Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Gerd Hammerstad: Fri tanke skylder Horn en unnskyldning

#Overvei om det kan være på sin plass å fremføre en unnskyldning overfor Kjell Horn når det gjelder omtalen av hans bok i FRI TANKE, oppfordrer Gerd H...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2008 kl 10:11

Overvei om det kan være på sin plass å fremføre en unnskyldning overfor Kjell Horn når det gjelder omtalen av hans bok i FRI TANKE, oppfordrer Gerd Hammerstad.

Publisert: 12.8.2008

Vedrørende anmeldelse av Kjell Horns bok Svik - fra humanetikk til humanisme.

Det forundrer meg at FRI TANKE's redaktør, Kirsti Bergh, som så vidt jeg forstår ikke har så svært lang fartstid bak seg i Human-Etisk Forbund, mener seg å ha bedre kjennskap til forbundets historie enn Kjell Horn som har vært meget nært knyttet til det i mer enn 50 år. Han var med på stiftelsen, bodde i forbundets "hovedkontor", dvs. familien Horns hjem, i hele sin ungdom, har siden fulgt hendelsesforløpet tett og har deltatt aktivt i arbeidet i mange år.

I bokanmeldelsen blir det spurt om hva Kjell Horn selv har gjort for forbundet i de senere år. Anmelderen mener vel heller å stille spørsmålet slik: Hvorfor har Horn vært så lite med i arbeidet i HEF de senere år? Svaret er dette:

Det er vel kjent at det er på skolesektoren Kjell Horn har sin force. Mot slutten av 80-årene ble det fast ansatt en "profesjonell" medarbeider som skulle erstatte og overflødiggjøre Horns mangeårige og ulønnede innsats i Skoleutvalget. Dette ble nedlagt. Han var dermed avskåret fra å arbeide videre med dette innen HEF.

Kirsti Bergh er kanskje også kjent med at Kjell Horn i 1998 søkte stillingen som generalsekretær i Human-Etisk Forbund da den ble utlyst, fordi han ønsket å gjøre en innsats for forbundet. Han vedla en CV som få kan oppvise maken til. Men stillingen ble utlyst på nytt. Det ble ansatt en kvinnelig generalsekretær som sluttet etter få måneder. Deretter ble stillingen stående ubesatt i ca. 2 år, selv om Kjell Horn opprettholdt sin søknad.

Jeg har 2 forslag til redaktøren av FRI TANKE:

1. Les hans bok "Svik" en gang til og ha det for øye at hans utsagn kanskje er et redelig forsøk på å gjenopprette forbundets mål og mening slik det var fra begynnelsen av. Kall det ikke for bakstreversk. Det er ikke alle forandringer som er til det bedre.

2. Overvei om det kan være på sin plass å fremføre en unnskyldning overfor Kjell Horn når det gjelder omtalen av hans bok i FRI TANKE. Det er ikke passende for en organisasjon som Human-Etisk Forbund, selv om anmelderen er uenig i innholdet, å omtale et dokument som er holdt i et akademisk språk og grundig dokumentert som en "uetterrettelig drittpakke".

Gerd Hammerstad

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.