Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser kirkens valgkort ut. Klikk her for stor versjon.

Slik ser kirkens valgkort ut. Klikk her for stor versjon.

Mile fornøyd med kirkens valgkort

HEFs generalsekretær Kristin Mile er fornøyd med kirkens valgkort som nylig har blitt offentliggjort. - Kirken har imøtekommet de viktigste kravene fra vår side, sier hun.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2009 kl 14:17

Valgkortet som skal brukes i høstens kirkevalg, er nå klart. Kortet skal sendes til alle som er oppført i Den norske kirkes medlemsregister, i starten av august.

Det har vært stilt en rekke krav til hvordan dette kortet bør utformes. Human-Etisk Forbund har blant annet krevd at det må gå tydelig fram at den som får kortet, får det fordi vedkommende er oppført som medlem i Den norske kirke. I tillegg har forbundet krevd at det må informeres om hva man skal gjøre hvis man mener seg feiloppført.

Er redd for at mange ikke åpner konvolutten

Begge disse tingene later til å ha gått i oppfyllelse, og generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er fornøyd.

- Det er bra at de informerer såpass tydelig om at mottakeren er oppført som medlem, og hva man skal gjøre hvis man mener seg feiloppført. Så jevnt over synes jeg dette ser bra ut, sier hun.

Mile er imidlertid bekymret for at mange ikke kommer til å åpne konvolutten. På utsiden vil det nemlig ikke stå noe annet enn Den norske kirkes logo. Dette fordi medlemskap i trossamfunn er sensitive opplysninger, fortalte kirkerådets Per Kristian Aschim da Fritanke.no snakket med ham om dette i april.

Både HEF og kirken kjører infokampanje i august

Human-Etisk Forbund har derfor planer om en informasjonskampanje i starten av august for å gjøre folk oppmerksom på brevet.

- Vi kommer ikke til å oppfordre folk til å melde seg ut, men vi vil informere med sikte på å gjøre folk oppmerksomme på dette brevet. Vi har ikke utarbeidet detaljene i det ennå, sier Mile.

Også Kirken skal ha en stor informasjonskampanje i forbindelse med utsendingen. De har satt pr-selskapet Burston & Marsteller på saken, fortalte Per Kristian Aschim i april.

Håper på opprydding

Kirken sendte ut en pressemelding om valgkortet før helga. Her sier prosjektleder for demokratireformen i kirken, Sissel Vartdal, at hun håper sendingen både skal gi nyttig informasjon og inspirere medlemmene til å bruke stemmeretten.

- Gjennom å være med å bestemme hvem som skal sitte i kirkens ulike råd, sier du også hva slags kirke du vil ha, sier Vartdal.

Hun understreker også at kirkevalget er en unik måte til å rydde opp i registeret på.

- Vi håper at de som feilaktig mottar kortet bruker anledningen til å gi oss beskjed om at de ikke er medlemmer, sier hun.

Første gang med brev til alle
Dette er første gang kirken henvender seg samlet til alle sine medlemmer.

Det er ventet at mange av de som får valgkortet ikke er klar over at de er medlemmer, enten fordi de tidligere har meldt seg ut, eller fordi de aldri er døpt. Mange av disse kan likevel være feilaktig oppført som medlemmer, fordi Folkeregisteret ble lagt til grunn for Kirkens felles medlemsregister da dette ble etablert i 1998.

Årsaken til at det legges ekstra vekt på kirkevalget denne høsten, er at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har krevd at demokratiet i kirken må bedres før det kan bli aktuelt for de to partiene å stemme for statskirkeforliket neste gang det skal behandles i 2014. Hvis Ap og Sp stemmer imot, vil den norske statskirkeordningen videreføres uendret. Da er det ikke 2/3-flertall for endring. Les mer her og her.

Les også:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook