Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF-styremedlem Bjørn Morten Litveit Hansen er ikke enig med Azmeh Rasmussen på alle punkt, men slår fast at kjernen i kritikken hennes ikke er til å komme forbi.

HEF-styremedlem Bjørn Morten Litveit Hansen er ikke enig med Azmeh Rasmussen på alle punkt, men slår fast at kjernen i kritikken hennes ikke er til å komme forbi.

Nytt styremedlem advarer mot HEFs linje

#Sara Azmeh Rasmussen får nå delvis støtte i sin HEF-kritikk fra et annet styremedlem i HEF, Bjørn Morten Litveit Hansen. - HEF er på vei til å ofre s...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2007 kl 14:12

Sara Azmeh Rasmussen får nå delvis støtte i sin HEF-kritikk fra et annet styremedlem i HEF, Bjørn Morten Litveit Hansen. - HEF er på vei til å ofre sekularismen på pluralismens alter, skriver han på Fritanke.no i dag.

Tekst: Even Gran
Publisert: 18.9.2007

I et debattinnlegg på Fritanke.no i dag, skriver medlem av HEFs hovedstyre, Bjørn Morten Litveit Hansen, at kjernen i Sara Azmeh Rasmussens kritikk av HEF ikke er til å komme unna.

- HEF er på vei til å ofre sekularismen på pluralismens alter, slår Litveit Hansen fast.

Dette underbygger han med at en sekulær stat ikke er tilstrekkelig for å oppnå et reelt pluralistisk samfunn. Litveit Hansen mener at HEF blir mer og mer lik de trossamfunn forbundet tidligere kritiserte.

Maktesløs i møtet med fundamentalisme
Han beskriver HEF som en organisasjon som i lang tid har vært opptatt av å dempe den "golde religionskritikk" til fordel for positiv humanisme og dialog/samarbeid med de ulike trossamfunn.

Litveit Hansen er imidlertid redd for at denne strategien i møte med et samfunn med økt religiøs fundamentalisme, kan undergrave de verdiene HEF ønsker å fremme i samfunnet.

- I møte med nykonservative vekkelsesbevegelser, islamister og andre som innbitt fremhever sitt eget som det eneste rette, er det ikke gitt at HEFs fremgangsmåte bør være den samme, poengterer Litveit Hansen.

Han advarer mot en linje som blir så "pluralistisk" at man ikke evner å kritisere tendenser som motvirker nettopp denne pluralismen.

- Pluralisme forutsetter en gjensidig respekt både for hverandres overbevisning og argumentasjon. Dette er noe de monoteistiske religionene i realiteten er ute av stand til, skriver Litveit Hansen.

- HEF bør avvikle navnefest
Styremedlemmet synes også at HEF bør avvilke ett av dagens seremonitilbud, nemlig navnefesten. Han synes også forbundet bør slutte å motta statsstøtte for personer under 15 år. Dette på grunn av HEFs prinsipielle standpunkt om at barn ikke skal "tilhøre" noe tros- eller livssynsamfunn før de er gamle nok til å bestemme selv.

Fritanke.no prøver å få en kommentar fra styreleder Åse Kleveland til bråket rundt Sara Azmeh Rasmussens HEF-kritikk. Kleveland har meldt at hun vil være tilgjengelig for kommentar senere i uka.