på framtiden etter den overraskende seieren til republikanske Donald Trump i natt.

Amerikanske humanister ser mørkt på framtiden etter den overraskende seieren til republikanske Donald Trump i natt.

Trump-seier er dårlige nyheter for USAs humanistbevegelse

«Setter skillet mellom stat og religion i alvorlig fare».

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2016 kl 15:51

– Det mest opprørende med resultatet er at republikanerne faktisk har lykkes med å blokkere Obamas kandidater til ny høyesterettsdommer, skriver den ledende ateistbloggeren Hemant Mehta på Twitter som en reaksjon på at republikanske Donald Trump blir USAs president de neste fire årene.

Trumps seier betyr at det blir han som får utnevne en ny høyesterettsdommer etter den konservative Antonin Scalia som døde i februar. President Barack Obama har gjort mange forsøk på å utnevne en ny dommer, men alle forsøk har blitt blokkert av det republikanske flertallet i Senatet.

At republikanerne nå har fått både presidenten og flertall i Senatet, er svært dårlige nyheter for de som håpet på liberalt flertall i en høyesterett som har vært delt på midten og delvis handlingslammet siden Scalias dødsfall i februar.

Det ligger et stort flertall konservative dommere

I løpet av de kommende fire årene vil trolig tre ekstra høyesterettsdommere gå av på grunn av høy alder. To av dem er liberale; Stephen Breyer og Ruth Bader Ginsburg. Hvis disse blir erstattet av konservative dommere, kan det ta veldig lang tid før USAs høyesterett får et liberalt flertall igjen.

Det er nedslående nyheter for amerikanere som kjemper for å forsvare skillet mellom stat og religion, universelle borgerrettigheter og vern mot diskriminering. Den konservative høyestrettsdommeren Clarence Thomas mener for eksempel at det grunnlovsfestede skillet mellom stat og kirke i USA bare gjelder den føderale kongressen. Delstatene kan opprette delstatsreligioner hvis de vil, slik Thomas ser det. Kommer det flere dommere som ham, kommer de sekulære idealene i USA under sterkt press.

Konservative dommere har også en grunnholdning om at religionsfriheten skal overstyre universelle rettigheter og diskrimineringsvern, noe vi så et eksempel på i saken Burwell v. Hobby Lobby Stores. Ett praktisk resultat av dette kan være at en kristen baker får lov til å nekte å servere homofile av religiøse grunner, noe vi har sett eksempler på i flere delstater, blant annet Indiana.

Vantro og sjokk

Det er bare på papiret at den amerikanske humanistbevegelsen er partiuavhengig. Bevegelsen er ideologisk og sosialt tett knyttet til det liberale USA. Det ser vi i noen av de første reaksjonene som har kommet på Trumps overraskende seier.

Leder i American Atheists, David Silverman, skriver på Twitter om Trumps seier at «dette gjør vondt» og følger opp med at «skillet mellom stat og religion er i alvorlig fare». På Facebook skriver han at «fienden vår er større enn vi trodde, men det gjør bare kampen vår viktigere».

Generalsekretær i American Humanist Association, Roy Speckhardt, skriver på Facebook at amerikanere «nå er nødt til å grave dypt og styrke kampen for å bringe fornuften tilbake til landet».

Matt Cherry, mannen som startet opp IHEUs årlige «Freedom of Thought Report» og som har en lang karriere bak seg i den internasjonale og amerikanske humanistbevegelsen, skriver på Facebook at han er «målløs» og at han «sørger over et Amerika han trodde han kjente».

President i den internasjonale humanistunionen IHEU, britiske Andrew Copson, legger seg på en litt mer galgenhumoristisk linje i sin kommentar til det amerikanske valgresultatet:

– De var opplagt ikke perfekte, men jeg tror vi kommer til å savne liberalt demokrati og vestlig sivilisasjon, skriver han på Facebook.

Flere reaksjoner vil trolig komme når USA våkner etter tirsdagens valgnatt.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus