Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Leonid Rødsten: Fant ikke ballen

- I likhet med Baard Thalberg mener jeg at majoriteten av muslimer i Norge ikke utgjør noen terrortrussel. Om noen i det hele tatt. Men jeg er ikke en...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2010 kl 10:02

- I likhet med Baard Thalberg mener jeg at majoriteten av muslimer i Norge ikke utgjør noen terrortrussel. Om noen i det hele tatt. Men jeg er ikke enig i hans beskrivelse av overvåkingstjenestens historie.

Publisert: 23.2.2010

I likhet med Baard Thalberg mener jeg at majoriteten av muslimer i Norge ikke utgjør noen terrortrussel. Om noen i det hele tatt. Men jeg er ikke enig i hans beskrivelse av overvåkingstjenestens historie.

Om overvåkinga av venstresida i Norge oppsummerer Thalberg helt riktig; ingen blei tiltalt, dømt eller fengsla. Det er viktig å konstatere. Men når han konkluderer med at «det gikk bra» så er vel ikke det helt i tråd med virkeligheten. Noen tusen nordmenn blei overvåka ut fra hva de mente.

Lund-kommisjonen bekrefta at overvåkinga var ulovlig. Og det er i ettertid ubetalt et titall millioner kroner i erstatning til ofre for ulovlig overvåking i Norge. Da kan vi ikke konkludere med at «det gikk bra».

Dessverre er det heller ikke som Baard Thalberg skriver at «vi klarte å unngå den volden og terroren som fantes i flere europeiske land». Overvåkingstjenesten hadde feil fokus. Det var høyresida som representerte en fare for det norske folk. I ettertid veit vi at det var nynazistene som kom til å utøve vold og terror.

La oss håpe det ikke skjer igjen. Innvandrere i Norge, inklusiv muslimer, er utsatt. Jeg mener, som Thalberg, at man må ta ballen og ikke mannen. Jeg håper overvåkingstjenesten denne gangen finner ballen.

Leonid Rødsten d.e.,

nestleder i Human-Etisk Forbunds hovedstyre

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.