Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dag blir statsbudsjettet for 2010 lagt fram. Mer om detaljer om kirkebevilgningen finner du her.

I dag blir statsbudsjettet for 2010 lagt fram. Mer om detaljer om kirkebevilgningen finner du her.

Mer til kirken, mer til HEF

Den norske kirke får 30 mill. mer i 2010. Det betyr også mer til livssynssamfunnene utenfor statskirken. HEF kan innkassere rundt 660.000 ekstra.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2009 kl 11:57

Den rødgrønne regjeringen øker Den norske kirkes budsjett med 30 millioner kroner i 2010. Mesteparten av dette går til trosopplæringsreformen. Den får 20 millioner ekstra, og er nå oppe i en totalbevilgning på 170 millioner. I tillegg satses det på pilgrimer, presterekruttering, kirkemusikk og demokratireform.

Det er gode økonomiske nyheter for Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynsorganisasjonene utenfor statskirken. Disse får nemlig offentlig støtte beregnet ut fra kirkebevilgningen, delt på antall kirkemedlemmer.

Rundt 660.000 ekstra til HEF

Ifølge SSB var det 3 874 823 medlemmer i Den norske kirke i 2008. I år har dette blitt redusert med ca. 22.000 netto på grunn av utsendingen av kirkevalgkort. Det betyr at vi kan regne med at kirken har 3 852 823 medlemmer i 2009.

Hvis vi deler statsbudsjettets økning til kirken (30 mill) på antall statskirkemedlemmer, blir det 7,79 kroner ekstra pr. statskirkemedlem. Når vi så ganger dette tallet med HEFs om lag 85 000 støtteberettigede medlemmer (medlemmer over 15 år + innrapporterte barn) kommer vi ut med en samlet ekstrabevilgning til Human-Etisk Forbund fra staten på rundt 660.000 kroner.

I tillegg kommer ca. 1,5 mill. som kompensasjon for kirkevalget

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, er fornøyd med statsbudsjettet.

- Det er selvsagt fint at vi får mer penger. I tillegg får vi utbetalt det vi skal ha ekstra på grunn av at kirken i februar fikk 68 millioner ekstra til gjennomføring av kirkevalget. Så 2010 later til å bli et godt økonomisk for HEF når det gjelder statsstøtte, sier generalsekretæren.

HEFs andel av de 68 ekstra millionene til kirkevalg blir rundt 1,5 millioner kroner, ifølge samme beregningsmodell som over. Regjeringen prøvde først å holde disse pengene unna beregningsgrunnlaget, men måtte gi etter for press.

Mile synes det er like absurd hvert år å håpe på høyest mulig bevilgninger til kirken.

- Det er unektelig noe veldig underlig med det. I tillegg er det ofte uklart hva som inngår i beregningsgrunnlaget, så det er ganske vanskelig å finne ut hva vi egentlig får totalt sett, sier hun.

Kirken later imidlertid ikke til å være spesielt fornøyd, til tross for de 30 millionene i økt bevilgning.

Skal ha det samme pr. medlem som kirken
Tilskuddsordningen til tros- og livssynsorganisasjoner i Norge er basert på prinsippet om at alle tros- og livssynsorganisasjoner skal få det samme pr. medlem.

I praksis gjøres dette ved at Den norske kirke får en politisk bestemt bevilgning i statsbudsjettet. Denne bevilgningen får kirken uavhengig av antall kirkemedlemmer. Kirkebevilgningen deles så på antall medlemmer i Den norske kirke. Den summen man da kommer fram til, er det de andre tros- og livssynsorganisasjonene får, ganget opp med sine støtteberettigede medlemmer.

Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynsorganisasjonene utenfor statskirken er derfor økonomisk sett tjent med at Den norske kirke får så høy bevilgning som mulig, delt på så få medlemmer som mulig.

Til tross for at Human-Etisk Forbund nyter godt av statens generøse bevilgninger til Den norske kirke, er forbundet prinsipielt motstandere av den kompensatoriske tildelingsmodellen.

- Det er et paradoks at tildelingsordningen er slik at HEF og de andre tros- og livssynsorganisasjonene nærmest blir sittende å håpe på høyest mulig bevilgninger til Den norske kirke. Tildelingsordningen bør bli mer likeverdig, og ikke "kompensatorisk" som i dag, sa HEFs generalsekretær Kristin Mile i en kommentar til fjorårets statsbudsjett.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook