Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
FAU får ikke fjernet andakten til sogneprest Toralf Dehli uforstyrret. Protestgruppa på Facebook har 579 medlemmer. FAUs støttegruppe teller bare 159.

FAU får ikke fjernet andakten til sogneprest Toralf Dehli uforstyrret. Protestgruppa på Facebook har 579 medlemmer. FAUs støttegruppe teller bare 159.

Krever fellesandakt uten fritaksrett

FAU ved Heggedal skole har bestemt at fellesandakten skal ut av 17.mai-programmet. - Da får det være det samme, sier presten. Han vil ikke lage et valgfritt opplegg.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2010 kl 15:32

Siden 1975 har sogneprest i Heggedal, Toralf Dehli, holdt andakt for det felles 17. mai-toget. De siste årene har dette skjedd på plenen foran Heggedal hovedgård, forteller han til Fritanke.no.

Men nå er det slutt. Foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Heggedal skole har bestemt at andakten skal ut av det felles programmet.

- Vi har religionsfrihet i Norge. Det er ikke lenger noe fag som heter kristendomskunnskap. Det heter "religion, livssyn og etikk". Det er den veien utviklingen går, sier FAU-leder Berit O. Nese til Budstikka.

Hun oppfordrer kirken til å holde gudstjeneste utenfor det offisielle programmet. Det er imidlertid uaktuelt for sogneprest Toralf Dehli.

- 17. mai-programmet er veldig tett, og det er ikke tid til å legge en gudstjeneste eller andakt på et annet tidspunkt. Da er folk opptatt med andre ting, sier han til Fritanke.no.

Flertallet vil ha andakt

Dehli synes det blir helt feil å tilpasse seg den lille gruppa i FAU som vil ta denne tradisjonen fra folket i Heggedal.

- Hadde det vært flertall for å fjerne andakten, hadde det vært greit, Men flertallet vil jo det stikk motsatte. Folk vil at tradisjonen skal holdes i hevd, og at jeg skal holde andakt. Det er ikke riktig at flertallet skal tilpasse seg noen få human-etikere i FAU. Hvis man roter med tradisjonene i ei lita bygd som Heggedal så blir det bråk, og det er vel det vi ser her, sier han.

Dehli forteller at andakten varer ca. tjue minutter, og at et typisk tema er å høre til, både i bygda og hos Gud.

- Det er kanskje 1000 mennesker tilstede mens jeg snakker, men mange av dem hører ikke etter. De står bakerst og prater, og det er helt greit, sier han.

Tradisjonalistene leder

FAU-vedtaket har ført til av protester i Akershus-bygda. På Facebook er det så langt andakt-tilhengerne som leder. Gruppa "Ikke fjern Toralf Dehli fra Hovedgården på 17.mai!" har i skrivende stund 579 medlemmer, mens Facebook-gruppa som støtter FAUs andakt-nei kun teller 159 personer.

- Dette handler ikke om flertall/mindretall

- Det spiller ingen rolle hvor mange som mener det ene eller det andre. Dette handler om valgfrihet. Alle mennesker har en grunnleggende rett til å velge om de vil delta i et forkynnende kristent arrangement eller ikke, sier FAU-leder Berit O. Nese til Fritanke.no.

Hun peker på at tvangsmessig kristen forkynnelse i offentlig regi er i strid med menneskerettighetene, og at dette ikke bare kan avsettes av et simpelt flertall.

- Her må man faktisk la være å feire 17. mai hvis man vil unngå forkynnelsen, og da blir det i praksis tvang, sier hun.

Nese avviser på det sterkeste Torleif Dehlis påstander om at FAU består av en "håndfull human-etikere" som bestemmer over det store flertallet.

- Jeg er medlem i statskirken, og så vidt jeg vet er det ingen i FAU som er medlemmer i Human-Etisk Forbund. Uansett er ikke dette viktig. Poenget er den enkeltes grunnleggende rett til å velge selv. FAU står dessuten samlet bak dette, sammen med skolen og en enstemmig 17. mai-komite, sier hun.

Nese rister på hodet over sogneprest Toralf Dehlis påstand til Fritanke.no om at det "ikke er tid" til å arrangere en valgfri 17. mai-gudstjeneste.

- Det er bare tull. Barnetoget starter ikke før klokken 12, og vi har spurt kirken om de kan legge gudstjenesten klokken 11, slik at de som vil kan gå dit først. Dermed blir det valgfritt, sier hun.

Sogneprest Dehli avviser dette overfor Fritanke.no

- Det foregår jo veldig mye annet samtidig. Det er ikke slik at alle er ledige klokken 11. Mange er i Asker og går i tog der. I tillegg er det også mange som deltar i barnetoget til Skaugum for å hilse på kronprinsparet. Derfor er det ikke så mange som vil ha tid til å komme til kirken klokken 11, sier Toralf Dehli.

Les oppfølgersaker: