Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Moses Solomon Male har selv vært med på den bedragerske virksomheten til Ugandas pinsekristne predikanter. Faksimile fra The Weekly Observers oppslag.

Moses Solomon Male har selv vært med på den bedragerske virksomheten til Ugandas pinsekristne predikanter. Faksimile fra The Weekly Observers oppslag.

- Jeg brente HIV-positives attester

#HIV-positive lures til å tro at de er kurert på mirakuløst vis gjennom bønn, og sprer deretter smitten videre. Pinsekristne pastorer i Uganda driver ...

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2007 kl 11:57

HIV-positive lures til å tro at de er kurert på mirakuløst vis gjennom bønn, og sprer deretter smitten videre. Pinsekristne pastorer i Uganda driver en skitten business. Dette forteller avhopperen Moses Solomon Male.

Tekst: Even Gran
Publisert: 31.05.2007
Les også: - Edvardsen er i samme bedragerske bransje

- I fire åre jobbet jeg for pastor Samuel Kakande og kona hans Loyce i "The Holy Church of Christ". De instruerte meg til å brenne legerapprter som kirkemedlemmer kom med, og som viste at de var HIV-positive. Deretter ba Kakande og kona for dem og fortalte at de var kurert, forteller Moses Soloman Male til den ugandiske avisa The Weekly Observer.

Deretter gikk de "nykurerte" ut og spredte sykdommen videre, forteller han, og viser til et par eksempler.

- Ett eksempel er Thomas Kamya. Han giftet seg med en av de kvinnene som tidligere hadde kommet med et HIV-positiv resultat til meg, som hun ikke forstod noe av og som jeg brente. Hun døde i 1997, mens Thomas døde i 2003. Et annet eksempel er min kollega Obonyo som også giftet seg med en HIV-positiv kvinne som trodde hun var kurert. Hun døde seks måneder etter bryllupet, og noen år etterpå døde Obonyo også.

Etter at han hoppet av som ansatt hos pastor Samuel Kakande, har Moses Soloman Male vært en av de få som har våget å protestere mot den bedragerske virksomheten til mange av landets pinsekristne pastorer.

Frykter for sitt liv

Male forteller at han også har vært med på å forfalske HIV-resultater, slik at folk skal tro at de er kvitt sykdommen, mens de egentlig fortsatt er HIV positive.

- Jeg har sett det med mine egne øyne. Dette skjer hele tiden. Pastorene lyver og forfalsker attester for å få mennesker til å tro på dem, mens folk gir fra seg sine hus, sine landeiendommer og tømmer bankkontoene sine for å betale for bedrageriet. De pinsekristne pastorene som gjør dette er kriminelle som beriker seg på folks uvitenhet. De rundstjeler dem i Jesu' navn, slår Moses Soloman Male fast.

Når han protesterer offentlig mot dette, er det ikke uten en betydelig risiko.

- Jeg vet at pastor Kakande og kona har betalt en politimann for å ta livet av meg, sier han.

Male forteller at etter at han, etter å ha vært på et møte med Kakande for å "følge all ondskapen han driver med", ble kontaktet av en politimann.

- Først begynte han å plage meg, men etter en stund ombestemte han seg og fortalte sannheten. Han hadde blitt betalt av Kakande for å drepe meg. Politimannen rådet meg til å holde meg langt unna Kakande, og slutte og lage bråk.

Male fulgte imidlertid ikke rådet. Han fortalte om hendelsen til offentlige myndigheter, men det hjalp ingenting.

- Jeg fortalte det både til representanter for staten, og til den regionale politisjefen i Kampala. Men det førte bare til at jeg ble arrestert. Jeg måtte tilbringe en natt i en celle på politistasjonen i Wandegeya, forteller Male.

Vil ha en slutt på svindelen
Male arbeider nå for å få en slutt på de kristne pastorenes kriminelle virksomhet. Male har skrevet til Ugandas etikkminister og krevd at pastorenes virksomheter granskes, og at folk kan få oppreisning hvis de har blitt svindlet.

- Men dette er vanskelig, både fordi pastorene hevder de kan gjøre ting som vanskelig kan motbevises, i tillegg til at de aldri skriver under på noen forpliktende dokumenter som kan stille dem til ansvar juridisk, understreker Male.

Male er forøvrig selv en kristen predikant, og forferdes over at ugandiske pastorer som Samuel Kakande, Simeon Kayiwa, Imelda Namutebi og Godfrey Lule misbruker kristendommen og analfabeters lettlurthet til å berike seg selv.

Les hele intervjuet med Moses Solomon Male i den ugandiske avisa The Weekly Observer