Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile aksepterer ikke at styremedlemmer angiper ansatte som gjør jobben sin.

Kristin Mile aksepterer ikke at styremedlemmer angiper ansatte som gjør jobben sin.

- Ondsinnet trakassering fra Azmeh Rasmussen

#- Det er uakseptabelt av et styremedlem å kritisere medarbeidere som lojalt følger opp demokratiske vedtak, slår generalsekretær Kristin Mile fast. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2008 kl 13:50

- Det er uakseptabelt av et styremedlem å kritisere medarbeidere som lojalt følger opp demokratiske vedtak, slår generalsekretær Kristin Mile fast.

Tekst: Even Gran
Publisert: 3.3.2008

HEFs generalsektær Kristin Mile er oppgitt over at styremedlem Sara Azmeh Rasmussen nok en gang er ute og kritiserer HEF offentlig uten at dette har vært tatt opp i styret først.

Azmeh Rasmussen angriper blant annet pressejef Jens Brun-Pedersen for å "lefle med islamister og muslimske fundamentalister" i et innlegg han skrev i Aftenposten den 26. februar.

- Jeg synes det er ordsinnet trakassering fra et styremedlem å gå ut offentlig mot en dyktig og lojal medarbeider som følger opp vedtatt politikk i organisasjonen. Det er rett og slett uholdbart og uakseptabelt, tordner Mile.

Hun understreker at styret er administrasjonens arbeidgivere, og at det blir veldig vanskelig å jobbe når en av arbeidsgiverne går ut mot enkeltpersoner på den måten.

- Hvis Azmeh Rasmussen mener dette, er det bare en akseptabel vei for henne, og det er å ta opp saken i styret. Men det har hun aldri gjort av en eller annen grunn. Kanskje hun ikke tør? undrer Mile.

Alvorlig mangel på forståelse

Når et styremedlem går ut på denne måten, blir Mile usikker på hvordan administrasjonen bør jobbe.

- Vi er nødt til å kunne forholde oss til klare signaler fra styret. Dette er helt elementær organisasjonspraksis. Når Azmeh Rasmussen med dette skaper usikkerhet rundt hva styret ønsker at administrasjonen skal gjøre, håper jeg styret tar opp saken slik at vi igjen kan få entydige styresignaler, sier Mile.

Hun synes Azmeh Rasmussen avslører en alvorlig mangel på forståelse av hva det vil si å sitte i et styre, samt de ulike rollene et styre og en administrasjon har i en organisasjon som HEF.

- Styremedlemmer må forholde seg til det grunnlaget de er valgt på, og være lojale mot den valgte linja. Som styremedlem er det begrenset hvor kritisk du kan tillate deg å være eksternt overfor den organisasjonen du representerer. Det forventes et minimum av lojalitet. Det er ikke mindre enn hårreisende at Azmeh Rasmussen ikke later til å forstå dette etter å ha blitt fortalt det flere ganger, konstaterer Mile.

- Synes du hun bør trekke seg fra styret?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Det får være opp til henne.

Bør henvende seg til styret
I går sendte Azmeh Rasmussen ut en e-post til alle HEFs ansatte og fylkesledere der hun viser til fredagens sak i Fritanke.no og ber om reaksjoner på sine utspill her, samt når det gjelder den forrige runden der hun kritiserte forbundets linje i KRL-saken.

E-posten får ikke generalsekretær Mile til å se mildere på saken.

- Nei, dette gjør meg bare enda mer opprørt. Det er ikke vi som ansatte som eventuelt skal bestemme politiske endringer i HEF. Det eneste stedet som er riktig adresse for slike initiativ fra Azmeh Rasmussen er styret, og eventuelt landsmøtet. Men så vidt jeg kan se har ikke denne e-posten gått til ett eneste av styremedlemmene, sier Mile.

Ingen anti-muslimsk kamporganisasjon

En ting er Azmeh Rasmussens framgangsmåter som styrerepresentant. Noe annet er hva hun faktisk mener om HEF. Men heller ikke her møter hun særlig sympati hos Mile.

- Jeg er uenig med henne i sak også. Jeg synes hun plasserer alle muslimer i samme bås og kaller dem "islamister". Jeg synes ikke HEF bør gå i en slik retning. Vi er en livssynsorganisasjon, ikke en anti-muslimsk kamporganisasjon. Det står ingenting i HEFs prinsipp- og arbeidsprogram om dette, konstaterer Mile.

Hun poengterer at Azmeh Rasmussen selvsagt har full rett til å kjempe for å endre dette, men at hun, så lenge hun er styrerepresentant, må kjempe for sitt syn internt i styret, og ikke gjennom å offentlig henge ut HEF-ansatte som bare gjør jobben sin.

Mile legger til at den retningen Azmeh Rasmussen ønsker seg slett ikke har noen støtte blant HEFs medlemmer.

- Vi har nylig fått resultatene fra en stor medlemsundersøkelse, og denne viser at forbundets livssynspolitiske engasjement blir vurdert som viktigst av medlemmene. Det vil si arbeidet mot statskirkeordningen, KRL-faget og formålsparagrafene. Religionskritikk, og da ikke bare islamkritikk, blir også vurdert som viktig, men kommer nederst av de viktigste tingene medlemmene synes forbundet bør drive med, forteller Mile.

Verken HEFs styreleder Åse Kleveland eller Sara Azmeh Rasmussen har vært tilgjengelig for kommentar i dag. Fritanke.no vil følge opp saken.