Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
TF-dekan Trygve Wyller mener det er "superpietistisk" å se teologi som et kristent fag. Foto: TF

TF-dekan Trygve Wyller mener det er "superpietistisk" å se teologi som et kristent fag. Foto: TF

TF-Wyller forskrekket over Sissel Halden

#Trygve Wyller, dekan ved Teologisk fakultet, er provosert av Sissel Haldens utsagn om at fakultetet hans bør sekulariseres. - Hun slår inn åpne dører...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2007 kl 08:49

Trygve Wyller, dekan ved Teologisk fakultet, er provosert av Sissel Haldens utsagn om at fakultetet hans bør sekulariseres. - Hun slår inn åpne dører. Teologien har aldri vært kristen, mener han.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.11.2007

Trygve Wyller medgir at han ble forskrekket da han leste intervjuet med religionshistorikeren Sissel Halden i Fritanke.no på mandag.

Her slår Halden fast at Teologisk fakultet (TF) bør sekulariseres hvis det fortsatt skal være på universitetet. Alle bånd til Kirken må kuttes, mener hun.

- Halden avslører at hun ikke forstår hva teologi er, sier Trygve Wyller.

Ifølge TF-dekanen er det en stor misforståelse at teologi bygger på bekjennende kristendom.

- Teologien er ikke "kristen", og har aldri vært det. Teologi er et vanlig universitetsfag som jobber med teksttolkning av Bibelen og andre kristne grunnlagsdokumenter. Teologi er humanioraforskning på den kristne tradisjonen, slår Wyller fast.

Forenklet positivisme

TF-dekanusen er oppgitt over at Sissel Halden gjengir Wilhelm Schenches nesten 100 år gamle kritikk mot TF.

- Dette er banal positivisme anno 1910, og jeg vet ikke om det er så lurt å gjenta dette i 2007 som om ingenting har skjedd i mellomtiden, sier han.

Wyller reagerer spesielt på Haldens utsagn om at religion må studeres fra et nøytralt ståsted.

- Det er ikke noe som heter nøytralitet i humaniora-fagene. Nøytralitet finnes ikke. Isteden skal man gjøre rede for sine fordommer og fortolkningsrammer, sier han og viser blant annet til filosofen Hans-Georg Gadamers verk Sannhet og metode fra 1960.

- Jo bedre man gjør rede for sin posisjon, jo bedre blir forskningen. Det er helt grunnleggende for hermeneutisk forskning. Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende at Halden, med sin doktorgrad i religionshistorie, uttaler seg som om hun ikke kjenner til dette, sier Wyller.

Han synes videre det er tankevekkende at Haldens holdning til teologifaget synes å være på linje med holdningen til det frittstående Menighetsfakultetet (MF).

- Også radikalpietistene på MF mener at teologi kun bør utøves på institusjoner utenfor universitetet, så dette er en ganske merkelig allianse, sier han.

Vil avskaffe krav om kirkemedlemskap
Til tross for at Wyller sier at teologi som fag aldri har vært bekjennende kristent, har fortsatt Teologisk fakultet et krav om at ansatte i høyere vitenskapelige stillinger må være medlemmer av Den norske kirke.

Men det kan det snart bli en slutt på, skal vi tro Wyller.

- Vi har nettopp satt ned et utvalg som skal se på dette, så her slår Sissel Halden inn åpne dører. Jeg mener personlig at denne bestemmelsen er moden for utskifting, sier Wyller.

Han forteller at hvis utvalget konkluderer med at TF bør slutte å kreve medlemskap i Kirken, vil fakultetet ta saken videre til departementet for en mulig lovendring. Han vil imidlertid ikke spå noe om utfallet.

Liker ikke ordet "bekjennelsesplikt"

Kravet om kirkemedlemskap ved TF blir vanligvis kalt "bekjennelsesplikten ved TF". Dette er imidlertid et begrep som Wyller reserverer seg mot.

- Det er et alt for stort ord. Det er ikke "vi" som krever "bekjennelse". Dette er forankret i Kirkelovens §29, vedtatt av Stortinget. Der heter det at lærere ved TF må være medlem av Den norske kirke. Det er ikke det samme som det mer belastede ordet "bekjennelse". I den aktuelle diskusjonen er det ikke noe grunnlag for å bruke det. Og om det brukes, er det bare enda en indikasjon på at det er en slags superpietistisk klangbunn i debatten, sier han.

- Men viser ikke medlemskapskravet at Halden har rett, og at TF alltid har stått for en kristen, bekjennende tradisjon?

- Nei, det synes jeg ikke. Teologien studerer kristendommen "innenfra", på religionens egne premisser. Men det betyr ikke at faget som sådan er "kristent". Hvis man skal forstå et annet menneske, må man sette seg inn i hvordan dette mennesket tenker og føler. På samme måte må teologien forholde seg til kristendommen. Dette er helt elementært i hermeneutiske fagtradisjoner.

- Men dere utdanner prester, gjør dere ikke?

- Når man er prest, er man satt til å forkynne kristendommen, og vi utdanner prester. Men det betyr ikke at TF er kristent bekjennende i seg selv. Det er enkeltpersoner som er kristne, ikke fag.

- Jeg var på TF nylig, og da fant jeg et innredet kapell i kjelleren. Er ikke det å ta stilling for en religion?

- Det er et kapell i kjelleren på velferdsbygget Fredrikke på Blindern også. Men det gjør vel ikke Fredrikke kristent? sier TF-dekanus Trygve Wyller.

Se svar fra Sissel Halden på debattsidene