Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Synd, men nødvendig, mener HU-leder Lars-Petter Helgestad om Frihetsaksjonen-vedtaket. Foto: HU

Synd, men nødvendig, mener HU-leder Lars-Petter Helgestad om Frihetsaksjonen-vedtaket. Foto: HU

- Synd, men nødvendig

#HU-leder Lars-Petter Helgestad synes det er synd at HEFs hovedstyre vil legge ned Frihetsaksjonen, men er også enig i at det ikke kunne fortsette som...

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2008 kl 15:41

HU-leder Lars-Petter Helgestad synes det er synd at HEFs hovedstyre vil legge ned Frihetsaksjonen, men er også enig i at det ikke kunne fortsette som nå.

Tekst: Even Gran
Publisert: 29.4.2008

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund gikk fredag inn for å legge ned forbundets årlige innsamlingsaksjon, Frihetsaksjonen, hvor de innsamlede midlene går til Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i utviklingsland (HAMU).
- Det hadde vært så fint om Frihetsaksjonen kunne bli den store, nasjonale innsamlingsaksjonen den var tenkt som. Men når det ikke skjer, må man før eller siden ta et grep, sier Lars-Petter Helgestad, leder i Humanistisk ungdom. Han har også observatørstatus med talerett i HEFs hovedstyre.

Helgestad påpeker at aksjonen nok i litt for stor grad har blitt tredd ned over hodet på lokallagene, og at man derfor ikke har fått den entusiasmen og engasjementet rundt aksjonen som man er avhengig av.

HU-lederen er likevel glad for at hovedstyret samtidig har innstilt på at de som ønsker å videreføre aksjonen lokalt, skal få lov til det, men da uten den sentrale koordineringen aksjonen har hatt så langt.

- Enkelte steder har det jo vært mye entusiasme rundt aksjonen, og det er viktig å ikke legge lokk på dette. Hele ni av fjorten lokallag av HU deltok i årets aksjon, og har vært svært fornøyde så vidt jeg vet, sier Helgestad.

Kan fortsatt arrangeres lokalt
Det var ett styremedlem som stemte imot innstillingen om å nedlegge Frihetsaksjonen. Det var Mari-Marthe Apenæs. Hun har i mange år jobbet med Frihetsaksjonen i Oslo og Akershus og synes det er synd at det som har vært en positiv aktivitet her, nå sannsynligvis legges ned.

- Dette handler om å vise humanisme i praksis, og for oss i Oslo og Akershus har Frihetsaksjonen vært en positiv opplevelse. Det er viktig å bygge bro mellom humanistiske konfirmanter, Humanistisk ungdom og "voksenforbundet" HEF. Her har Frihetsaksjonen spilt en viktig rolle. Dette har vært en positiv profilering av HEF og humanisme, og det er synd at aksjonen nå sannsynligvis legges ned i sin nåværende form, sier Apenæs.

Hun fikk imidlertid hovedstyret med på at det fortsatt skal være mulig for lokallag å arrangere "Frihetsaksjonen". Navnet skal dermed ikke dø helt ut, så lenge det finnes lokallag som ta initiativ.

Apenæs understreker at saken skal behandles på landsmøtet til sommeren, og at siste ord ikke faller før da. Hun har imidlertid liten tro på landsmøtet vil gjøre om på hovedstyrets innstilling.

- Nei, jeg tror ikke det er noen kjempesjanse for det, men det er jo lov til å håpe, sier Mari-Marthe Apenæs, hovedstyremedlem i HEF.

Skuffet

Nestleder i HAMU, Gunnar Olafsen, synes det er synd at hovedstyret ønsker å legge ned Frihetsaksjonen.

- Jeg skulle ønske at man satset videre på aksjonen, sier han.

- Men styrevedtaket sikrer jo like mye penger til prosjektene i India som før?

- Ja, i fem år så. Men etter det vet vi ikke hva som skjer, sier han.

Det som bekymrer Olafsen er at HAMUs prosjekter mister den langsiktige profileringen som fulgte med Frihetsaksjonen.

- Frihetsaksjonen gjorde prosjektene våre kjent for konfirmanter og foreldrene. Denne profileringen er vi nå avskåret fra og må nå finne andre kanaler for å forteller om det vi driver med.

Olafsen forteller at HAMU kommer til å være tilstede på HEFs landsmøte i slutten av mai. Her vil de gjøre så godt de kan for å tale Frihetsaksjonens sak før landsmøtet fatter endelig vedtak i saken.