Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Det er urimelig å tolke synging av Fedrelandssalmen på 17. mai som "kristen misjonering" , mener Kristin Mile. Foto: Arild Nybø

- Det er urimelig å tolke synging av Fedrelandssalmen på 17. mai som "kristen misjonering" , mener Kristin Mile. Foto: Arild Nybø

HEF: - "Gud signe vårt dyre fedreland" er ok i skolen

Synging av "Gud signe vårt dyre fedreland" i forkant av 17. mai er norsk felleskultur, ikke religiøs forkynnelse, mener HEFs generalsekretær Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2009 kl 11:00

Den konservative kristne avisen Norge i dag skrev på onsdag at regjeringen har planer om å forby læring og synging av Fedrelandssalmen, eller "Gud signe vårt dyre fedreland" som den også kalles, i skolen.

Høyskolelektor Beate Børresen, som er en av forfatterne bare RLE-lærebøkene Vi i verden, skal ifølge Norge i dag ha sagt at det nye RLE-faget "ikke har rom for at barna skal lære Fedrelandssalmen". Hun skal også, stadig ifølge Norge i dag, ha sagt at "salmer er definert som hellig lyd" og at salmer ikke må synges hverken av lærere eller elever.

Norge i dag skriver at de ikke har fått tak i Børresen for en kommentar. Det har imidlertid Vårt Land greid. Overfor dem dementerer Børresen oppslaget i Norge i dag på det sterkeste.

- Jeg har aldri sagt noe slik, og jeg er dypt sjokkert over at Norge i dag har tillagt meg slike utsagn. Det jeg sa, var at fordi Fedrelandssalmen kan oppfattes som utøvelse av kristendom, vil de som ikke har dette som religion ha rett til å bli fritatt, konstaterer Børresen overfor Vårt Land.

Mile: - Noe må være felles

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, har en litt annen holdning enn Børresen.

Mile synes det er underlig hvis barn skal begynne å få fritak fra å synge Fedrelandssalmen og andre tradisjonelle norske sanger skrevet med utgangspunkt i et kristent livssyn.

- Vi må ta inn over oss at kristendommen har hatt innflytelse på norsk kultur. Gud signe vårt dyre fedreland og nasjonalsangen vår er jo begge uttrykk for dette. Jeg synes vi skal slå ned på alle former for trosutøvelse og forkynning i skolen, men jeg mener det er urimelig å tolke synging av Fedrelandssalmen eller nasjonalsangen i forkant av for eksempel 17. mai, som et uttrykk for kristen trosutøvelse eller forkynnelse, sier Mile.

- Synes du Børresen overreagerer når hun sier at det bør være fritaksrett for Fedrelandssalmen?

- Jeg synes i hvert fall hun lager et problem ut av noe som ikke er et problem. Hele diskusjonen blir litt kunstig.

- Hvor går grensa mellom felleskultur med kristent innhold som ifølge HEF er legitim, og spesifikk trosutøvelse som man bør slå ned på?

- Den grensa er selvsagt vanskelig å trekke, men mye av dette handler om hvilken intensjon som ligger bak. Hvis elevene for eksempel hadde pugget disse sangene for å synge dem under en skolegudstjeneste, hadde jeg vært negativ. Men i dette tilfellet er det jo ingen slik intensjon bak. Sangene synges ikke for å "hylle Gud", men fordi de er en del av den norske kulturen, sier Kristin Mile.

Les oppfølgersak:

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook