Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik så det ut da Toralf Dehli holdt 17.-maiandakt foran Heggedal hovedgård i 2007. Se video her.

Slik så det ut da Toralf Dehli holdt 17.-maiandakt foran Heggedal hovedgård i 2007. Se video her.

- Også human-etikere kan glede seg over andakt

Fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge, synes det er helt greit med andakt som en integrert del av det offisielle 17. mai-programmet i Heggedal.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2010 kl 14:21

Onsdag skrev Fritanke.no om 17. mai-feiringen i Heggedal i Asker kommune, der sogneprest Toralf Dehli siden 1975 har holdt det som i programmet har blitt kalt "andakt" eller "friluftsgudstjeneste". Innslaget har i alle disse årene vært en integrert del av den felles 17. mai-feiringen.

Nå ønsker FAU på Heggedal skole å gjøre det religiøse innslaget valgfritt, ved å tilby kirken å ha en gudstjeneste i forkant av barnetoget. Det ønsker ikke sognepresten. Da får det være det samme, mener han.

- Folk vil at tradisjonen skal holdes i hevd, og at jeg skal holde andakt. Det er ikke riktig at flertallet skal tilpasse seg noen få human-etikere i FAU. Hvis man roter med tradisjonene i ei lita bygd som Heggedal så blir det bråk, sier sogneprest Toralf Dehli til Fritanke.no.

- Dette bør det være romslighet for

Fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge, som har tilsyn i Heggedal menighet, ser ingen grunn til å kritisere tradisjonen.

- Vi har fortsatt en statskirke i Norge. Det betyr at statsapparatet har tatt stilling til hvilke verdier samfunnet vårt skal bygge på. Derfor mener jeg at en slik tale av sognepresten hører naturlig hjemme i den norske 17. mai-tradisjonen, sier han til Fritanke.no.

Hauge legger til at han kjenner Toralf Dehli svært godt, og at alle vil kunne ha glede av hans talegaver.

- Også human-etikere kan glede seg over dette, på samme måte som jeg kan glede meg over taler holdt av human-etikere, som forøvrig godt kan sies å være like religiøse som dette.

Hauge understreker at FAU selvsagt er i sin fulle rett til å bestemme hvordan 17. maiprogrammet skal se ut.

- Er det ikke likevel bedre å legge til rette for valgfrihet rundt kontroversielle innslag som dette?

- La meg si det slik; hvis man hadde kalt dette noe annet enn "andakt" i det offisielle programmet, så ville ingen har reagert på det. Så dette mener jeg det bør være romslighet for, sier han.

- 17. mai skal være for alle

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er merkelig at statskirken legger seg på en såpass uforsonlig linje.

- Dette er klassisk flertallsargumentasjon som vi er vant til både fra KRL/RLE-saken og statskirkesaken. Det er selvsagt riktig at flertallet skal bestemme i et demokrati, men ikke når det gjelder grunnleggende rettigheter. Jeg trodde ærlig talt kirken hadde forlatt denne holdningen, sier hun.

Mile understreker at religionsfriheten også inkluderer friheten til å velge bort religion.

- Denne retten fratas folk i Heggedal. Hvis man vil være en del av fellesskapet på 17. mai, må man også delta under det religiøse innslaget. Det er uholdbart, sier hun.

Mile understreker at 17. mai må kunne feires av alle innbyggere, og ikke bare de som er kristne.

- Det kirken egentlig sier her er at "de som ikke deler vår religion, kan holde seg hjemme". Men en av de viktigste tingene med 17. mai er jo at alle skal kunne delta på tvers av alt som ellers skiller oss. Det er svært beklagelig at kirken fortsetter å kuppe fellesarrangement på denne måten. Det viser at vi fortsatt har en vei å gå, sier hun.

Utdrag fra Toralf Dehlis 17.-mai-andakt i 2007:
"Jorden og det som fyller den, verden og de som bor i den; alt hører Herren til. For han har grunnlagt jorden på havet, og reist den over strømmene i dypet." (fra Salmenes bok, kap 24)

"Det betyr at alt vi har, alt vi eier, egentlig tilhører Gud. Men vi låner det så lenge. (...) Vi hører til på jorda alle sammen, og vi hører til hos Gud alle sammen."

Hør hele andakten her.