Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dag hadde det kommet 20.500 kirkevalgkort i retur, med beskjed om stryking fra kirkeregisteret. Her er en større versjon av valgkortet.

I dag hadde det kommet 20.500 kirkevalgkort i retur, med beskjed om stryking fra kirkeregisteret. Her er en større versjon av valgkortet.

Færre utmeldinger enn ventet

Kirken har nå fått i overkant av 20.000 kirkevalgkort i retur, og strømmen er avtagende. Det betyr at kirken trolig vil miste færre medlemmer enn mange hadde trodd på forhånd.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2009 kl 15:22

Kirkeminister Trond Giske spådde i begynnelsen av august at kirken kunne komme til å miste så mye som 100.000 medlemmer når de tidlig denne måneden for første gang i historien henvendte seg til alle sine registrerte medlemmer.

Det later nå til at ministeren tok litt hardt i. Kirkerådet opplyser i dag at de har registrert i overkant av 20.000 utmeldinger på grunnlag av valgkort som folk har sendt i retur.

- Strømmen av valgkort er på retur nå. Det blir derfor neppe så mange utmeldinger som de 50.000 vi spådde på forhånd, sier avdelingsdirektør i Kirkerådet Ole Inge Bekkelund til Fritanke.no.

Ikke overrasket

Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile er ikke overrasket over det forholdsvis lave tallet.

- Jeg har ikke vært blant dem som trodde kirken ville miste over 100.000 medlemmer i denne runden, men jeg tror nok likevel 20.000 er i underkant av det reelle tallet feiloppførte, sier hun.

Mile understreker at kirkens valgkort ble sendt ut med to hensikter, hvor den ene hensikten ble underkommunisert til fordel for den andre.

- Hovedintensjonen har åpenbart vært valget, mens den andre intensjonen, oppryddingen i kirkeregisteret, har vært underkommunisert. Derfor er jeg redd disse valgkortene har havnet rett i søpla for mange. Jeg ha selv sett en av disse utsendingene, og kan godt forstå at dette har skjedd, sier hun.

Over 80.000 med "adresse ukjent"

Alle som har sendt ut masseutsendelser i posten, vet at man får mye i retur med ukjent adresse. Det har kirken også fått.

- Det er veldig mange returer med adresse ukjent. Tallet på valgkort som ikke har kommet fram til riktig adressat er over 80.000 nå, forteller Ole Inge Bekkelund.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook