Kontakt
Folk som ikke ønsker å stå i kirkens medlemsregister, er slik kirken ser det ikke "medlemmer". De er "feiloppførte".
I august sender Den norske kirke ut et brev til alle sine medlemmer som opplyser hvordan feiloppførte kan få navnet sitt strøket. Det vil forhåpenligvis gjøre registeret langt ryddigere.
Even Gran
Publisert: 19.04.2009 kl 22:36
Sist oppdatert: 20.04.2009 kl 10:06
Den første uka i august sender Den norske kirke ut adresserte valgkort til alle de rundt 3,12 millioner stemmeberettigede over 15 år som er oppført i Kirkens medlemsregister.
Det er første gang i historien Den norske kirke henvender seg samlet til alle sine registrerte medlemmer. Årsaken er at demokratiet i kirken skal styrkes. For å få til dette, har staten og kirken i samråd bestemt at det skal sendes valgkort til alle.
Utsendingen har en annen effekt også. Ettersom brevet skal sendes til alle som er oppført som medlemmer i kirkeregisteret, vil brevet også sendes til folk som tror at de ikke står der, og som følgelig mener seg feiloppført.
Dette kan være folk som ikke er døpt og aldri har meldt seg inn, eller folk som har meldt seg aktivt ut, og dermed tror de ikke er medlemmer. På grunn av rot med opprettelsen av Kirkens medlemsregister på 90-tallet er det imidlertid sannsynlig at mange av disse kommert inn i registeret igjen ved en feil.
Det har blitt antydet at godt over 100.000 personer kan være feiloppført i Kirkens medlemsregister. Fritanke.no har skrevet en rekke saker om dette tidligere (se nederst).
Alle disse vil nå bli informert at de står oppført som kirkemedlemmer, i strid med hva de selv tror. Man kan dermed anta at mange av dem vil ønske at feilregistreringen skal strykes. Brevet vil informere om hvordan skal gå fram for å få til dette.
HEF har i lang tid ment at et slikt brev burde sendes.
Seniorrådgiver i Kirkerådet, Per Kristian Aschim, kan ikke si så mye ennå om hvordan brevet blir seende ut, men noen ting er likevel klart.
- Den norske kirke blir avsender. Det er vi som kontakter våre medlemmer. Det vil nok gå fram på utsiden av konvolutten på en eller annen måte, sier han.
- Vil det også stå på utsiden av konvolutten at "dette er et brev til våre medlemmer" eller noe sånt, slik at de feiloppførte får klar beskjed selv om de ikke åpner brevet?
- Nei, det kan vi ikke gjøre av personvernhensyn. Medlemsskap i trossamfunn er konfidensielt. Men inni brevet vil det gå klart fram at mottakeren får brevet fordi man er oppført i kirkens medlemsregister. Det vil også gå tydelig fram hva man skal gjøre for å bli strøket fra registeret, forsikrer Aschim.
Han forteller at det blir et ganske stort PR-opplegg knyttet til utsendelsen, og at kirken har satt PR-byrået Burston-Marsteller på saken. Hensikten med utsendelsen og PR-opplegget er tredelt, får vi vite.
- For det første ønsker vi selvsagt å informere våre medlemmer om valget, og oppfordre dem til å delta. Så vil vi, som nevnt, gi de som mener seg feiloppført en mulighet til å få navnet sitt strøket fra registeret. Og til slutt ønsker vi, og da spesielt gjennom PR-opplegget, å gi dem som ikke får brevet, men som er døpt og burde ha stått som medlemmer, en mulighet til å melde seg inn, sier han. (se egen boks nederst).
Aschim poengterer at alle disse målene er definert i stortingsvedtaket som bevilget pengene til utsendelsen, samt i vedtaksforslaget fra departementet.
Aschim understreker at kirken med dette ikke oppfordrer folk til å "melde seg ut av kirken". Det er bare de "feiloppførte" som skal ut, slik kirken definerer det.
- Dette handler om å stryke feiloppføringer. Det er dåpen som definerer medlemskap hos oss. Det vil si at hvis man er døpt, så er man medlem av Den norske kirke, uansett om man er oppført i registeret eller ikke. Motsatt gjelder det samme. De som ikke er døpt er heller ikke medlemmer, selv om de altså skulle være oppført i registeret. I det siste tilfellet er dette en feil som må rettes, poengterer Aschim.
Les mer:
Kirkeregisteret kan mangle opp mot 40.000 navn
Det er ikke bare slik at det er for mange som er oppført i kirkeregisteret. Per Kristian Aschim forteller at det også finnes personer som burde ha stått der, men som ikke gjør det.
- Det var mye rot med innmeldinger i kirken i de første par årene etter 1993 og fram til 2001. Vi har sett fra de to siste årenes konfirmasjonskull, som er født i 93 og 94, at det er ganske mange som er døpt og som tror de er medlemmer hos oss, men som ikke er oppført i registeret. I enkelte menigheter har det faktisk vært så mange som en fjerdedel som ikke er oppført, forteller han.
Aschim er veldig forsiktig med å anslå hvor mange det kan gjelde totalt sett, men tror at tallet kan ligge mellom 10.- og 40.000 personer.
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.