Kontakt
- Det er ingen grunn til å kritisere forbundets og generalsekretærens syn i denne saken, skriver tidligere styreleder i HEF, Roar Johnsen. Publisert...
FriTanke.no
Publisert: 05.11.2008 kl 08:45
Sist oppdatert: 05.11.2008 kl 08:47
- Det er ingen grunn til å kritisere forbundets og generalsekretærens syn i denne saken, skriver tidligere styreleder i HEF, Roar Johnsen.
Publisert: 5.11.2008
Generalsekretærens støtte til bruk av hijab som en del av politiuniformen har avstedkommet noen skarpe reaksjoner. Det er fint at religiøs praksis i det offentlige rom settes under debatt, men det er ingen grunn til å kritisere forbundets og generalsekretærens syn i denne saken.
Human-Etisk Forbund har lenge arbeidet på tre viktige områder; religionskritikk, likeverd for livssyn og tilbud til mennesker med et humanistisk livssyn.
Religionskritikken er viktig på flere måter. I vår kultur, hvor det er vanskelig å vokse opp uten å bli innpodet med landets statsreligion enten man ønsker det eller ikke, må den enkelte person ta et oppgjør med religionen. Her bidrar forbundet bl.a. med bøker utgitt på Humanist forlag og ved å ta opp religionskritiske temaer knyttet til kristendommen, islam eller andre religioner og nyreligiøse retninger. Forbundet fokuserer mest på kirkekritikken, - og særlig mot de privilegier den kristne kirken nyter.
Kampen for menneskerettigheter står også sterkt i forbundet. Særlig er det likebehandling av humanister og andre ikke-religiøse som prioriteres. Menneskerettighetene skal sikre at enkeltpersoner ikke diskrimineres av myndighetene. Dette brukes til fordel for humanister som er diskriminert ved ansettelser, i forhold til KRL-faget, offentlige økonomiske støtteordninger, vigselsrett etc. Noen ganger kan det også være naturlig å bruke denne kunnskapen til å belyse andre former for diskriminering fra myndighetenes side på grunn av en persons livssyn.
Det tredje satsningsområdet er tydelig gjennom forbundets tilbud om seremonier ved livets høytider, men omfatter også sosialt fellesskap, kulturtiltak, studiearbeid, ungdomsarbeid, internasjonalt solidaritetsarbeid etc.
Svært mange av forbundets medlemmer kjenner disse hovedområdene. Det er derfor vanligvis ikke behov for å presisere at man er kritisk til islam selv om man tar opp en sak om mulig diskriminering av en muslim.
Roar Johnsen Tidligere styreleder Human-Etisk Forbund
– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.