Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til høsten er KRL-faget historie. Fra nå av vil faget hete RLE - Religion, livssyn og etikk. Les stortingsmeldingen om faget her (pdf)

Til høsten er KRL-faget historie. Fra nå av vil faget hete RLE - Religion, livssyn og etikk. Les stortingsmeldingen om faget her (pdf)

Stortingsmelding om KRL lagt fram

#Stortingsmeldingen om KRL/RLE-faget ble lagt fram fredag. Den største endringen fra høringsdokumentet er at ulike religioner og livssyn ikke lenger s...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2008 kl 14:52

Stortingsmeldingen om KRL/RLE-faget ble lagt fram fredag. Den største endringen fra høringsdokumentet er at ulike religioner og livssyn ikke lenger skal undervises "ut fra deira eigenart".

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.4.2008

Stortingsmeldingen om KRL/RLE-faget viser at Senter for menneskerettigheter og Human-Etisk Forbund har fått gjennomslag for ett sentralt punkt etter at saken ble sendt ut på høring i desember i fjor.

HEF og Senter for menneskerettigheter kritiserte nemlig det opprinnelige forslaget for å holde fast på lovformuleringen om at religioner og livssyn fortsatt skal undervises "ut fra deira eigenart". Dette så de to organisasjonene som en fortsatt legitimering av en innenfraorientert og opplevelsesbasert religionsundervisning, som i praksis lett slår over i forkynnelse.

Denne innvendingen har regjeringen tydeligvis lyttet til. I den ferske stortingsmeldingen er formuleringen "ut fra deira eigenart" fjernet fra Opplæringslovens §2.4, mens den nye RLE-formuleringen om at undervisningen skal være "objektiv, kritisk og pluralistisk", er beholdt.

Tviler på endringer i praksis

Til tross for gjennomslag på dette viktige punktet, sitter HEFs fagsjef Bente Sandvig med blandede følelser. Hun har jobbet med KRL-faget helt siden starten på midten av 90-tallet.

- Det er selvsagt bra at formuleringen "ut fra deira eigenart" er fjernet, men samtidig er det grunn til å tvile på om dette vil føre til store endringer i praksis, sier Sandvig.

Hun understreker at alle de toneangivende fagmiljøene innen utdanning i Norge ønsker nettopp denne formuleringen, og ettersom det er de som styrer faget i praksis er det ikke grunn til å forvente store endringer.

Sandvig er også kritisk til at stortingsmeldingen ikke gjør noen ting med fritaksordningene.

- Regjeringen svarer overhodet ikke på kritikken fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg når det gjelder fritaksordningene. Det fiktive skillet mellom deltagelse i religiøs aktivitet og observasjon av den samme, videreføres ukritisk. Dette var et vesentlig punkt i kritikken fra Strasbourg som man ikke svarer på i det hele tatt, sier Sandvig.

Stortingsmeldingen har også lagt inn en ny formulering i lovteksten, sannsynligvis som en erstatning for bortfallet av "ut fra deira eigenart"-formuleringen. Den nye formuleringen sier at RLE-faget skal gi "kjennskap til kva kristendommen har å seie som kulturarv".

Dette, i tillegg til at endringene i læreplanen er minimale, og at det forsikres om at endringene ikke skal koste en krone, gjør at Bente Sandvig ikke har særlig tro på at RLE-faget vil bli noe særlig annerledes i praksis enn hva KRL har vært.

- Vi får de samme lærebøkene, de samme lærerne og i store trekk den samme læreplanen. Det er fint med overordnede lovendringer, men den grunnleggende mangelen på endringer som kan føre til faktisk ny praksis, gjør at det fortsatt er behov for fullt fritak fra faget, sier Sandvig.

Saken blir behandlet i Stortinget før sommeren, og det nye RLE-faget vil tre i kraft til høsten.

Enig med motsatt fortegn

KrF er i harnisk over det de oppfatter som "rasering av den kristne kulturarven" i norsk skole. De lover å gjøre saken til en valgkampsak og håper det nye RLE-faget får kort levetid i skolen.

- Jeg kan allerede nå si at KrF vil gå til valg i 2009 på å gjenoppbygge formidlingen av den kristne kulturarven i skolen, dersom regjeringen gjør alvor av sin foreslåtte rasering av KRL, sier KrFs leder Dagfinn Høybråten til Vårt Land.

Her har han imidlertid ikke med seg alle KRL-forkjemperne. Erling Pettersen, som har vært sentral i oppbyggingen av faget, synes KrF overreagerer.

- Det er ikke tilfelle at navneendringen tømmer faget for den kristne kulturarven. Dette er blitt en symbolsak for KrF, men jeg deler ikke deres pessimisme, sier Pettersen til Vårt Land.

Han stemmer i med Bente Sandvig, og tror ikke RLE-faget vil føre til store endringer i praksis.

- Dette ivaretar det som har vært intensjonene bak KRL helt fra starten. Siden det slås fast at RLE skal "gi kjennskap til" kristendommen og at kristendom skal utgjøre den største delen av undervisningen, er avstanden til det opprinnelige faget liten, sier Pettersen.