Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Beate Børresen er høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo. Hun har skrevet RLE-lærebøkene Vi i verden.

Beate Børresen er høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo. Hun har skrevet RLE-lærebøkene Vi i verden.

Børresen skuffet over HEF

- Det er bekymringsfullt hvis Human-Etisk Forbund ikke kjenner fritaksretten. Den er ikke avhengig av hva Kristin Mile mener er rimelig, sier Beate Børresen.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2009 kl 15:12

Før helga uttalte Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile at Fedrelandssalmen, eller "Gud signe vårt dyre fedreland" som den også kalles, må være ok å synge i skolen.

Hun synes det er urimelig å tolke synging av Fedrelandssalmen eller nasjonalsangen i forkant av for eksempel 17. mai, som et uttrykk for kristen trosutøvelse eller forkynnelse.

- Jeg ble veldig paff

Beate Børresen, som nylig har hisset på seg deler av kristen-Norge for å ha sagt at det bør være fritanksrett for avsynging av denne sangen, synes Mile tar litt for lett på det.

- Fritaksretten er ikke avhengig av hva Kristin Mile eller andre mener er underlig eller urimelig, men hva den enkelte elev og forelder mener, understreker Børresen.

Hun synes det er bekymringsfullt at det kan virke som om HEF ikke kjenner fritaksretten.

- Mile kan selvsagt mene at det er underlig eller urimelig, og at det ikke bør være fritak fra å synge Fedrelandssalmen. Men slik er det nå en gang. Det er fritak fra å delta på ting som er religionsutøvelse eller som kan oppfattes som det. Og å synge salmer både er og kan oppfattes slik, poengterer hun.

Børresen legger til at når hun holder kurs i RLE for lærere, handler det sjelden om hva hun mener eller synes er underlig, men om innholdet i fritaksretten.

- Jeg uttalte meg i denne konkrete sammenheng ikke, og gjør det heller ikke nå, om hvordan det bør være, men hvordan det er. Derfor handler det ikke om en overreaksjon fra min side som Kristin Mile hevder, understreker Beate Børresen.

Hun er skuffet over at Mile beskriver en salme som "felles kultur".

- Jeg ble veldig paff over uttalelsene til Mile. Human-Etisk Forbund er jo vanligvis svært ryddige på dette. Argumentene til Mile er jo akkurat det samme som HEF selv alltid blir møtt med i diskusjonene rundt skolegudstjenester, nemlig at dette "bare er kultur", sier Børresen.

Hun synes derfor Mile burde ha vært forsiktigere med å uttale seg om hva som er "rimelig" å kreve fritak fra.

- Loven er helt klar. Det er opp til hver enkelt å kreve fritak fra ting som kan oppfattes som religionsutøvelse. Human-Etisk Forbund, av alle, bør være veldig forsiktig med å sette seg til doms over andres vurderinger på dette området. Det er jo nettopp dette toleranse handler om, at man respekterer den andres valg, selv om man er uenig, sier Børresen.

- Børresen har rett

Kristin Mile tror hun og Børresen egentlig snakker litt forbi hverandre.

- Hvis mine uttalelser på fredag kan tolkes til at jeg mener at man ikke skal få fritak fra å synge Fedrelandssalmen, så forstår jeg reaksjonen hennes. Selvsagt har Børresen rett i at man rent faktisk har fritaksrett, sier Kristin Mile.

Poenget til Mile var å uttale noe mer generelt om hvor grensa bør gå for hva ikke-troende med rimelighet kan betrakte som utøvelse av en spesiell religion.

- Mitt poeng er at det er litt underlig om man skal begynne å be om fritak for dette. Jeg klarer ikke å se at synging av nasjonalsangen eller Fedrelandssalmen med noen rimelighet kan betraktes som forkynnelse av kristen tro, og har ikke tro på at det er særlig mange som vi se det slik. Så jeg synes det blir en litt oppkonstruert problemstilling, sier Mile.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook