Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Aril Edvardsens blad "Troens bevis" kan vi lese om Edvardsens "helbredelsesmøter".

I Aril Edvardsens blad "Troens bevis" kan vi lese om Edvardsens "helbredelsesmøter".

- Edvardsen er i samme bedragerske bransje

#I motsetning til ugandiske pastorer, tar ikke Aril Edvardsen seg betalt og han forfalsker ikke legeattester. Men nettopp derfor rammer skadevirkninge...

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2007 kl 09:36

I motsetning til ugandiske pastorer, tar ikke Aril Edvardsen seg betalt og han forfalsker ikke legeattester. Men nettopp derfor rammer skadevirkningene av hans "helbredelser" enda flere, sier Levi Fragell.

Tekst: Even Gran
Publisert: 1.6.2007

- Jeg har snakket med mange afrikanske leger som fortviler over at folk slutter å komme til legebehandling fordi de tror de er "kurert" av folk som Aril Edvardsen. Pinsepredikanters "helbredelsesmøter" i Afrika og andre fatttige deler av verden er et økende helseproblem, sier Levi Fragell.

Han har i lang tid argumentert for at flere bør engasjere seg mot den bedragerske virksomheten til pinsepredikanter som Aril Edvardsen. I fjor høst kritiserte Fragell blant annet utviklingsminister Erik Solheim for å ha gitt Edvardsen legitimitet ved å stille opp på ett av møtene hans her i Norge.

- Edvardsen overtaler folk i fattige land til å "ta imot Jesus" ved å arrangere dypt useriøse og bedragerske "helbredelsesmøter". Målgruppen er fattige mennesker i u-land som ikke har noen utdannelse eller kapasitet til å gjennomskue det Edvardsen foretar seg, sa Fragell til Fritanke.no da vi skrev om saken i august i fjor.

Gigantisk show

Fragell forteller at det har en enorm effekt når Edvardsen inntar et fattig område i Afrika eller Asia. Vanligvis starter showet opp et par dager før selve hovedpersonen kommer, med musikk og et imponerende scene- og lysanlegg. Folk blir varmet opp med musikk, sang og anekdoter om hvordan Edvardsen tidligere har helbredet og oppfylt ønsker gjennom bønn. Når hovedpersonen til slutt kommer, er publikum i ekstase og mottakelige for hva det måtte være.

- I hvilken grad synes du Edvardsen kan settes i samme bås som de lokale ugandiske pastorene Moses Solomon Male kritiserte i gårsdagens Fritanke.no-artikkel?

- Han tar seg ikke betalt, og han forfalsker ikke attester og slikt. Men nettopp derfor har "helbredelsesmøtene" hans mer rammende effekt. Det kommer tusenvis av mennesker på disse møtene, og Edvardsen erklærer at hundrevis av disse i samme slengen er helbredet for ulike sykdommer. Mange av disse vil da tro at de er friske, og ingen kontrollerer selvsagt om dette stemmer i ettertid, sier Fragell.

Han forteller videre at Edvardsen ikke har vært i Uganda ennå, som historien til Moses Solomon Male er hentet fra, men at han har vært blant annet i Senegal, Burundi, Rwanda, Sudan og Kenya, samt i asiatiske land som Pakistan og India.

- Edvardsen har for lengst sluttet å arrangere slike møter i Norge. Her faller vi ikke for triksene hans noe mer. Men i fattige land i Afrika og Asia, med en stor andel analfabeter, er det lettere å få gjennomslag, poengterer Fragell.

Han understreker imidlertid at det er andre predikanter som er langt verre og større enn Aril Edvardsen.

- En av de største i Afrika nå for tiden er Reinhard Bonnke. Han kommer forresten til Oslo Spektrum til høsten, forteller Fragell.

Norske kristne tør ikke protestere

Fragell synes norske kristne bør komme på banen og protestere mot Edvardsen, slik for eksempel den kristne Moses Solomon Male nå gjør i Uganda. Det er ingen selvfølge at man må akseptere dette helbredelsesbedraget bare fordi man er kristen, mener han.

Fragell tror imidlertid kristne frykter represalier hvis de begynner å protestere mot Edvardsen.

- De tør ikke stå fram. Da risikerer de å falle i unåde hos Edvardsen og miste sine kontakter. Man kritiserer ikke en slik person ustraffet. Den karismatiske kristendommens utbredelse i den tredje verden, er faktisk den eneste virkelige suksesshistorien kristendommen kan fortelle i dag. Å kritisere en slik suksess blir av mange kristne vurdert som å skyte seg selv i foten. Slikt gjør man ikke ustraffet, sier Levi Fragell.

Ingen kommentar

Fritanke.no fikk ikke kontakt da vi prøvde å få tak i Aril Edvardsen for en kommentar da vi tok opp dette temaet i fjor høst. Etter å ha snakket med en sekretær som videresendte forespørselen til Edvardsen, fikk vi følgende svar i en e-post fra Harald Mydland i Edvardsens stab:

- Jeg beklager å måtte si at vi (Aril Edvardsen) ikke tar Levi Fragell alvorlig før han kommer seg ut av pubertetsalderen. Aril er derfor ikke interessert i noe intervju slik du ber om.

Vi fikk imidlertid en kommentar fra hans biograf Håvard Rem som har fulgt Edvardsen i lang tid.

Rem fortalte at Edvardsen alltid er påpasselig med å legge inn reservasjoner om at han "ikke kan garantere helbredelse".

- Ikke bare overfor norske medier, men også fra talerstolen i land som Pakistan og Rwanda tar Edvardsen mange forbehold i sin helbredelsesforkynnelse. Han er påpasselig med å understreke at han ikke kan garantere helbredelse. Ved en svært spektakulær episode i Pakistan, hvor et spedbarn angivelig skulle være oppvekket fra de døde, valgte Edvardsen i sin omtale av hendelsen konsekvent ikke å ta stilling til hva som faktisk hadde skjedd, men refererte kun de pårørendes uttalelser.

- På hvilken måte kommer reservasjonene om at han "ikke garanterer noe" fram under selve møtet?

- Når han mot slutten av møtet kaller fram dem som ønsker helbredelse, tar han klart og tydelig de forbehold som vi i en norsk sammenheng ville forvente og forlange. Ofte er det da også norske medier til stede under møtene.

- Tror du disse reservasjonene fanges opp av de det gjelder?

- På møtene deltar alt fra ministre til folk som kanskje aldri har hatt råd til et legebesøk. Heller ikke Norsk Tipping garanterer gevinst, men folk ser ut til å spille som aldri før. Dette er syke mennesker som ikke bare er i en desperat situasjon, men som også har tradisjoner for annen behandling enn den skolemedisinske, som de uansett ikke har tilgang til, sa Håvard Rem til Fritanke.no i fjor høst.

Les Fritanke.no sin artikkel om samme tema fra august 2006