Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er NRK Buskerud som melder om at Vigrid har vært på besøk hos Human-Etisk Forbund.

Det er NRK Buskerud som melder om at Vigrid har vært på besøk hos Human-Etisk Forbund.

HEF inviterte Vigrid til konfirmantkurs

Human-Etisk Forbund i Buskerud har invitert det høyreekstreme og rasistiske partiet Vigrid til å presentere seg under et konfirmantkurs.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2010 kl 16:46

Human-Etisk Forbund i Buskerud inviterte det høyreekstreme og rasistiske partiet Vigrid til å presentere seg på et konfirmasjonskurs i Krogstadelva den 1. mars, som en av fem grupper.

Ifølge HEFs Buskerud-lag skyldes invitasjonen at konfirmantene skulle få møte mennesker med ulike synspunkter, melder NRK Buskerud.

Alle de inviterte gruppene, en muslim, en kristen, en lesbisk, en selvskader og en person fra Vigrid, fikk ti minutter hver til å presentere seg og snakke med konfirmantene.

- Vil gjøre konfirmantene mer bevisste

HEF-kursleder Nina Gjerberg mener det ble gjort en riktig vurdering fordi Vigrid har drevet med rekruttering i nærmiljøet til konfirmantene.

- Vigrid har dessverre vært en del av miljøet for noen i Eikerbygdene de siste åra. Jeg har også opplevd at konfirmanter har hatt kontakt med disse tidligere, sier hun.

Gjerberg har fått mye respons fra ungdommene etter møtet med Vigrid-representanten, og tror Vigrid-besøket vil øke konfirmantenes evne til å stille kritiske spørsmål.

- Konfirmantene er mer negativt innstilt til Vigrid nå. De fikk ikke promotere sin sak. Ungdommene var ikke nådige da de stilte spørsmål, sier hun til NRK.

- Naivt

Fylkessekretær i Buskerud SOS Rasisme, Jon Trygve Bergsåker, mener HEF, snarere enn å øke motstanden og kritikken mot Vigrid, hjelper dem til å spre budskapet.

Han får støtte av voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen. Hun sier at å invitere Vigrid til et slikt møte er å ta unødige sjanser og kan føre til nyrekruttering blant ungdom.

- De får ti minutter til markedsføring. Det er ikke her rekrutteringen skjer, den kan skje i etterkant med sårbar ungdom. Ny forskning forteller at ungdom ikke har så moden etisk og moralsk dømmekraft som voksne ofte tror, slår hun fast overfor NRK.

Stilte til valg
I fjor høst stilte Vigrid til valg i Buskerud, og fikk delta i skoledebatter i fylket. Menneskerettighetsekspert Anine Kierulf mente at Vigrid må få slippe til.

Fritanke.no kommer tilbake til denne saken i morgen.