Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile støtter ikke HEFs fylkeslag i Buskerud på at det var riktig å invitere Vigrid til konfirmantkurs.

Kristin Mile støtter ikke HEFs fylkeslag i Buskerud på at det var riktig å invitere Vigrid til konfirmantkurs.

Mile: - Vanskelig å forsvare fullt ut

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Krisin Mile, synes det er vanskelig å forsvare fullt ut at ett av forbundets lokallag i Buskerud har invitert rasistpartiet Vigrid til konfirmantkurs.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 10:54

I går ble det kjent at Eiker lokallag av Human-Etisk Forbund inviterte det høyreekstreme og rasistiske partiet Vigrid til å presentere seg under et konfirmantkurs i Krogstadelva den 1. mars.

Vigrid fikk presentere seg under temaet "menneskebibliotek" sammen med en muslim, en kristen, en lesbisk, og en selvskader.

HEFs konfirmantkursleder Nina Gjerberg forsvarer Vigrid-besøket overfor NRK med at konfirmantene skulle få skjerpet sin kritiske sans mot bevegelser av denne typen.

- Skal man få mer forståelse for Vigrid?

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, forstår godt hvorfor lokallaget har gjort dette, men er likevel skeptisk.

- Fylkes- og lokallagene bestemmer selv hvordan de legger opp konfirmantkursene sine. Jeg skjønner at lokallaget i Buskerud har ønsket å få konfirmantene til å se hva Vigrid er, og dermed fremme den kritiske sansen deres. Jeg forstår også at man har følt at dette er riktig å gjøre i et lokalmiljø der Vigrid er aktive, sier Mile.

Hun spør seg likevel om dette er klokt.

- Jeg frykter at enhver synliggjøring av Vigrid er med på å hjelpe dem til å få mer oppmerksomhet. Spesielt kritikkverdig er det at de får presentere seg sammen med for eksempel lesbiske og muslimer. Dette er grupper jeg vil anta er invitert for å øke toleranse, forståelse og fjerne fordommer. Er det meningen at vi skal få mer forståelse for Vigrid også? spør Mile.

Hun synes det er vanskelig å fullt ut forsvare at Vigdid har blitt invitert.

- Er du redd for signaleffekten, at Human-Etisk Forbund skal settes i sammenheng med Vigrid på noen måte?

- Nei, jeg synes det er godt forklart fra lokalt hold hvorfor man har gjort dette, så jeg er ikke redd for det. Jeg er sikker på at hensikten har vært å få konfirmantene mer bevisste. Men jeg er ikke sikker på at dette er den rette måten å gjøre det på, sier Kristin Mile.